contract de munca delimitat - risc sa pierd indemn
![](images/user_woman.png)
Sunt angajata din septembrie 2004 ca profesor suplinitor la o scoala din judetul Iasi. Contractul meu expira pe data de 31 august. Eu urmeaza sa nasc la inceputul lunii august. Dar nu pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului decat dupa ce efectuez 42 de zile de concediu de lauzie. Scoala imi plateste acest concediu doar pana pe 31 august Risc oare din aceasta cauza sa pierd concediul pentru cresterea copilului?Am fost la casa de pensii si mi-au spus ca DA, risc sa pierd concediul. Pentru ca, daca ei imi platesc o parte din concediul de lauzie, nu mai sunt oligati sa-mi asigure si indemnizatia de crestere copil.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, in caz ca ati avut o situatie asemanatoare.
Va multumesc din suflet.
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Nu este asa. Scoala este obligata sa plateasca maternitatea si CIC pt simplul motiv ca nu te pot da afara. Contractul de munca este suspendat nu poate fi desfacut chiar daca este pe termen determinat. Mai mult chiar daca nu ar plati scoala se face dosar la Asa de asigurari si banii se ridica de acolo. Nu scoala plateste ci casa de asigurari prin scoala. Ai dreptul atat la maternitate cat si la CIC.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
amaelena spune:
Daca legile ar fi chiar asa simple si frumoase...
Juristul de la ISJ Iasi mi-a spus ca nu am dreptul la CIC deoarece Codul Muncii "se aplica pentru ceilalti oameni, nu pentru profesori".
Iata "temeiul legal" (explic ghilimelele mai tarziu):
"La expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul de munca, persoanele in cauza nu mai beneficiaza de concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani. Protectia sociala a acestor persoane se asigura prin aplicarea prevederilor art. 2 aliniatul 1 litera d si ale art. 7 din Legea nr. 1/1991 prvind protectia somerilor.
In conformitate cu art. 146 din Codul Muncii si punctul 6 din Precizarile MMPS nr. 961/1997 angajatorii nu pot dispune desfacerea contractelor individuale de munca ale angajatilor care se afla in concediu platit pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani. Cu toate acestea, in literatura de specialitate se considera ca, in cazul reducerii postului, se poate proceda la desfacerea cartii de munca.
Pentru unitatile din invatamant aceasta problema se impune a fi atent urmarita in cazul cadrelor didactice suplinitoare (calificate sau necalificate) a caror contract de munca se incheie pentru maxim intreg anul scolar, de regula 1 septembrie - 31 august anul urmator. Astfel se mentioneaza ca, in aceste cazuri, obligatiile unitatilor scolare vis-a-vis de salariatele in cauza, curg pana la expirarea contractului de munca pentru perioada respectiva, urmand ca ulterior acestea sa se adreseze Directiilor Generale de Munca si Protectie Sociala."
Acest text este extras dimtr-o cartulie aparuta la editura Pan Europe din Iasi in anul 2000. Autor este juristul ISJ Iasi, insa nicaieri nu apare mentionata aceasta institutie sau Ministerul Invatamantului.
Iata deci pe ce baza m-au pasat cei de la ISJ celor de la Casa de Pensii.
Acestia din urma scapa si ei de mine cu un articol de lege pe care il interpreteaza destul de discutabil. E vorba de art. 129 din Legea 19/2000 actualizata 1 sept. 2004:
"In cazul in care angajatorul isi inceteaza activitatea sau a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca al asiguratului, drepturile de asigurari sociale prevazute la art. 98 alin. (1) lit. a), c), d), e) si f) si la art. 109 alin. (1) lit. c), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul asigurarilor sociale de stat de catre casele teritoriale de pensii, urmand sa fie recuperate de la angajator, dupa caz, conform legii."
Juristul Casei de Pensii Iasi mi-a explicat ca, potrivit acestui articol de lege, daca ei imi platesc restul de concediu de lauzie pe care contractul cu ISJ nu mi-l acopera, nu mai sunt obligati sa-mi plateasca CIC.
Ce spui, Marius? Pot sa merg impotriva acestor institutii la Avocatul Poporului?
alexa121 spune:
Legea nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigur?rilor pentru ?omaj ?i stimularea ocup?rii for?ei de munc?
PUBLICAT? ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 103 din 6 februarie 2002
ART. 130 La data intr?rii în vigoare a prezentei legi se abrog?:
a) Legea nr. 1/1991 privind protec?ia social? a ?omerilor ?i reintegrarea lor profesional?, republicat? în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 14 septembrie 1994, cu modific?rile ?i complet?rile ulterioare;
Sa gaseasca altceva juristul de la ISJ
amaelena spune:
Orice altyceva ar gasi juristul de la ISJ Iasi tot la Casa de Pensii ma trimite. Iar aceasta din urma imi pune in fata art. 129 din Legea 19/2000 actualizata.
Ce spuneti de acest articol?
alexa121 spune:
Art. 129. - În cazul falimentului angajatorului indemniza?ia pentru incapacitate temporar? de munc?, care a început s? curg? anterior acestei situa?ii ?i care, potrivit prezentei legi, se suport? de c?tre angajator, se achit? asigura?ilor din bugetul asigur?rilor sociale de stat, sumele urmând s? fie recuperate conform procedurii prev?zute de prezenta lege.
Cred ca te referi la alt articol.
Poti solicita concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani incepand din a 43-a zi de la data nasterii copilului.
amaelena spune:
Eu vorbeam de Legea 19/2000 actualizata, in care articolul 129 suna asa:
"In cazul in care angajatorul isi inceteaza activitatea sau a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca al asiguratului, drepturile de asigurari sociale prevazute la art. 98 alin. (1) lit. a), c), d), e) si f) si la art. 109 alin. (1) lit. c), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul asigurarilor sociale de stat de catre casele teritoriale de pensii, urmand sa fie recuperate de la angajator, dupa caz, conform legii."
Oricum, situatia e lamurita. Casa de Pensii s-a spalat pe maini de mine cu un raspuns intr-un mail din care rezulta ca, imediat ce ies din concediul de lauzie, platit de scoala jumatate, apoi de ei restul, imi pierd calitatea de asigurat. Daca vreau sa beneficiez de CIC trebuie sa ma angajez imediat altundeva, ceea ce e practic imposibil.
![](images/user_man.png)
cool spune:
Nu lua de buna ce iti spune un jurist incompetent al Casei Judetene de Pensii.
Adreseaza-te Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, si o sa te convingi ca ai dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului.
Inspirata spune:
Poti sa dai concurs de titularizare la una din scolile pilot din Iasi sau de suplinire la ISJ si apoi sa soliciti indemnizatie crestere copil daca nu rezolvi pb la Casa de pensii.
amaelena spune:
Am uitat sa mentionez. Mail-ul era de la CNPAS. Un document pdf cu stampila si semnatura directorului adjunct. Mi se explica sec legea:
“Daca o persoana asigurata a sistemului public de pensii in baza unui contract individual de munca pe durata determinata, la data incetarii acestuia se afla in plata unui drept de asigurari sociale (in cazul dumneavoastra indemnizatia pentru maternitate), plata va fi preluata si achitata de catre casa teritoriala de pensii conform dispozitiilor art. 129 din lege. Dupa incetarea duratei de acordare, conform legii, a indemnizatiei de asigurari sociale, persoana care a beneficiat de aceasta isi pierde calitatea de asigurat al sistemului public de pensii. In consecinta, pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani va trebui sa redobanditi calitatea de asigurata si sa indepliniti conditia prevazuta de lege privind stagiul de cotizare, respectiv 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului”.
Citind acest mail m-am simtit ca in zona crepusculara. Din septembrie si pana in august , cand se va naste copilul, eu voi avea mai mult de 10 luni de contributie!!!
Cand imi voi pierde “calitatea de asigurata” voi fi mamica unui copil de 42 de zile pe care va trebui sa-l alaptez din 3 in 3 ore. Cine ma va angaja in aceste conditii?
In invatamant am sanse minime sa obtin o titularizare ca profesor de educatie plastica. La acest obiect se face o ora sau ˝ ora pe saptamana. Doar la o scoala mare din oras gasesc atatea ore cat pentru o titularizare. In Iasi nu s-au mai scos de mult posturi titularizabile la educatie plastica. Undeva la tara scolile dintr-o comuna la care s-ar aduna destule ore sunt la kilometri distanta intre ele, distanta care se parcurge de obicei pe jos. NU mai zic de faptul caaceste comune pot fi la capatul judetului. Naveta mi-ar lua cam 4 ore pe zi. Si eu ar trebui sa ma prezint macar o luna la munca inainte de a cere CIC. In ambele conditii, titularizare sau suplinire, naveta la tara este imposibila pentru mine la 42 de zile dupa nastere.
Oricum, nu pot sa joc totul numai pe cartea asta cu invatamantul. Daca la data examenului sunt in maternitate? Sau daca, prezenta fiind in sala, mi se face rau pentru ca sunt in luina a IX-a?
Nu pot sa risc. De aceea m-am gandit la o solutie de rezerva cu angajarea fictiva in paralel cu invatamantul
Va rog dati-mi un raspuns la subiectul "CIC e platit de angajator???"!
Multumesc mult.