Stagnarea in greutate
Am vazut deschis un subiect despre cat ar fi bine sa cantareasca un copil la 1 an si 5 luni, si dat fiind ca Raduc al meu face curand aceata varsta si am eu oaresce semne de intrebare, m-am hotarit sa postez...
Ce ma framinta este ca de pe la 11-12 luni, nu a mai luat un gram in greutate, adica la 11 luni avea 12 kile , acum are fix tot atit. Oare e normal ca in 6 luni sa nu adauge aproape nimic? A crescut in inaltime cam 5 cm in acelasi interval de timp, adica masoara 86 cm. El maninca 4 mese pe zi, mai rontzaie cate 2-3 biscuiti intre mese si cam atit. De mai multe ori mi-am pus problema ca poate maninca (,) cam putin. Adica la o masa el papa cam un castronas (din cele de plastic, pt copii) 90% plin (fructe, brinzica, supitza, tocanitza, mancarici, etc). Oare trebuia sa-i introduc 2 feluri de mincare? El pare satul, cu toate ca maninca cu placere (nu a fost mofturos aproape niciodata, din contra, "admira" mincarea din castronel pina la ultima linguritza
)
Examen coproparazitologic i-am facut, suntem "curati" numai buni de insuratoare ![]()
M-am gandit ca poate aceasta stagnare se datoreaza si agitatiei, ca perioada coincide cu momentul cand a inceput sa mearga. Sincer, mie imi convine asa cum este, nu e nici gras, nici slab, e un lungan si nu vreau sa fie un copilas indesat. Singura chestie e stagnarea asta...
Sa merg la medic cu el, sa-si dea cu pararea, sau ma ia doctoritza de nebuna si-mi zice sa ma duc pe mine la medic?
Ce ziceti?
Dana
mama lu'
Radu Stefan (Fecioras de 2003)
Radu cel bun si blind
Raspunsuri
ruxandra_sb spune:
Eu stiu ca la copii, dupa 1 an, cresterea nu mai este neaparat lineara ci, mai degraba, in salturi.
De exemplu Matei a crescut in 2 luni 5 cm in inaltime, apoi 5 luni pauza. La greutate la fel. In vreo 3 saptamani (cat a fost la mare) a luat cam 1 kg, apoi in 6 luni doar 500 g.
Nici noi nu mancam 2 feluri la o masa.
Am grija doar sa-si ia portia zilnica de carne, de lapte, de fructe, de legume si portia nu chiar zilnica de oua.
Bineinteles ca, pentru linistea ta, ar putea sa-l vada un pediatru cu experienta. Si nici un medic adevarat n-ar trebui sa te ia de "nebuna" pentru ca te ingrijoreaza ceva legat de puiul tau.
Dac-ai sti ce-o intrebam noi pe pediatra lui Matei.
Si niciodata nu i s-a parut nimic ciudat in intrebarile noastre si ne-a lamurit si linistit.
Ruxandra & Matei (3 ani) & sotul drag
lidiadanaila spune:
Nu prea ai de ce sa te ingrijorezi daca-i bine sanatos!!!...dar nu ar strica o consultatie!!!..uite te poti duce la DR. Culcer sa-i ceri parerea...![]()
oana_mm spune:
quote:
Originally posted by ruxandra_sb
Am grija doar sa-si ia portia zilnica de carne, de lapte, de fructe, de legume si portia nu chiar zilnica de oua.
Aveti idee cam in ce consta acea portie zilnica de diferite???
Si eu sunt ingrijorata pentru ca Eric a luat in 2 luni - de la 6 la 8 luni numai 500 de grame. Pare sa manance bine si pare satul, dar ... nici eu nu stiu ce sa mai cred!!!!!!
Oana si bb Eric (20.05.2004)
http://www.lamaze.ro
http://community.webshots.com/user/oana_mm
danat spune:
Oana la 6-8 luni o portie de carnitza inseamna cam 5 linguritze (tin minte ca asa imi zicea mie dr-itza).
Ce coincidentza, mai stiu o Oana cu un copilas Eric in grupul nostru de bebei de august-septembrie 2003 ![]()
Dana
mama lu'
Radu cel bun si blind
ruxandra_sb spune:
quote:
Originally posted by oana_mmquote:
Originally posted by ruxandra_sb
Aveti idee cam in ce consta acea portie zilnica de diferite???
Si eu sunt ingrijorata pentru ca Eric a luat in 2 luni - de la 6 la 8 luni numai 500 de grame. Pare sa manance bine si pare satul, dar ... nici eu nu stiu ce sa mai cred!!!!!!
Oana, pentru ca lui Matei i-a fost diagnosticat pe la 5-6 luni un rahitism f puternic + anemie + o forma de anorexie => pediatrul a insistat sa manance multa carne. Pentru continutul mare de fier si proteine.
Asa ca noi aveam doza de carne de 50 g/zi + 3 galbenusuri/saptamana. Asta pana la 1 an.
Asa ca cantitatea zilnica de carne depinde de la copil la copil, in functie de recomandarea pediatrului.
Sfatul meu (din ce am mai citit): a se da si galbenus si carne in aceeasi zi, pentru ca o mare parte din copii romani sufera de anemie -asta pentru bebelusii mai marisori, spre 1 an.
Ca a luat 500 g in 2 luni nu mi se pare neaparat nelinistitor. Depinde de cat a luat in greutate pana la 6 luni. Oricum dupa 6 luni se incetineste semnificativ ritmul de crestere a greutatii.
Ruxandra & Matei (3 ani) & sotul drag
annablue spune:
Mamicilor, va rog sa nu va mai speriati in ce priveste cresterea copiilor vostri. Sa va spun ce am aflat: in primul rand, daca copilul creste in inaltime, nu mai ia in greutate; in al doilea rand, exista diferite perioade cand copilul consuma mai mult decat primeste (cand incepe sa mearga, cand ii ies dinti si nu mai doarme asa bine, este agitat, cand se imbolnaveste, etc.)
Deci, nu va speriati, mai ales daca el mananca si are analizel;e facute.
Plus ca, daca un copil doarme mai mult, sa nu va speriati daca mananca mai putin si invers.
Sper ca v-am mai linistit, lasati incolo graficele si calculele daca copilul mananca si doarme linistit, inseamna ca e sanatos si n-are un ritm la fel ca alti copii, nu e obligatoriu sa se ingrase ca vecinu'...
E mult mai periculos sa-l chinuiti sa manance mai mult si sa-i provocati o "greata" fata de mancare si de masa in sine, va fi mult mai greu dupa aceea. Lasati-l sa ceara si sa manance el cat vrea, noi adultii avem tendinta sa le punem mai mult decat au nevoie in farfurie, tocmai pt. ca si noi mancam adeseori mai mult decat trebuie.
Sanatate multa la bbei !
Ana
Annablue si Adita 1.11.2002
mihaela_s spune:
annablue, perfect de acord cu tine!
In carnetelul pe care l-am primit de la dr. de familie cand eram insarcinata "oglinda sanatatii mamei si copilului", printre altele e si un tabel cu valorile antropometrice normale ale bb-ului si copilului. Pana la un an bb-ul se cantareste din luna in luna, apoi de la 12 luni trece direct la 2 ani. Timp in care copilul trebuie sa creasca in greutate 2,5 kg. Sigur, asta e un tabel, nu e obligatoriu sa creasca asa. La un an baietii ar trebui sa aiba intre 8,9-11.2 kg la o inaltime de 72.5-78,7 cm. La 2 ani, 11,3-13,6 kg la 83,6-90 cm.
Raduc e deja la 2 ani...
.
Pupici multi!
Mihaela , Diana Alexandra(22 nov 1996) si Silvia Petra(10 sept 2003)
pozici noi
bebelusi august-septembrie 2003
danat spune:
Mihaela_s bine spus
Tu stii bine ca el a fost maricel din prima...si nu ca as fi obsedata ca nu-l vreau gras, stii prea bine, dar vreau sa mai ia asa cate un pic si la kile...
Annablue e foarte util ce zici tu! Ai dreptate si din punct de vedere somn, ca daca ma gandesc mai bine, Raduc are somnic bun, si ziua si noaptea, asa ca se "ingrasa" din somn
De fortat sa pape, niciodata, ca nu e cazul, el papa oricum !
Dana
mama lu'
Radu cel bun si blind
alinkav spune:
Alex al meu de 3 luni se mentine la aceeasi greutate 12 kg.
Prietena mea are baietel de aproape 1 an si 6 luni, si tot de vreo 4-5 luni are tot 12 kg. Ei consuma foarte multa energie, chiar daca mananca foarte bine.
Alina si
Alex Andrei(22 noiembrie 2003)
poze cu Alex