contract de munca delimitat - risc sa pierd indemn
Raspunsuri - Pagina 2
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ili spune:
Sa inchei in a 43-lea zi dupa nastere un contract cu CNPAS Iasi,600.000lei pe o luna platesti pt.o luna in avans,peste 2 zile inaintez cererea pt.CIC,in asa fel est asigurata in momentul cererii.
Intri in CIC si contractul automat se suspenda ,deci nu mai trebuie sa platesti,fiindca in timpul CIC-lui esti asigurata prin efectul legii.
Nu sunt jurista ,sa vedem ce parere au moderatorii,
ili
amaelena spune:
La intrebarea :
"Pot sa-mi inchei un contract individual cu casa de pensii imediat dupa concediul de maternitate?"
am primit un raspuns perfect logic:
"Orice asigurare se incheie pentru un risc care e posibil sa apara in viitor, nu pentru unul care a aparut deja. Se acorda CIC in urma unei asigurari individuale de minim 10 luni, conform legii.
Am ghinionul incredibil sa nasc mai tarziu cu aprox. 2 saptamani. Daca imi terminam concediul de lauzie pana pe 31 august, cand imi expira contractul, era perfect.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Amaelena ai avut parte de raspunsuri imbecile de la Bucuresti. Un raspuns cortect il ai de la cool. Desi ma voi repeta iti scriu scurt:
1. Ai dreptul la CIC prin lege.
2. Singura conditie prevazuta de legea 19 pentru acordarea CIC este certa si irevocabila. Trebuie sa fii asigurata si cu cotizatia achitata cu cel putin 10 luni din ultimele 12 anterioare datei nasterii copilului exceptie fiind nasterile premature cand sunt necesare minim 10 luni - perioada nasterii premature certificata medical. Nu e cazul tau.. Deci TU esti asigurata atat la serviciu cat si in momentul nasterii cat si dupa nastere ata pe perioada renatalului cat si pe perioada CIC la care ai dreptul dealtfel. Ce ai de facut?
Trebuie sa te adresezi casei de asigurari sa iti intocmesti un dosar si banii ii vei incasa de la Casa de asigurari numerar sau prin virmanet in cont personal (bancar-card).
Ceererea o vei depune la Casa nu mai repede de a 43 a zi de postnatal. Cererea poti sa o depui mai repede dar solicitarea acordarii va incepe doar cu a 43 -a zi incolo cand renunti la maternitate (postnatal) si soliciti CIC. Si in maternitate si in postnatal esti asigurata. Si vei avea cele 10 luni anterioare datei nasterii copilului si alte conditii nu mai exista. Punct.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
amaelena spune:
Marius, imi spui sa ma lupt cu morile de vant!!!
Cu o institutie a statului de la care eu cer un drept pe care ea mi-l refuza punandu-mi in fata legea!!! Pur si simplu sa ignor toate raspunsurile negative la petitii, explicatiile cu juristii si sa astept pana in septembrie, sa-mi depun nonsalanta dosarul care...sigur imi va fi respins!!!
Mai intelegeam daca ma incurajai sa-mi gasesc un avocat si sa-i dau in judecata. Cu toate ca nu cred sa am castig de cauza...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Haida de, spui ca iti pun in fata legea?! Si ma rog fii amabila si spune-mi si mie unde anume scrie in lege sau in care paragraf exact s-ar incadra. Sa zicem ca eu sunt tu iar tu esti ei. Astept. Eu iti pot pune la dispozitie exact prevederile legii pentrui ce am scris eu. Astept contrariul.Deci?
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
ili spune:
Amaeelena,draga,ai dreptul de CIC ,am citit un raspuns la pensiicluj
in care iti raspundea ca o sa ai dreptul.
cat esti in co de lehuza ,adica dupa nastere, ai calitate de asigurata ,aceasta poate sa fie mai mult de 42 de zile,depinde cat folosesti din cele 126 de zile inainte de nastere ,iar in aceasta perioada inaintez cererea pt.CIC.De ce sa te enervez cu datul in judecata siect.,
ili
Inspirata spune:
Amaelena eu am dedus din toate mesajele tale ca ai primit raspuns negativ atunci cand ai solicitat CIC din partea Casei de Pensii Iasi.
Ti-am scris in pm sa te adresezi Casei de Pensii Cluj dar mi s-a parut ca nu ai nuantat corect problema.Tu ai luat drept corect raspunsul care ti s-a dat la Casa de Pensii Iasi si ai intrebat daca ai dreptul sa inchei un contract individual cu casa de pensii din cate imi amintesc.Cred ca ar fi bine sa scrii un nou mail in care sa prezinti cazul tau si sa intrebi daca ai dreptul sa soliciti dupa terminarea concediului de maternitate concediu de crestere a copilului.Oricum din raspunsul pe care ti l-a dat Casa de Pensii Cluj desi repet nu ai nuantat corect problema nu a rezultat ca nu ai dreptul la concediu crestere copil ci din contra.
Raspunsul dat de Casa de Pensii Iasi nu justifica respingerea solicitarii tale asta e clar de aceea e bine sa primesti si alte raspunsuri oficiale.Daca Casa de Pensii Cluj iti va da un raspusn pozitiv atunci ne vom gandi ce e de facut.Poate vei reusi si fara sa-i dai in judecata.
amaelena spune:
AHAAAA!!!
Casa de pensii e obligata sa-mi plateasca toate cele 126 de zile de concediu de maternitate, daca eu nu-mi iau nimic inainte de nastere.
Am dreptul, pentru ca "mi-am platit asigurarea" timp de 10 luni.
In tot acest timp eu am "calitatea de asigurata", asa ca pot cere CIC in ziua 43 de la nastere.
Oi fi eu ametita, dar juristii astia pe la care am fost sunt de-a dreptul batuti in cap. Toti ma compatimeau si-mi spuneau ca asta-i legea mai are si scapari.Si ca nu au ce sa-mi faca.
Va multumesc tare mult ca m-ati lamurit.
ili spune:
Nu stiu ce interes au sa nu primeasca o mamica banii,mai ales ca este asigurata mai mult de 10 luni...
dar acum nu esti singura
noi in 2003 din cauza OUG 9 pana la Asociatia Femeilor din Romania ,si chiar la Presedintele tarii ne-am adresat,
succes si sanatate iti doresc,
ili