Bona - job description ?
Buuuna !
Tocmai m-a anuntat bona fiului meu mai mare (2ani si 10luni) ca ar vrea o marire de salariu sau...reducerea programului de lucru...asta in contextul in care :
1.programul ei este de 10ore zilnic (8-18)
2.in Dec.04 a lucrat ~ 30% (10zile concediu platit pe langa altele 15 platite in vara ), 5 zile libere platite (am avut pe bunicul in vizita - sprijin !)
3.in Ian.05 a avut o luna de concediu FARA PLATA (la cererea ei...din "motive personale")
4. ce face ea ? Vladutz :ii face de mancare 1data/2zile, il scoate afara zilnic, altele : ii calca hainutzele spalate de mami, din cand in cand sterge praful...atat .
5. din 17.01.05 mai am un baietzel...deci fix cand aveam nevoie mai mare de ajutorul ei m-a lasat balta !...
Are ~ 40-45 ani, tanara inca, copilashul pare atasat de ea...Am angajat-o in urma cu 1an si 8luni cu un salariu de 3mil lei (+ alimente , de fapt micul-dejun si pranzul le serveste la noi)
Era mult pe vremea aia (2003) acum... in mod sigur nu mai e in poll-position si-si cere "drepturile"... Fix acum...cand iata-ma-s in CM ! Asta n-ar fi o problema ACUM dar peste 3luni cand voi intra in CIC nu-mi va fi kiar asa la "indemana" !!!
Si mai pe scurt : ma deranjeaza atitudinea ei de "doamna" care nu pune mana sa mai aranjeze prin casa (n-are "bun simt"), eu sunt lauza si tot eu fac de mancare si ea mananca, NESIMTZITAAAA !...
Deci...cat mai costa o bona in Cluj ? Mi-as "lua" una mai harnica daca tot e sa dau un ban in PLUS ! Dar...ma gandesc si la sufletzelul lui Vladutz care...acum mai mult ca niciodata are nevoie de afectziune...nu prea-mi pot permite schimbari MAJORE in mediul lui...mai ales acum... Probabil din toamna vom incerca o gradinitza...deocamdata Vladutz e destul de "nepregatit" pt o astfel de experienta (pampers, in sfarsit si-a mai dat drumul la "cuvinte", in preajma copiilor nu e foarte relaxat...) .
Ca sa conchid :
- care sunt responsabilitatile bonelor copiilor vostri (si cat de disponibile sunt in caz de anumite situatii urgente ?) , sunteti multumiti si cat platiti pt acest serviciu ?
& feciorashii
Raspunsuri
lidiadanaila spune:
S-a discutat mult pe tema asta....sunt mamici foarte multumite de bonele lor, si mamici nemultumite, dar nu ai ce sa faci !!!....daca nu ai aproape o mama , o soacra , trebuie sa apelam si la ele. Eu am bebe de 8 luni, merg la serviciu luni, miercuri si vineri 8- 16, si o platesc cu 2500000, nu face NIMIC decit sa stea cu bebe, ii da sa pape ce-i las eu, il scoate afara , si-l schimba....nici macar nu calca hainutele lui bebe.Inafara de bani ii dau si mici atentii !!! Probabil daca as merge zilnic la serviciu 8-16, ar trebui sa o platesc cu 4000000. Eu nu sunt dispusa sa dau 4000000 milioane la o bona care nu-i in stare sa-i spuna lui bebe un cintecel, drept pentru care, pina ce face bebe 2 ani o sa ne chinuim asa , si apoi vom apela la o cresa, ....chiar daca e mai scumpa, macar nu mai vine cineva strain in casa, si mai invata ceva si bebe !!! Sper sa-ti gasesti o femeie mai buna, sau sa dai la pace cu asta...dar este greu sa gasesti o femeie super. Bafta!!!
annablue spune:
Monique, din pacate si eu sunt din Bucuresti, deci nu iti pot da chiar informatiile pe care le ceri, dar pot sa-ti spun altceva.
Si anume, dupa parerea mea, puiul tau cel mare e destul de mare (al meu are 2 ani si 3 luni si merge la cresa de la 1 an si 11 luni si nici acu nu stam la olita in mod curent) si dupa 3 ani eu stiu de la educatoarele lui Adi ca nu se mai primesc la cresa. Daca vrei un sfat, eu zic sa incerci sa-l duci la cresa, pt. ca:
1. scapi de problemele banesti (aici eu dau 34.000/zi adica aproape 700.000/luna pt. 22 zile in program 8.30-17.15)
2. baietelul tau va invata mai multe chestii in colectivitate decat l-ar invata o bona acasa (vorbesc dupa o anumita varsta). Adi a invatat intr-o luna de zile sa manance singur si sa bea fara sa verse din cana, plus ca invata poezii, cantece (inca nu vorbeste bine, tot limba lui o prefera) si se joaca cu copii
3. cred ca ai avea mai mult timp pt. cel mic
4. cel mare se socializeaza f bine cu copiii, invata sa imparta o groaza de chestii, sa doarma impreuna cu altii in camera, se obisnuieste cu zgomotul (Adi al meu era crescut in liniste totala si era tare greu cand venea cineva si era zgomot.
Cam asta ar fi dupa mine avantajul faptului ca dupa varsta de doi ani sa duci un copil la cresa. Si noi suntem la una de stat, ca n-avem bani de particulara.
Eu va urez succes si bafta sa reusiti sa gasiti o cale de rezolvare !
la pici !
Ana
Annablue si Adita 1.11.2002
frosa spune:
Eu ti-as da urmatorul sfat (tinind cont ca am un baiat de 4 ani - care l-am dat la gradinita la 3 ani pt ca ne-a lasat bona si unul de 5 luni - la care am o alta bona pe care am gasit-o dupa 5 luni de cautari):
...... pt confortul tau mai ales acum cind esti cu cel mic mareste-i salariul pt citeva luni pina gasesti o gradinita (sau cresa) si deabia atunci renunta la ea. In perioada asta va fi greu si pentru cel mic dar mai ales pt tine sa faci schimbarea bonei. Preturile oricum au crescut (in mare parte din cauza agentiilor) asta in Bucuresti dar presupun ca si in Cluj.
Eu dau bonei 6.000.000 lei pt 10 ore, mincare de 2 ori / sapt. si curatenie daca este cazul.
Cind bona baiatului cel mare mi-a cerut bani mai multi am facut exact ca tine, adica m-am enervat si am luat pe altcineva care nu a rezistat decit 2 luni (baiatul meu nu putea sa o sufere dar eu eram la servici si nu am avut cum sa caut pe altcineva). Atunci am luat decizia de a-l duce la gradinita si bine am facut pt ca acum vrea si simbata sa mearga acolo.
Succes
boo lina spune:
monique, eu am 2 copii, ceva mai mari, e drept, si pentru un program de 6-7 ore pe zi, care includ luatul de la scoala si daca e cazul de la gradinita (asta implica deplasatul cu autobuzul), curatenie, calcat si gatit dau 3 mil (daca e cazul merge cu ei si la sport, afara, ii duce pe la petreceri cand eu nu pot), iar pentru un program de 10 ore 3.7 mil, sumele astea sunt negociate la inceputul anului. mie 6 mil mi se pare enorm. in plus nici nu mananca la mine (acum sa nu crezi ca-s vreo scorpie, eu i-am spus ca daca tot gateste poate manca dar ea a zis ca nu vrea...nici poveste sa gatesc eu ptr ea-si cum vine asta, nu poate sa manance acasa de dimineata?)
eu zic ca ptr 10 ore ii poti creste salariul cu 1 mil dar profita de ocazie si pune-o la treaba sau cauta alta care sa te ajute si la treaba...eu am schimbat bona de cate ori am simtit nevoia, au fost unele pe care copiii le-au placut mai mult, altele mai nesuferite (din punctul lor de vedere)dau n-au avut niciodata probleme de adaptabilitate cu ele.
iar chestia cu concediul nici poveste! adica daca are probleme o inteleg si caut sa ma descurc fara ea dar eu nu-i platesc concediu nici o zi, daca lipseste ocazional o zi pe luna nu i-o scad din banii dar altfel, cand nu vine nu-i dau bani.
lavi02 spune:
Monique, eu nu te-as sfatui sa incepi tocmai acum gradi sau cresa pentru ca la inceputul intrarii in colectivitate apar racelile frecvente si nu ai nevoie de asta avand in casa un bebe mic. Pana in toamna mai creste si bb2 si daca e sa ia cate o raceala de la bb1 il poti trata si pe el. (nu e ca acum, cand e inca nou-nascut!)
Mie mi se pare o chestie tare ciudata asta, cu gatitul si masa oferita bonei! Adica esti bucatareasa la bona? Si cine spala vasele? Ce, e la munca in casa voastra sau e musafir? Poate e doar opinia mea, ca nu ma omor dupa gatit!
Data fiind luna de concediu fara plata eu as crede ca bona si-a gasit altceva, sau nu-i mai convine, si vrea sa va forteze mana ca sa nu reiasa ca pleaca ea, ci ca voi nu-i puteti oferi ce/cat vrea. Sau s-ar putea sa nu-i convina ca mai nou stai si tu cu ea in casa si vezi tot ce face...
Daca:
-nu poti sa-i dai mai mult
-nu poti sa-i scurtezi programul
-nu poti sa renunti la ea
nu stiu ce sa zic! Vezi care din astea trei e mai putin restrictiva la voi! [Dar feeling-ul meu e ca vrea sa plece]
Ultima bona (pana in dec 2003) eu am platit-o 2.5 milioane/6 ore pe zi, fara sa faca altceva decat sa stea cu copilul si fara ca eu sa-i dau mancare sau ceva in plus fata de bani. Zilele cand venea bunicu' la noi si ea nu mai venea (cam 4-5 pe luna) erau platite.
Succes!
Monique spune:
Multumesc tuturor pt sugestii !
Iata solutia aleasa :
- decat sa-i mai cresc asteia salariul cu 1mil mai bine mai angajez una cu 1,5mil/luna , program 15-18 (Vladutz doarme intre 14:30-17:00), iar la asta ii voi reduce programul de lukru daca asa doreste !!! Cea noua va fi "calificata" ca ajutor menaj in principal si daca e cazul supraveghere copil. Daca nimeresc una cumsecade ei...atunci "primabona" ar trebui sa-si faca anumite griji... Daaaaa...si masa de pranz va fi sarita intrucat programul va fi de ...7h ! (dimineata nu poate fi evitata intrucat dumneai nu poate manca acasa fiind prea devreme pt sist.ei digestiv !)
Am uitat sa va intreb: voi acordati sau nu concediu de odihna bonelor ? Ca noi...DA !!! (4sapt./an CO platit )
E atat de neplacut sa te trezesti la cheremul unor STRAINI !... Dar...ne vom descurca !
& feciorashii
LYADA spune:
Ca o consolare si bona noastra are dreptul la 5 saptamani concediu platit, 2 sapt iarna si 3 iulie-august cand am si eu concediu. Este usor frustrant insa, daca nu isi primeste banii cum si eu ii primesc de la birou, isi poate cauta oricand la altcineva.
Deci, eu ii platesc, tocmai de asta mentin salariul de baza la 4 mil si bonusuri in lunile incarcate, imi da o flexibilitate mai mare.
Mickyyy spune:
Atata timp cat bona are program de lucru de cel putin 8 ore pe zi, mi se pare normal sa beneficieze si de concediu de odihna platit. Si asta indiferent daca face sau nu si menaj. Ba chiar si concediu medical platit atunci cand chiar are o problema. Nici eu nu's adepta salariilor mari la bone, a mea e platita doar cu 3,5 milioane, insa atunci cand a cazut si-a stat o saptamana si ceva acasa cu piciorul in ghips n-am penalizat-o pentru zilele nelucrate, ci i-am dat salariul intreg. Asa mi s-a parut normal, chiar daca si ea a fost uimita de atitudinea mea (se astepta sa-i scad zilele nelucrate). Nici eu nu gatesc pentru bona, nici ea nu mananca la mine, dar daca vede ceva in frigider si-i e pofta se seerveste. De fapt i-am spus din start, poate sa se serveasca cu orice, ceai, cafea, mancare....ce avem la momentul respectiv in casa, dar n-o sa gatesc vreodata special pentru ea. Si a mea e destul de doamna, adica nu se baga la menaj, dar maruntisuri (spalat vase, adunat haine de pe sarma, chestii de genul) face intotdeauna. Si are si foarte mult bun simt!
Parerea mea Monique e sa mai astepti putin inainte sa o schimbi, macar o luna doua daca mai poti, chiar daca asta inseamna ceva mai multi bani, ai timp fie sa iti cauti in liniste alta bona fie sa il dai pe baiat la o gradinita.
Asa ca parerea mea
Mickyyy si Malina Ioana (31.03.2004)
Monique spune:
Mickyyy,
Dar n-o skimb (inca...)! Doar o sa o trimit acasa dupa ce-l adoarme pe copilash...de ce sa o platesc cand ea sta in mijlocul casei uitandu-se la TV si jucariile stau vraiste in jurul ei in timp ce Puishorul doarme ??? Asa...va veni inca una care din start va sti ce are de facut (kiar ii fac fisa postului la asta !): pus jucarele la locul lor, dereticat prin casa, etc. Si doamnabona va fi multumita avand mai mult timp pt ea ! Probabil in 1-2 luni (pana voi gasi pers.potrivita ) vom functiona dupa skema asta...pan'atunci sigur...n-am ce face ...ii dau netrebnicei inca 1 milion.
Nu-i gatesc special...Doamne Fereste ! Dar...asa cum ai scris si tu...asa m-am inteles cu ea : cand ii este foame si vrea ceva din frigider sa-si ia...(si se intampla sa vrea ce tocmai am gatit pt noi )
Luluta spune:
Buna,
Noi avem doi baietei, care merg la gradinita, Bona ii ia la 4 si sta cu ei pana la 7 seara, cand ajungem noi de la serviciu. Nu face mancare, nu face menaj, dar ne ajuta la calcat, asta a fost in fisa postului de la inceput, si ii dam 3,5 mil. Cand sta toata ziua cu ei pentru ca sunt bolnavi sau in vacanta ,ii dam bonus. Are concediul platit, cand am eu liber are si ea liber.
Este super draguta si copii sunt atasati de ea. Le citeste povesti, mai picteaza cu ei...
De cand l-am nascut pe cel mare am tot schimbat bone, acum suntem la nr. 6. Si la noi a incercat nr. 3 sa ne ceara salariul dublu, pentru ca asa auzise ea din parc (povestea se intampla anul trecut in primavara, lucra la noi de un an, cu program lung, avea 4 mil., si vroiam sa-i marim la 4,5 mil). Nu a renuntat la ideea ca pentru 10 ore alte bone castiga 7 mil, asa ca a trebuit sa ne cautam pe altcineva.
Parerea mea este ca daca cedezi o data, o sa creada ca iti este indispensabila si o sa inceapa si cu alte pretentii.
Eu in locul tau l-as duce pe cel mare la gradinita si as angaja pe cineva doar pentru menaj.
Bafta multa!