Poftiti in cancelarie (II)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Fetelor, sa va fac o marturisire....mie imi place atat de mult invatamantul incat m-am reapucat si aici in Canada de aceeasi meserie dupa ce am lucrat la o companie 3 ani de zile si nu regret deloc .

Mik, hai ca ne-am intalnit si pe topicu' asta . Cum e sistemul de invatamant in Franta? Poti sa ne spui ma multe? Ma intereseaza si pe mine...

Cristina

noi si poze mai noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


Kristin, n-am chef sa fac un orar asa ca pun mina si iti scriu.

In Fr. sistemul de invatamint e destul de bine oraganizat, dar destul de putin lizibil. N-as putea spune ca e rau.
Incep cu inceputul :
- copii sunt scolarizati de la 2/3 ani in ecole maternelle. aici nu e nici o diferenta intre educatoare si invatatoare, nici la salariu, nici la studii, nici la prestigiu. In alt episod voi scriu cum se recruteaza cadrele didactice in diverse sisteme.
- clasele in care sunt pusi copiii depinde de anul lor de nastere. deci toti cei nascuti in 2001 sunt in Petite Section 2 si cei din 2002 in Petite Section 2. La maternelle nu se lasa copii repetenti.
- ultimul an de maternelle e la Grande Section.
- activitatile la maternelle sunt foarte variate si vizeaza aptitudini sociale, de motricitate, muzicale, grafice, samd.
- un an scolar destul de greu e 'cours préparatoire' in care copii invata pe bune sa citeasca, sa scrie, sa faca mici adunari (cours preparatoire e pentru copii care implinesc 6 ani in anul in incep clasa).
- urmeaza apoi clasele din cursul primar, unde lucrurile se complica mult in complexitate.
- sistemul e unul vertical, in sensul ca elevii schimba in fiecare an invatatorul, iar invatatorul elevii, si din comoditate in general, invatatorul nu-si schimba nivelul de predare. Asta mi se pare un lucru bun. Alta chestie ciudata : invatatorii pot lucra cu norma partiala si deci copii pot avea doi invatatori la clasa.
- cheltuielile de furnituri si materiale diverse e suportat de primaria comunei/orasului in care e scoala. Parintii nu cumpara decit ghiozdan.
- limbile straine sunt incepute in primul an dupa cursul preparatoriu, o singura limba straina, cam 1 ora pe saptamina
- orarul e cam de 6 ore pe zi, dimineata si dupa-amiaza. In clasele mici (pina la gimnaziu), miercurea nu se invata. In functie de departament simbata dimineata elevii mici au sau nu ore (asta cu orele simbata dimineata e cam ciudata, dar e utila pentru parintii care lucreaza si care au deci o sansa sa vada invatatorul macar o zi pe saptamina)
- sunt si scoli private, unde taxele sunt indexate in functie de venitul parintilor. calitatea as spune ca e mai proasta decit la scolile publice (risc sa iau rishii in cap de la fetele din Franta, caci asta e destul de variabil).
- invatatorii (se cheama aici destul de pompos : 'professeur d'école') din sistemul public sunt functionari ai statului, cei din sistemul privat au statut privat, mult mai precar
- in clasele de gradinita, pe linga invatator, mai este cineva (femie in general) care ajuta invatatorul si care e platit de comuna.
- alta ciudatenie : in scolile cu putini elevi un invatator poate avea in aceeasi sala elevi din 2 sau mai multe nivele diferite, dar succesive cronologic. Eu aveam mari dubii cu functionarea unui astfel de sistem, dar vad ca elevii nu sufera, se simt bine si nu sunt in urma.

Gimnaziul (le collège) :
- daca in fiecare sat e o scoala maternelle et primaire, nu mai e acelasi lucru cu gimnaziul.
- gimnaziul e o structura destul de mare, separata complet de scoala primara
- clasele se numara in sens invers : primul an e 6, apoi 5, 4, 3
- la sfirsitul gimnaziului, copiii trec examenul de 'brevet', care le permite sa mearga mai departe si care atesta ca au un bagaj minim de cunostinte. O parte din nota de la brevet e calculata pe baza rezultatelor obtinute in ultimii 2 ani si numai o parte e examen cu foi pe masa.
- a repeta o clasa = redoubler. asta nu e imperativ, in sensul ca la sfirsitul anului se cheama copilul cu parintele la scoala si i se anunta ca rezultatele au fost nu destul de bune sau proaste de-a binele si parintii pot alege daca copilul repeta clasa sau nu. Multi parinti isi pun copii sa mai repete anul daca vad ca rezultatele sunt la limita, caci examenul de brevet e destul de important si trebuie neaparat trecut
- scoala e obligatorie pina la 16 ani


Daca ai intrebari, nu ezita. mai scriu data viitoare cum continua treaba, caci incepe deja sa se complice.


Mik.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monalac spune:

am ajuns si eu,sper sa nu fi intarziat la ora!sunt licentiata in filozofie si in prezent fac si facultatea de litere,ca asta e marea mea pasiune...predau de 6 ani,cand pe filozofie,cand suplinitoare pe romana si in prezent sunt in concediu de crestere a copilului...dupa ce termin,ma intorc in invatamant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Mik, e super ce ai povestit tu ...cred ca e foarte util pt. oricine sa afle diverse informatii referitoare la sisteme de invatamant din lume. Pe mine m-ar interesa poate sa ajung prin Franta sa predau ESL prin contract pentru o perioada limitata poate peste cativa ani. Este greu sa obtii un post? Care e procedura? La tine cum a fost?

Cristina

noi si poze mai noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inimioara76 spune:

Salut... si eu sunt profa.... m-am inscris de curand pe situl asta. N-am bebe, dar imi doresc de mult. Oricum, prin natura profesiei, sunt foarte legata de copii....

Deci, actualmente sunt profa de muzica, mai exact titulara pe o catedra de pian, in Bucuresti. Dar, de anul trecut sunt si studenta la a doua facultate (Engleza/Spaniola), ca sa pot fi profa si de astea doua "cu acte in regula"... Ca pana acu de fapt din engleza mi=am castigat painea cu meditatiile, ca pian ... mai rar gasesti :)

Cam atat despre mine, deocamdata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angy11 spune:

Mik,foarte frumoasa descrierea invatamantului francez,abia astept continuarea,pe care nu vreau sa o perturb,dar am o intrebare,exista in Franta invatamant de stat vocational(scoli de muzica,de sport,arte plastice,etc),tare m-ar interesa si mai ales cum functioneaza ele,de la ce varsta?
Am aceeasi intrebare pentru toate fetele din strainatate,am sa explic de ce:
Pentru ca noi tot batem la poarta UE,probabil sistemul nostru de invatamant v-a functiona dupa norme UE si eu chiar vreau sa stiu ce ne asteapta,deocamdata parametrii dupa care incercam sa functionam sunt generali.
Eu sunt curioasa daca in viitorul apropiat scoala la care predau eu,vocationala,o sa reziste ca invatamant de stat(care dupa cum spunea un coleg rezident in USA e o binecuvantare sa iti poti educa artistic copilul pe banii statului),sau se va privatiza,sau desfiinta..
Inimioara,unde ai studiat pianul,unde predai acum,eu predau percutia la Timisoara de vreo 15-16 ani,vino si la Muzicieni DC,acum suntem mai toate prin vacante asa ca nu avem discutii chiar muzicale,dar ne revenim incet,incet si te asteptam si acolo.
Khristin,ne scri si tu cum e in Canada?Sotul meu(informatician),a avut vreo doua intentii sa emigram,dar eu cu meseria mea nu ma regaseam pe lista punctajelor pe meserii,sunt foarte curioasa cum e acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inimioara76 spune:

quote:
Originally posted by angy11
Inimioara,unde ai studiat pianul,unde predai acum,eu predau percutia la Timisoara de vreo 15-16 ani,vino si la Muzicieni DC,acum suntem mai toate prin vacante asa ca nu avem discutii chiar muzicale,dar ne revenim incet,incet si te asteptam si acolo.



Am terminat la Enescu in '95. Consul l-am terminat in 2000. In liceu am fost colega de clasa cu Alina, sora Sabinei. Am vazut forumul cu muzicieni, dar mi s-a parut ca nu se mai intampla nimik pe acolo... Adica cel putin bucata aceea de forum pe care am gasit-o eu: Muzicieni DC 2, avea ultimul entry de pe 7 februarie.... si continuare pe alt capitol n-am gasit, ca am cautat!

Si pe mine ma intereseaza kestia cu ce se va intampla cu scolile de muzica (io sunt profa de pian la Scoala de muzica nr. 4 din Bucuresti, iar astea au statut si mai incert decat Liceele de muzica in sine cum e Enescu, Lipatti... etc.) Si, fiind mai pesimista din fire (adica fiind de parere ca optimistul e doar un pesimist care inca n-a aflat adevarul) m-am apucat de a doua facultate... Daca se intampla Doamne feri! ceva cu pianul... sa am alta carte sub maneca.

zi-mi si mie unde e lista cu muzicieni.... ca vin! :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


Inimioara76 si monalac, bine ati venit ! V-am pus pe lista din pagina 7.

Khristin, poti preda in Franta limba engleza in scolile de stat daca treci diverse examene care se dau la nivel national : CAPES, agregation. Examenele sunt destul de grele. In scolile private te pot accepta fara aceste examene, dar salariul nu este tocmai teribil.

Angy, muzica, pictura dansul au regim de 'loisir', activitate suplimentara pentru care parintii platesc din buzunar cursuri sau la profesori particulari, sau la scoli de stat.
Dupa o amunita virsta si daca talentul copilului e confirmat atunci poate integra dupa multe cereri si examinari scoli cu program special artistic. Scolile cu pricina nu sunt insa foarte numeroase.
Daca te-ai stabili in Fr undeva mai la tara sigur ai gasi sa poti da lectii de pian in particular.

Khristin, eu predau si fac cercetare intr-un institut superior de ingineri. Am facut o parte a studiilor in Fr si am dat aici si doctoratul. Dupa doctorat am trecut printr-o selectie la nivel national si apoi am asteptat un post care sa-mi convina, apoi am depus dosarul si am avut interviuri.




Mik.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inimioara76 spune:

Mik...Si in Franta, spre exemplu, intr-un "sat" din ala cum ii zici tu, cam cu cat s-ar plati o lectie de pian, ci cam care este proportia raportata la ... sa zicem chiria pe o luna a unui apartament cu 2 camere?

Mercic pentru scrierea in catalog. Note de cand incep sa se puna? da absentze?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Mik, imi inchipuiam eu ca si in Franta e tot la fel ca si aici...cu multa scoala aici in prealabil, si interviewuri...pana aici se aseamana sistemele. Pe mine m-ar interesa nu sa vin sa predau in Franta pe o pozitie permanenta in nici un caz, ca-mi place aici deocamdata, ci la fel cum a facut o colega de-a mea canadianca, sa predea ESL pt. un an de zile (a plecat de curand prin contract pt. un an) impreuna cu boyfriendu' mai mult din spirit aventurier si sa viziteze Europa. Numa ca eu boyfriend nu mai am, nu-s tocmai lipsita de responsabilitati si nici douaj' de ani , asa ca mai aman proiectul pan ce-o creste fiimea

PS: Felicitari pt. doctorat

Cristina

noi si poze mai noi

Mergi la inceput