Revenirea la locul de munca
buna!
Colega mea de serviciu, in aprilie isi incheie CIC si ar dori sa se intoarca din nou la munca.Se pare ca patronul nu mai vrea sa o primeasca. Ce poate face? Este o lege care il obliga pe patron sa o ia inapoi?pentru cat timp?Imi pute-ti da detalii?
VA MULTUMESC!!
Ana si Stefan, minunea lui mami si tati!
Raspunsuri
liviu`s spune:
Contractul de munca este suspendat pe perioada CIC. Angajatorul este obligat sa reprimeasca angajatul, dar nu este obligat de lege sa il si tina.
CRIXIA spune:
Am ales acest subiect, deja existent, pentru a evita supraincarcarea cu subiecte asemanatoare.
Este vorba de cateva nelamuriri legate de revenirea la locul de munca din CIC.
Cazul meu: ar trebui sa ma intorc din CIC la 23 iulie 2005, oficial, dar mi-as dori sa incep ceva mai devreme. Personal, imi facusem un pic altfel planurile, in sensul ca mai am o sesiune de examene(ultima - Master).
Ce solutii exista?
Adica, reintorcandu-ma la servici, voi fi destul de ocupata cu reintegrarea, recuperarea informatiilor din domeniu..., dar as vrea sa am timp si pentru sesiunea din mai-iunie.
Sa cer concediu de studii sau sa ajung cer program de 6 ore? Sau doar o intelegere cu sefii, pentru 1-2 ore?
Ce implica acel program de 6 ore? adica eu figurez in continuare in CIC(pentru justificarea celor 6 ore), sau se considera ca sunt angajata normal?
Daca revin la servici, cine solicita reevaluarea pe post in termen de 15 zile? Cred ca eu!Ce inseamna aceste examen pe post? De exemplu, eu la angajare(concurs), am luat cu 0.50 de puncte mai mult ca, colega mea, ceea ce mi-a marit salariul cam cu 300.000 lei la incadrare; ei, acum in urma acestei examinari se poate modifica salariul de incadrare?
Racushoarele Cristina& Alexia
ana l spune:
Si eu as avea niste intrebari legate de acest subiect.
1.Daca angajatorul este obligat sa ma primeasca inapoi, dar nu si sa ma tina, ce se intimpla cu mine? Ma da afara, ma muta pe alt post?
2. Am citit undeva totusi precizarea ca la intoarcerea din CIC, nu ma poate da afara timp de 6 luni. E adevarat?
3. daca societatea a intrat in lichiadare, a data afara toti salariatii cu salarii compensatorii + somaj, s-a schimbat patronul , sunt acum vreo 4 salariati, iar eu am fost asistent manager pina am intrat in CIC, acum la intoarcere ce vor face cu mine? As putea cere si eu salarii compensatorii asa cum prevede contractul colectiv de munca?
Multumesc anticipat pt raspunsuri
mamica lui Andrei
alexa121 spune:
Concedierea
Art. 58. - (1) Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din initiativa angajatorului.
(2) Concedierea poate fi dispusă pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacitătii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunostintă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata îndeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitării unei functii eligibile într-un organism sindical, cu exceptia situatiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârsite de către acel salariat;
i) pe durata efectuării concediului de odihnă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în conditiile legii.
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă, determinată de desfiintarea locului de muncă ocupat de salariat ca urmare a dificultătilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activitătii.
(2) Desfiintarea locului de muncă trebuie să fie efectivă si să aibă o cauză reală si serioasă, dintre cele prevăzute la alin. (1).
Art. 66. - Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.
Art. 67. - Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii în conditiile prevăzute de lege si de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Concedierea colectivă
Art. 68. - Prin concediere colectivă se întelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, dispusă din unul sau mai multe motive dintre cele prevăzute la art. 65 alin. (1), a unui număr de:
a) cel putin 5 salariati, dacă angajatorul care disponibilizează are încadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, dacă angajatorul care disponibilizează are încadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, dacă angajatorul care disponibilizează are încadrati cel putin 300 de salariati.
Art. 69. - În cazul concedierilor colective angajatorului îi revin următoarele obligatii:
a) să întocmească un plan de măsuri sociale sau de alt tip prevăzut de lege ori de contractele colective de muncă aplicabile, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor;
b) să propună salariatilor programe de formare profesională;
c) să pună la dispozitie sindicatului care are membri în unitate sau, după caz, reprezentantilor salariatilor toate informatiile relevante în legătură cu concedierea colectivă,în vederea formulării propunerilor din partea acestora;
d) să initieze în timp util, în scopul punerii de acord, consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentantii salariatilor, referitoare la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numărului de salariati afectati si de atenuare a consecintelor.
Art. 70. - (1) Angajatorul are obligatia să notifice în scris sindicatului sau, după caz, reprezentantilor salariatilor intentia de concediere colectivă, cu cel putin 45 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.
(2) Notificarea intentiei de concediere colectivă se face sub forma unui proiect de concediere colectivă, care trebuie să cuprindă:
a) numărul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determină concedierea;
c) numărul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute în vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor;
f) măsurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmează să fie acordate salariatilor supusi concedierii, conform dispozitiilor legale si contractului colectiv de muncă aplicabil;
g) data de la care sau perioada în care vor avea loc concedierile;
h) termenul înăuntrul căruia sindicatul sau, după caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariatilor concediati.
(3) Angajatorul are obligatia să notifice proiectul de concediere inspectoratului teritorial de muncă si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de muncă la aceeasi dată la care l-a notificat sindicatului sau, după caz, reprezentantilor salariatilor.
Art. 71. - (1) Sindicatul sau, după caz, reprezentantii salariatilor pot propune angajatorului măsuri în vederea evitării concedierilor ori diminuării numărului salariatilor concediati, într-un termen de 20 de zile calendaristice de la data primirii proiectului de concediere.
(2) Angajatorul are obligatia de a răspunde în scris si motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor alin. (1), în termen de 10 zile de la primirea acestora.
(3) În cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă avută în vedere nu pot fi solutionate în interiorul termenului de 45 de zile prevăzut la art. 70 alin. (1), la solicitarea oricăreia dintre părti, inspectoratul teritorial de muncă poate dispune prelungirea acestuia cu maximum 15 zile calendaristice.
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi angajări pe locurile de muncă ale salariatilor concediati pe o perioadă de 12 luni de la data concedierii acestora.
(2) În cazul în care în această perioadă angajatorul reia activitătile a căror încetare a condus la concedieri colective, salariatii care au fost concediati au dreptul de a fi reangajati pe aceleasi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen sau concurs ori perioadă de probă.
(3) În situatia în care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu solicită acest lucru, angajatorul poate face noi angajări pe locurile de muncă rămase vacante.
Dreptul la preaviz
Art. 73. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris si trebuie să contină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritate, conform art. 70 alin (2) lit. d);
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitatesi termenul în care salariatii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în conditiile art. 64.
(2) În situatia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
Art. 75. - Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
silvia spune:
Am o nedumerire!
Am citit textul de mai sus - in art.73 se face referire la art.61, care lipseste!!! Unde este eroarea?
Cum se numeste legea/ordinul din care este extras textul?
ana l spune:
Am inteles in ce situatii se face concedierea.In situatia data de mine, concedierea personalului s-a facut acum 2 ani. Mai pot cere in luna martie, dreptul la plati compensatorii? daca da, conform carei legi?
In cazul unei societati cu activitate , ce se intimpla la revenirea din CIC? Am inteles ca este obligata sa ma reprimeasca, dar nu si sa ma tina. Ma poate concedia, imi poate desface contractul de munca, sau ma pune sa-mi dau demisia?
Am citit undeva totusi precizarea ca la intoarcerea din CIC, nu ma poate da afara timp de 6 luni. E adevarat?
mamica lui Andrei
ana l spune:
m-am lamurit cu concedierea, multumesc pt raspuns. insa ce te faci atunci cind nu e vorba de faliment, reorganizare judiciara, ci doar de o restingere a activitatii?
mamica lui Andrei
CRIXIA spune:
quote:
Originally posted by CRIXIA
Am ales acest subiect, deja existent, pentru a evita supraincarcarea cu subiecte asemanatoare.
Este vorba de cateva nelamuriri legate de revenirea la locul de munca din CIC.
Cazul meu: ar trebui sa ma intorc din CIC la 23 iulie 2005, oficial, dar mi-as dori sa incep ceva mai devreme. Personal, imi facusem un pic altfel planurile, in sensul ca mai am o sesiune de examene(ultima - Master).
Ce solutii exista?
Adica, reintorcandu-ma la servici, voi fi destul de ocupata cu reintegrarea, recuperarea informatiilor din domeniu..., dar as vrea sa am timp si pentru sesiunea din mai-iunie.
Sa cer concediu de studii sau sa ajung cer program de 6 ore? Sau doar o intelegere cu sefii, pentru 1-2 ore?
Ce implica acel program de 6 ore? adica eu figurez in continuare in CIC(pentru justificarea celor 6 ore), sau se considera ca sunt angajata normal?
Daca revin la servici, cine solicita reevaluarea pe post in termen de 15 zile? Cred ca eu!Ce inseamna aceste examen pe post? De exemplu, eu la angajare(concurs), am luat cu 0.50 de puncte mai mult ca, colega mea, ceea ce mi-a marit salariul cam cu 300.000 lei la incadrare; ei, acum in urma acestei examinari se poate modifica salariul de incadrare?
Pentru mine nu are nimeni un raspuns!?!
Racushoarele Cristina& Alexia