intrebare rugaminte

intrebare rugaminte | Autor: SIMONABB

Link direct la acest mesaj

dragi forumisti

am de lamurit o problema si apelez la voi cu rugamintea sa ma ajutati.

Iata o situatie:
firma A datoreaza firmei B o suma de bani din anul 2001. In 2002 firma B intra in faliment. In 2004 firma B, prin intermediul unui lichidator, da in judecata firma A pt recuperarea banilor, insa fara a respecta procedura obisnuita (intai chemare la conciliere si apoi dare in judecata, ei au intrat direct in instanta).
In consecinta firma A cistiga si procesul si recursul facut de firma B pe motiv ca nu s-a respectat aceasta ordine fireasca.
Acum la inceputul lui 2005 firma B vrea sa reia procesul si trimite o invitatie la conciliere, urmind ca daca nu se inteleg, firma B s-o dea din nou in judecata pe firma A.
Numai ca intre timp conform nu stiu carei legi, datoria se prescrie (la 3 ani se presciu datoriile intre firme sau persoane si la 5 ani datoriile catre stat).
Deci in mod normal ar insemna ca firma A va cistiga din nou.
Si acum intrebarea : cineva mi-a zis ca daca datoria firmei A catre firma B a geneat o datorie la stat firmei B (deci din cauza ca A nu i-a platit banii lui B, acum B are datorii la stat - B fiind in faliment in acest moment), atunci termenul de prescriere a datoriei lui A fata de B se prelungeste la 5 ani.
E adevarat sau nu ?

Va multumesc

http://community.webshots.com/user/simonabb

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

nu cunosc legislatia prea bine, insa am lucrat si eu deseori cu asemenea situatii;
o datorie se prescrie atunci cand in termen de 3 ani nu s-a efectuat nici o interactiune (somatie, actiune in justitie) intre cele doua firme.asta indiferent de sensul in care s-a efectuat. de la A la B sau invers.
insa aici au avut loc interactiuni.
insa cel mai bine ar fi sa intrebi un jurist sau mai bine un avocat pt ca legile in ro sunt asa cum sunt si din nevinovat tot esti pana la urma vinovat.


DidiA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loma spune:

Nu Simona,
Problema nu se pune asa.
Eu consider ca un nou termen de prescriptie curge de la ramanerea definitiva a hotararii in care A castiga procesul pentru nerespectarea procedurii prealabile de recuperare a debitului.

Nu are nici o baza juridica sustinerea ca datorita lui A, B nu si-a platit datoriile la stat si asta i-a cauzat lui B falimentul.
Cel mult B se poate indrepta impotriva lui A cu o cerere in despagubiri pe langa debitul initial ca urmare a prejudiciului creat.


Smerenia este regina virtutilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loma spune:

quote:
Originally posted by Loma

Nu Simona,

Nu are nici o baza juridica sustinerea ca datorita lui A, B nu si-a platit datoriile la stat si asta i-a cauzat lui B falimentul.




Hai ca cineva m-a intrerupt si am omis continuarea la fraza asta,

Nu are nici o baza juridica sustinerea ca datorita lui A, B nu si-a platit datoriile la stat si asta i-a cauzat lui B falimentul, si dat fiind faptul ca datoriile la stat se prescriu in termen de 5 ani, atunci si datoria dintre A si B ar trebui sa se prescrie extinctiv in 5 ani. NU







Smerenia este regina virtutilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SIMONABB spune:

Multumesc mult


http://community.webshots.com/user/simonabb

Mergi la inceput