Bebelusi de sept-oct 2004 (19)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anielas spune:

Am uitat, Eliana-ti-am trimis pe PM adresele mele de mail pentru a-mi pune si mie legile alea referitoare la CIC...te rog mult sa nu uiti

Ania & bebitza Ina (23 oct 2004)
Inutza televizomana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marlen_b spune:

Am gasit un articol interesant despre diversificare:


Cand laptele nu mai este de ajuns
Schema de diversificare a alimentatiei sugarului

Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sint in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.

Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural, iar in paralel, se impune conditia ca bebelusul sa fi atins limita de 6 kilograme.
Principiile diversificarii sint:

Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala
Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pina la inlocuirea completa a unei mese de lapte
Se va tenta alimentatia cu lingurita, cu copilul asezat in sezut
Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta, apoi se va relua administrarea lui dupa citeva zile
Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pina la virsta de 1 an
Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala
Se va incepe cu cerealele instant amestecate cu lapte, in cazul copiilor hipotrofici (mai slabuti), sau cu supa de zarzavat, la copiii eutrofici (cu greutate normala) sau hipertrofici (greutate peste normal). Cerealele se administreaza de preferinta la masa de seara, in biberon; se vor cauta initial cele fara gluten, mai dificil de digerat de sugarii pina la 6 luni.

Supa de zarzavat se administreaza la masa de prinz; se folosesc pentru prepararea ei initial numai radacinoase (morcov, telina, albitura), apoi cartof, dovlecel, ardei, ceapa, etc., respectindu-se regula introducerii treptate. Este permisa adaugarea in supa a unei lingurite de ulei, pentru a ii creste valoarea calorica si nutritiva. In primele zile se administreaza numai zeama, incepindu-se cu 20-30 ml, apoi se va creste cu 20-30 ml/zi pina la 100ml, dupa care se vor adauga si legumele fierte si pasate, deasemenea in cantitati crescute progresiv.

A treia masa care se va inlocui este cea de la ora 10 -11, cind se introduc sucurile de fructe (mar, portocala, piersica) si sucul de morcov, urmate de "ingrosarea" acestuia cu pulpa fructelor mentionate, plus, in functie de sezon, altele: caisa, para, strugure. Sint controversate administrarea de banana si kiwi - cu continut vitaminic si de minerale bogat, dar cu potential alergogen, de aceea recomandate de unii medici dupa virsta de 1 an.

In toate cazurile, introducerea acestor noi alimente se va completa cu laptele pe care il primea sugarul in mod obisnuit la acea ora; inlocuirea completa se face numai cind noul aliment are consistenta crescuta (piure) si sugarul primeste 120 - 150 g din respectivul aliment.

La virsta de aproximativ 6-7 luni, dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu cele 3 mese diferite se va adauga brinza de vaci - de obicei amestecata cu piureul de fructe; Ulterior, se va introduce carnea, in piureul de legume de la masa de prinz - pui ,vita sau peste - mixata, in cantitati progresiv crescute. De doua ori pe saptamina se poate da galbenus de ou fiert tare, in locul carnii. Ca garnituri se poate inlocui piureul de legume cu spanac, orez, ciulama (sos alb); se pot prepara perisoare cu orez sau galuste de gris, facute numai cu galbenusul de ou.

De la 8 luni se poate introduce in alimentatie iaurtul, simplu, natural, cantitati mici de unt si smintina, adaugate la masa de prinz sau constituind o masa separata (la ora 17:00-18:00), alaturi de mamaliguta sau paste fainoase (taietei). De la aceasta virsta este permisa piinea, biscuitii, prajiturele dietetice de casa (papanasi,de ex.). Sugarul va fi incurajat sa tina aceste alimente in mina si sa manince singur.

Dupa 9 luni se poate schimba usor gustul alimentelor cu lamiie, bors, adaugate in supe sau cu usturoi in sosurile albe sau de rosii. Practic, pe masura ce se apropie de un an, copilul va putea sa manince mincare gatita, foarte variat, asemenator cu restul familiei, cu restrictie la sare, prajeli, condimente, oul crud/ albusul de ou, chiar preparat, carnea de porc, grasimi animale/vegetale in cantitate crescuta.

De la virsta de un an laptele praf folosit se poate inlocui cu lapte de vaca, dar pentru mamele care mai alapteaza, este foarte bine sa nu intarce copilul, daca lactatia este prezenta si copilul manifesta inca interes pentru supt.

Total interzise pina la un an sunt :

Mierea de albine
Albusul de ou
Carnea de porc
Alune, nuci, alte seminte (pericol de innecare)
Ciocolata
Alimente prajite, grase, condimentate
Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta - apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.

Pe toata perioada diversificarii, parintii trebuie sa tina legatura cu medicul copilului, care va monitoriza starea de nutritie a copilului si evolutia curbei ponderale. Un lucru trebuie avut in minte, si anume ca fiecare copil are apetitul sau si ritmul sau de crestere si dezvoltare, de aceea el nu trebuie comparat cu alti copii, ci evaluat din punct de vedere clinic de catre medic.



Marlen & ANDREAS

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristia spune:

Neata!
Multumesc frumos Ionela, Ana, Bozo, Roandre, Frosa, Marlen ptr raspunsuri si incurajari!. Al meu bb are cei drept capsorul mai mare: a avut PC de 38 cm la nastere si pana la 4 luni a crescut cu 7.5 cm.Dar el a crescut tot un pic mai mult ca media, si in lungime si in greutate.
Si el se rostogoleste daca il ajut si eu...Puturos!
Fetele si in special Mihaela (pe tine te-am auzit) cum cureti tu nasucul bebelinei??Stiu ca nu-i bine cu pompita(aspirator nazal) dar nu mi-e la indemana sa fol betisoare de bumbac de frica ca se smuceste jupanu' si i le var prea adanc in nasuc.
Pupici ca am transpirat toata scriind cu o mana si cu cealalta incercand sa-l tin pe bb saritor.

Cristiana si Andrei (nacsut 29 Sept 2004)
http://photos.yahoo.com/c_vaideanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roandre spune:

Eliana, pai nici sa te trezeasca devreme nu e bine, nici sa doarma mult nue....hihihi. Asa sunt si eu cu pitica. De doua zile insa ma trezesc la 9 dimineata si o trezesc si pe ea sa pape dar urmatoarea masa tot la ora 13.30 e pt ca doarme apoi pana atunci.

Marlen, foarte bun articolul si este exact ce mi-a recomandat doctora si ce fac eu. Voi respecta intocmai acele mici reguli si sper sa fie bine. Momentan ramanem la cereale, supa si piure legume si sucuri fructe.

Cristia, dar esti sigura ca i-a masurat bine capusorul? Stii de ce zic asta? Pt ca ultima data cand i l-a masurat Alexiei a gresit asistenta si a spus cu 1 cm mai mult si doctora a sarit ca nu e bine...e prea mult. Cand l-a masurat a doua oara si-a cerut scuze si a spus ca e ok bebe. Ideea era atunci ca diferenta dintre PC si PT era prea mare (PT=39 si PC spunea ca ar fi 41 desi era doar 40)....nu stiu ce ar fi insemnat asta pt ca m-am linistit dupa ce a masurat-o inca o data.
Nasucul i-l curat doar cu betisoare facute de mine din vata ce se afla in mijlocul discurilor demachiante si cu ser fiziologic. Nu mai folosesc pompita de cateva luni pt ca nu sta deloc si atunci sigur as rani-o. Cu betisoarele nu am cum s-o ranesc pt ca sunt moi, desi nu-i place deloc si se zbate ca un peste pe uscat.

Marlen, mie mi-a zis doctora ca de luna asta pot sa-i dau si mar cu biscuite dar sa nu-i dau banana inca. Sucul eu i l-am dat pe la 14-14.30 dar e mai bine dimineata ca sa vezi pana seara daca ii prieste sau nu.
Eu ieri i-am dat bebelinei o lingurita cu suc de mar si mi-a facut kk de 4 ori (ea facea maxim o data pe zi) dar consistenta a fost aceeasi si nu a parut s-o doara burtica sau altceva...deci continuam dar tot pe la ora 14 i-l dau...ca pana atunci trebuie sa ma duc sa cumpar si mere ca nu mai am....hihihi (le-am folosit pe toate ieri la o prajitura buna buna).
Pupici!

Mihaela si papusica mica Alexia Maria (26.08.2004)
Alexia, de 5 luni +
Evenimentele din viata mea

Chiar daca esti pe drumul bun, vei fi calcat daca stai pur si simplu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcm spune:

quote:
Originally posted by roandre

.ca pana atunci trebuie sa ma duc sa cumpar si mere ca nu mai am....hihihi (le-am folosit pe toate ieri la o prajitura buna buna).
Pupici!






Mihaela ce-ar fi sa ne dai si reteta asta de prajitura buna, buna?

Cristina, Christian si bebe Alexia Maria (DN 02.10.2004)

http://community.webshots.com/user/lastusedpixel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roandre spune:

Prajitura cu biscuiti si crema

Pentru blat:
un cub de margarina (cam 200 gr)
biscuiti obisnuiti (populari,obisnuiti vreo 300-400 gr)
mere (7-8)
Crema:
1 ou
8 linguri de zahar
8 linguri de faina
1l de lapte
½ pachet de margarina
zahar vanilat
Pentru ornat:
frisca
ciocolata


Mod de preparare
Intr-o tava mare, se pune cubul de margarina (~4/5 dintr-un pachet de margarina de 250 gr.),tava se asaza pe foc mic si margarina "se plimba" pana se topeste bine. Se ia de pe foc si se asaza in tava, peste margarina topita, biscuiti obisnuiti, unul langa altul, cat sa acopere tot fundul tavii.
Peste biscuiti, se asaza un strat, de un deget grosime, de mere rase si scazute bine de tot (calite pe foc pana nu mai au zeama si se inmoaie bine). Nivelati bine. Peste mere se pune crema de vanilie facuta din: ou, zahar, faina, lapte. Toate ingredientele se pun la fiert. Cand e calduta se incorporeaza si margarina si vanilia. Se amesteca in continuu crema ca sa nu se afume.
Se niveleaza si se adauga un strat de biscuiti si apoi cand un strat de frisca (sa nu fie foarte calda crema de vanilie ca sa nu se topeasca frisca). Peste frisca se rade( pe razatoarea mare) ciocolata buna. Se da la rece.

Mod de servire
Se serveste rece, taiata in forma de dreptunghi.

Cristina, gata si reteta asta....eu le iau de pe forumul nostru si le mai adaptez dupa cum am chef. Nu fac decat retete simple pt ca nu-mi place sa stau mult in bucatarie.



Mihaela si papusica mica Alexia Maria (26.08.2004)
Alexia, de 5 luni +
Evenimentele din viata mea

Chiar daca esti pe drumul bun, vei fi calcat daca stai pur si simplu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcm spune:

Multumesc pentru reteta, o s-o fac si eu dupa ce ma indur sa cobor sa cumpar ingredientele.

Cristina, Christian si bebe Alexia Maria (DN 02.10.2004)

http://community.webshots.com/user/lastusedpixel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns herra spune:

felicitari ca mai aveti timp sa faceti si prajituri! eu mi-am angajat ajutor pentru menaj, ca nu se mai putea... sunt cam maniaca - cu ordinea si curatenia...

nu ati raspuns la o intrebare: mai iesiti afara pe gerurile astea?!

eu incerc sa mentin in camera copilului o temperatura de 21 de grade; de aceea mai scade umiditatea, chiar daca am vase cu apa pe calorifer, pentru ca acesta (caloriferul) sta mai mult inchis...

il imbrac cu un singur articol - costumas intreg sau bluza si pantaloni; daca pantalonii au talpici, nu ii pun sosete.
pe cap poarta noaptea scufita iar ziua o boneta/basca ce ii acopera varful capului, sa nu piarda caldura pe la fontanela.

iar cand il scoteam afara - cand erau peste zero grade - ii mai puneam un ilic si totosi din mohair si combinezonul de fas.

in sfarsit a venit doctorul si mi-a adus alt Vigantol - pe care am sa-l pastrez in cutia lui!
nu stiu cine a deschis subiectul, dar cred ca multe dintre noi ii sunt recunoscatoare!

in final sa va spun ca am ramas si cu burta si coapse pline de celulita; mi-am propus sa fac masaj, ca de gimnastica nu imi arde (inca); am 51 de kg - ajunsesem la 60, pornind de la 47 - inainte de sarcina.

va pup si ma bucur ca exista un asa de de mamici!
pe curand!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elyanne spune:

Anielas am trimis de ieri email-ul... nu l-ai primit?

M-am apucat sa mai pun cateva poze cu pitica de duminica... cred ca intr-o jumatate de ora o sa se vada.

Elena

Eliana si Elena (23.10.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tyaa spune:


In legatura cu vigantolul....am luat si noi altul de la farmacie, iar pe prospect scrie asa "Valabil minim 6 luni de la deschiderea flaconului". Oare de ce scriu astia prostii pe prospecte daca nu e adevarat??!! O sa il tin si eu in cutie de acum.

si bebe Elisa Nicola (21 sept. 2004)
http://community.webshots.com/user/2002

Mergi la inceput