Semnificatia obiceiurilor de nunta

Semnificatia obiceiurilor de nunta | Autor: anangel_lexi

Link direct la acest mesaj

Cineva mi-a sugerat de curand ca ar trebui sa stiu mai multe despre obiceiurile de nunta si semnificatia lor. Cum pana la inceputul anului acestuia nu m-am confruntat niciodata cu subiectul acesta, nunta, si nici nu m-am gandit vreodata sa ma documentez "asa, ca sa fie", atat eu cat si logodnicul meu, suntem complet pe dinafara privitor la obiceiurile de nunta din zona noastra(Bucuresti). Citind pe DC am vazut ca sunt o gramada de obiceiuri de care eu nici n-am auzit vreodata. De exemplu, imi poate explica si mie cineva ce e cu turta miresei? Nu stiu absolut nimic despre asta, decat ca exista. De asemenea am citit azi la unul dintre subiecte ceva legat de stalpi. Cu scuzele de rigoare pentru ignoranta mea, eu stiu de stalpi numai la inmormantare, capitol la care sunt as, mai nou. Dar la nunta?
Va rog, luminati-ma si pe mine!
Cu multumiri, Alexandra

I wish I were an angel...

Taticul meu:
http://photos.yahoo.com/anangel_lexi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Catalin spune:

Pana la alte raspunsuri, am gasit un www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=10463" target="_blank">subiect in arhiva DC.
Tot ceva asemanator poti gasi si www.mirii.ro/diverse.html" target="_blank">aici.

Numai bine!

www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Catalin" target="_blank">Catalin

Think pink!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alehiam spune:

quote:
Initial creeata de anangel_lexi

Cineva mi-a sugerat de curand ca ar trebui sa stiu mai multe despre obiceiurile de nunta si semnificatia lor. Cum pana la inceputul anului acestuia nu m-am confruntat niciodata cu subiectul acesta, nunta, si nici nu m-am gandit vreodata sa ma documentez "asa, ca sa fie", atat eu cat si logodnicul meu, suntem complet pe dinafara privitor la obiceiurile de nunta din zona noastra(Bucuresti). Citind pe DC am vazut ca sunt o gramada de obiceiuri de care eu nici n-am auzit vreodata. De exemplu, imi poate explica si mie cineva ce e cu turta miresei? Nu stiu absolut nimic despre asta, decat ca exista. De asemenea am citit azi la unul dintre subiecte ceva legat de stalpi. Cu scuzele de rigoare pentru ignoranta mea, eu stiu de stalpi numai la inmormantare, capitol la care sunt as, mai nou. Dar la nunta?
Cu multumiri, Alexandra

Taticul meu:

aceleasi intrebari mi-am pus si eu...
si cautand pe net am gasit diverse semnificatii...
uite o adresa cu o explicatie a obiceiurilor de nunta
http://www.artanuntii.ro/Obiceiuri%20romanesti.htm

in ceea ce priveste stalpii la nunta habar nu am... nu pot decat sa-mi dau presupusul ca ar fi ceva de decorat sala:)))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana07 spune:

Despre turta miresei chiar m-ar interesa si pe mine... Tin minte ca i-am spus la un moment dat unei prietene (care avusese nunta anul trecut) ca eu la nunta mea eu vreau sa ma intalnesc cu mirele direct la biserica. Asta insemna ca renunt, printre alte obiceiuri, si la ruperea turtei in fata blocului. Si ea a fost foarte revoltata pe tema asta "nu se poate sa nu-ti rupa nasa turta!!!" Si cand am intrebat-o ce semnificatie are acest obicei n-a stiut sa-mi spuna... Mi s-a parut cam aiurea sa tii asa mult la un obicei despre care habar nu ai ce semnificatie are...

Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti intreaga lume.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alehiam spune:

eu am mai vazut la o nunta ca nasa a rupt turta miresei dupa ce au iesit din biserica... ceea ce mi s-a parut ciudat, pentru ca stiam ca ea se rupe cand se pleaca de la mireasa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy79ro spune:

la noi in constantza turta miresei se numeshte cozonacul miresei.intradevar exista o groaza de obicee si daca ar fi sa ascultzi la totzi "priceputzii" ar trebui sa faci o groaza de lucruri ciudate.oricum cozonacul miresei este un obicei pe care eu una vreau sa-l fac la nunta mea.in ce consta el?foarte simplu:nasa te inchina cu turta si apoi o rupe in patru bucatzi pe care tu le arunci pe rand, pe spate in directzii diferite, in forma de cruce.e un fel de binecuvantare din partea nasilor.toata treaba asta se petrece la mireasa acasa, mai bine zis la plecarea alaiului de la mireasa de acasa.
sper ca te-am lamurit cat de cat.
pupici la toate miresicile.

quote:
Initial creeata de anangel_lexi

Cu multumiri, Alexandra

Taticul meu:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns R.Cata spune:

Buna miresicilor

Eu stiam ca turta se rupe miresei doar daca nu i-a fost rupta cd a fost mica.
Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anculina spune:

Am intrat si eu pe artanuntii de curiozitate.
Nu atinge chiar toate aspectele unei nunti, dar e un punct de plecare si ca organizare, si ca traditii romanesti, etc, destul de bun." Parerea mea ! "( Marfar )Ha !
Eu cred ca daca veti pleca de la informatiile alea, plus cu ce iti vor mai raspunde si fetele pe aici, daca mai intrebati si pe cineva care si-a facut nunta si a fost si la multe alte nunti, in cele din urma veti ajunge sa stiti destule lucruri si sa va schitati propria voastra nunta, asa cum v-o doriti voi, cu ce traditii considerati voi ca va reprezinta, ca le-ati inteles sensul si ca vreti sa le respectati. Din nou: " Parerea mea ! "( Marfar )Ha !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anangel_lexi spune:

Multumesc pentru raspunsuri. Cred ca pana la urma o sa ma luminez citind lucrarea de doctorat a unei cunostinte, in care se descriu obiceiurile de botez, nunta si inmormantare din multe zone. Sa vad cum fac rost de respectiva lucrare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olguttza spune:

Ingerash, chiar crezi ca tre' sa citesti o teza de doctorat pentru asta?? Parerea mea sincera e ca nu trebuie sa faci lucruri doar de dragu' de a le face...atata timp nu esti legat/a de pamant, ca sa zic asa, ma-ntreb ce rost are?! Obiceiurile variaza, intr-adevar, in functie de zona geografica si, mai nou, de mediul social din care provii. Este evident ca o nunta la tara este un esec total daca in dimineata respectiva nu se merge cu udatul sau daca nu se-mpodobeste bradul sau daca nu se rupe turta sau daca a doua zi dupa-masa nasa nu vine la mireasa acasa ca s-o desbodobeasca (adica sa-i scoata voalul si sa-i puna basmaua); asta ca sa nu mai zic de cearceaful sau camasa miresii! Mie mi se pare putin deplasat sa faci in bucuresti asa ceva... Mai ales daca nu te leaga nimic de obiceiurile astea. Ah, daca vrei sa-ncingi hora in fata blocului ca sa te vada cartierul, asta e deja cu totul altceva (nu va mirati, s-a intamplat!). Un alt aspect ar fi si faptul ca (iarasi!) mi se pare aiurea sa combini obiceiurile neaose (enumerate ceva mai sus) cu tendinte moderne importate: ceva vechi, ceva albastru, ceva imprumutat etc, sau scosul jartelei si aruncatul buchetului....
Parerea mea!

http://pg.photos.yahoo.com/ph/olguttza/my_photos

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anangel_lexi spune:

Un singur lucru stiu SIGUR ca nu vreau: sa nu vad lautari in fata blocului sau in fata casei (de unde m-o lua), ca mor daca-l vad pe ala cu harmonica lui.

Mergi la inceput