Sarcina molara

Sarcina molara | Autor: Lulu_N

Link direct la acest mesaj

Buna ziua Dle Doctor,

Incep prin a va retrasmite corespondenta noastra anteriora ptr. a fi mai facil:

Intrebarea mea a fost:

Am pierdut de curand o sarcina, iar in urma chiuretajului doctorul mi-a spus ca a fost o "mola". Ulterior am luat si rezultatul de la AP care spune "vilozitati coriale usor hidropice, hiperplazie trofoblastica" si am inceput sa urmaresc HCG-ul care la 2 sapt. dupa chiuretaj era 59,54 MU iar dupa o saptamana a scazut la 29 MU. Concomitent am facut si o ecografie cu rezultatul: uter hiper AVT, 3 noduli, ovare polichistice si trompa dreapta ingrosata.
Am citit diverse articole pe internet despre mola si se pare ca poate avea consecinte f. grave. Concluzia este ca o parte dintre medici considera ca a fost mola, cealalta considerand ca a fost doar o modificare a placentei.
Intrebarile mele sunt:
1) La ce interval dupa chiuretaj nivelul Hcg-ului revine la normal;
2) Daca sa ma adresez deja unui oncolog;

Raspunsul Dvs;

Problema nu se pune in cat timp revine HCG la normal (daca se dozeaza beta-HCG el trebuie sa ajunga zero sau nedozabil). Tot ceea ce conteaza este ca titrurile sa fie permanent in scadere. Dupa reducerea din prima saptamana sunt foarte optimist in privinta cazului tau.
Mola poate avea intr-adevar o evolutie catastrofica. Nu inseamna insa ca asta se intampla deseori si cu atat mai putin in cazul tau. In privinta parerii mele, atata vreme cat ai rezultatul histopatologic metionat deja nu mai poate fi vorba de o parere, ci de a intelege ce a scris anatomopatologul... Iar in cazul tau a scris ca intr-adevar nu a fost o mola adevarata, ci o forma premergatoare acesteia de patologie a formarii placentei. Prin urmare raspunsul la a doua intrebare este ca nu e cazul sa mergi la oncolog, dar este necesar sa cheltuiesti multi bani repatand dozarea HCG saptamanal. In general la 6 saptamani de la avortul molar lucrurile sunt deja intrate in normal, dar nu este nicidecum o regula. O eventuala crestere a titrului HCG presupune prezentarea de urgenta la ginecolog.

Dle doctor, HCG-ul a revenit la 0 in 8 saptamani de la chiuretaj, iar in prezent se mentine la 0 (urmaresc in continuare nivelul). Spuneti-mi va rog daca poate exista posibilitatea ca mola sa recidiveze, cat timp este indicat sa astept pentru o noua sarcina si mai ales ce investigatii ar fi recomandate in prealabil aparitiei unei noi sarcini?

Cu multumiri,

LuluN

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DianaR spune:

Lulu, posteaza aici pentru ginecologul de pe site:

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8918&whichpage=43

Sanatate si un bebic frumos si sanatos cat mai curand!

Diana & Vladut (16.05.2004)
Vladut 7 luni

Mergi la inceput