Poftiti in cancelarie (II)
Raspunsuri - Pagina 3
juliafin spune:
Buna seara in cancelarie.
Au trecut ani lumina de cand am facut ultima analiza gramaticala si tot incerc sa-mi amintesc numele propozitiilor subordonate.Si care sunt propozitiile si conjunctiile care le introduc?Mi le poate spune cineva,va rog!Si un link pe aceasta tema m-ar bucura mult.Eu nu am gasit nimic.
Va multumesc mult.
orchid spune:
Julia,
Mai jos este lista de propozitii subordonate. Nu stiu nici un link unde poti gasii mai multe detalii.
Propozitii subordonate: subiectiva, predicativa, atributiva, completiva directa, completiva indirecta, circumstantiala de loc, circumstantiala de timp, circumstantiala de mod, circumstantiala de cauza, circumstantiala de scop (finala), circumstantiala conditionala, circumstantiala concesiva, circumstantiala consecutiva, sociativa, instrumentala, de relatie, opozitionala, cumulativa si de exceptie.
juliafin spune:
Multumesc mult,Orchid. e o orhidee
Izbindu-ma de diferiti termeni in germana,m-am intrebat cum oare s-or numi pe romaneste.Acum mi-am reamintit.
Vad ca predai germana.Imi vei permite sa te intreb ceva referitor la gramatice acestei limbi,in cazul ca voi avea nelamuriri?Multumesc anticipat pentru raspuns,indiferent care va fi acesta.
Va urez la toate o zi buna.
juliafin spune:
Am o rugaminte la doamnele invatatoare/profesoare din tara.In curand va trebui sa fac o lucrare la scoala in care sa prezint sistemul de invatamant din Romania.Imi puteti spune,va rog, cum e acum ,ma refer la gradinita,scola primara,gimnaziu,liceu.Cati ani sunt obligatorii,de la ce varsta incepe gradinita,ce mai e nou(ma refer la gradi particulare/in limbi straine).Apoi scoala primara,gimnaziul,cum mai e acum cu treptele,scoala profesionala,facultatile.
Si ce voi mai avea de expus,sunt avantajele si dezavantajele acestui sistem.Ce s-ar dori schimbat si ce ar trebui sa ramana asa cum e?
Cu ce se poate mandri scoala ramana in ansamblu si unde se crede ca ar trebui sa bage gapul in nisip?Eu am citit si voi reciti si subiectul deschis acum o luna"scoala ramaneasca intre mandrie....",dar totusi nu e relevant.
Va multumesc mult de tot .
motanik spune:
quote:
Originally posted by Sibylle
Pot sa ma înscriu si eu la voi pe listutza?? Am predat franceza doi ani la o scoala postliceala (la jumatate de norma) în timpul facultatii si un an la liceu dupa terminarea facultatii.
Daca toate merg bine, urmeaza sa-mi reiau activitatea in septembrie 2006 în Timisoara. Am inceput deja sa ma interesez de posibilitatile existente...am înteles ca e un concurs anual pt gasirea unui post...unde as putea gasi informatiile necesare? Am gasit un site, dar nu e mare lucru de capul lui.
Lu Bisous!
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/sib_maillet/my_photos
Te referi probabil la titularizare, examen ce se da in fiecare an pe 16 iulie, uite aici lista cu subiecte pe materii http://portal.edu.ro/index.php/articles/c53/?startnum=61 (e la pagina cu franceza).
Mai multe informatii gasesti la http://titularizare.edu.ro/2005/
Succes!
--------------------
Andra
Albumele noastre
orchid spune:
Bun venit Sibylle
Julia te ajut cu placere daca pot.
Dragele mele
Azi am avut SWIMMING CARNIVAL la scoala - concurs de inot si activitati distracive in bazin dupa aceea.
Scoala noastra este impartita in 4 Houses - 4 grupe, fiecare grupa poarta numele unei personalitati sportive sau istorice australiana. Fiecare grup are alocata o culoare si anume: rosu, galben, albastru si verde. Eu fac parte din grupul verde.
La concurs elevii au venit imbracati fiecare in culoarea reprezentativa a grupului. Au fost foarte haiosi si fetele si baietii s-au deghizat, au purtat masti, peruci colorate, aripioare de fluturi, s-au vopsit pe fata cu culori si si-au vopsit parul, au purtat tot felul de zorzoane colorate. Au fost fantastici. Aici toti copiii invata sa inoate de mici, iar concursurile de inot la liceu sunt de un stadnard ridicat. Au inotat in toate probele de inot si au avut stafete la sfarsit. Este o competitie intre cele 4 grupuri si toti care participa aduc puncte grupului. In general copii aici sunt foarte competitivi. Fiecare grup are un cheering squad si s-au intrecut pe sine in "strigaturi" Ma si mir ca mai am timpanele intregi. Am avut bilete de tombola cu premii si nenumarate surprize pentru ei. Dupa concurs au avut jocuri in bazin. Au fost alesi o Misssi un Mr Carnival. S-au dat premii pentru "the best outfit".
Toata lumea s-a distrat de minune . Copii au avut pistoale cu apa care mai de care mai sofisticate si s-au udat in continuu. Inotatorii buni s-au calificat pentru fazele pe district, de acolo se face selectia pe stat si api pe tara.
Vremea a fost superba
ghinetz spune:
vreau si eu pe lista voastra.
predau filosofia, dar acum sunt in CIC. am fost si invatatoare doi ani. si mi-a placut tare mult. cel mai greu mi-a fost la gimnaziu. am predat Cultura civica. mi se parea ca nu lucrez nici cu adolescenti, nici cu copii. am reusit eu sa-i atrag si mi-au fost simpatici si ei, dar varsta mi se pare tare ciudata. ce-o sa fac cand va avea si stefan 13 ani?!
la liceu insa e super!!! poate si materia pe care o predau e mai aparte. dar chiar mi-a placut.
imi pare tare rau ca acusi, cand termin CIC-ul (pe 11, luna aceasta) nu am nici o cancelarie in care sa ma intorc. nu sunt titulara. dar va rog, nu ma alungati dintre voi!
OANA SI STEFAN-VLADIMIR
"unui copil trebuie sa-i dai radacini si aripi"
Chrysion spune:
Buna tuturor,
Pot sa ma inscriu si eu aici? Am lucrat 2 ani ca preparator in Romania pe programare, iar acum imi caut de lucru in Toronto ca profesoara de matematica. Vad ca mai sunt pe lista doua profesoare din Toronto, Angela_T si khristin
De asemenea, Sibylle, esti din Timisoara, ca si mine. Imi lipseste foarte mult acel oras. Abia astept sa ajung din nou acolo!
Am citit toate mesajele voastre pe acest subiect si asa am aflat multe lucruri despre sistemele de invatamant din diferite tari. Am o propunere: ce ar fi sa scriem si despre ce posibilitati au romanii de a lucra in invatamant in alte tari?
De exemplu, in Canada, daca vrei sa predai in sistemul public, trebuie sa faci parte din Colegiul Profesorilor din provincia respectiva. Regulile de acceptare a mebrilor in aceste colegii difera de la provincie la provincie. Cum in Ontario (cea mai dezvoltata provincie din pv economic) vin cei mai multi imigranti, sunt foarte multi doritori de a intra in invatamant, asa ca pentru a intra acum in colegiu e necesar un Bachelor of Education canadian. Inainte se putea si fara el, fiind suficiente diploma si experienta din Romania. Cred ca in unele provincii mai putin dezvoltate economic, unde nu vin atat de multi imigranti si e nevoie de profesori, se poate ajunge si acum in invatamant fara studii canadiene.
In Ontario concurenta pe posturi e acerba, fiind mult mai multi profesori decat posturi diponibile. Sistemul privat accepta inainte si profesori care nu erau membri ai colegiului, insa in ultimul timp acest lucru s-a schimbat. A mai scris si AngelaT cum sta treaba cu profesorii in Ontario.
Oricum, ideea e ca in Canada in primul rand ai dreptul de munca din start (ca permanent resident vreau sa zic), si in al doilea rand acum mai e nevoie de un an de studii aici (pentru provinciile spre care se indreapta cei mai multi nou sositi).
Cum e in alte tari? Imi aduc aminte ca in Europa problema cea mare consta in faptul ca romanii erau nonEU. Am stat cateva luni in Irlanda in 2001 si pe atunci se cautau profesori - EU citizens primeau bani ca sa faca studii pentru a putea intra apoi in invatamant, nonEU trebiau ei sa plateasca pentru acelasi lucru.
Mik, vad ca lucrezi in invatamantul superior in Franta. De obicei pentru invatamantul superior primul pas e un doctorat in tara respectiva, cum ai facut tu. Nu ai avut probleme cu cetatenia nonEU (sau o ai pe cea franceza)? Ai fi putut de pilda lucra intr-un liceu?
Bun, ma opresc deocamdata aici.
Chrysion
Mik spune:
Ce bine ca s-a regasit subiectul !
Chrysion am facut docotoratul in Franta si apoi am trecut de un concurs pentru a avea postul. Nationalitatea nu punea probleme pentru a fi inscris in docotorat, citeodata se pune problema unor burse de doctorat in industrie pentru care e specificat Fr sau uniunea europeana. Idem pentru anumite posturi se cere nationalitatea.
Pentru a lucra intr-un liceu sau chiar la gimnaziu trebuie avut nivelul de studii si mai ales trecut diverse concursuri nationale care sunt foarte grele (pregatite dupa facultate intr-unul sau in doi ani). daca ai nevoie iti caut informatii.
Fetelor, cine e in vacanta ?
Mik.