Cum se inchiriaza legal o locuinta

Cum se inchiriaza legal o locuinta | Autor: vlada

Link direct la acest mesaj

Stiu ca au mai fost intrebari ,asa ca poate e de ajutor...

Daca aveti o locuinta de inchiriat, conform legii, trebuie sa incheiati un contract cu cei care vor sta in casa al carei proprietar sunteti. Acest act, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale, va poate scuti de eventuale probleme. Pe de alta parte, contractele ii protejeaza si pe chiriasi. Conform documentului, atat proprietarii, cat si chiriasii au drepturi, dar si obligatii de respectat. Potrivit legii, inchirierea locuintelor se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale. Actul va cuprinde:
* adresa locuintei care se inchiriaza;
* suprafata locativa si dotarile folosite;
* suprafata curtilor si a gradinilor folosite;
* valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia si modul de plata;
* suma platita in avans in contul chiriei;
* conditiile in care se realizeaza primirea si restituirea cheilor;
* obligatiile partilor privind folosirea si intretinerea spatiilor care fac obiectul contractului;
* inventarul obiectelor si al dotarilor aferente;
* data intrarii in vigoare si durata;
* conditiile privind folosinta exclusiva si in comun a partilor aferente in coproprietate;
* persoanele care vor locui impreuna cu titularul contractului;
* alte clauze convenite intre parti.
Sunt nule de drept orice clauze din contractul de inchiriere care:
* obliga chiriasul sa recunoasca sau sa plateasca in avans proprietarului orice suma cu titlu de reparatie in sarcina proprietarului;
* prevad responsabilitatea colectiva a chiriasilor in caz de degradare a elementelor de constructii si a instalatiilor, a obiectelor si dotarilor aferente spatiilor comune;
* impun chiriasilor sa faca asigurari de daune;
* exonereaza proprietarul de obligatiile ce ii revin potrivit prevederilor legale;
* autorizeaza pe proprietar sa obtina venituri din nerespectarea clauzelor contractului de inchiriere.
Daca partile nu convin asupra reinnoirii contractului, chiriasul e obligat sa paraseasca locuinta la expirarea termenului contractual.

Cand se poate rezilia contractul

Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minim 60 de zile;
b) la cererea proprietarului cand:
- chiriasul nu a achitat chiria cel putin 3 luni consecutiv;
- chiriasul a produs stricaciuni locuintei, cladirii in care este situata aceasta, instalatiilor, precum si oricaror bunuri aferente lor, sau daca instraineaza, fara drept, parti ale acestora;
- chiriasul are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei;
- chiriasul nu a respectat clauzele contractuale;
c) la cererea asociatiei de proprietari, cand chiriasul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, daca au fost stabilite prin contractul de inchiriere in sarcina lui.

Libertatea

Andreea si Vlad
Iubirea mea

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Steluta spune:

Daca tot s-a deschis acest subiect, am si eu o intrebare.

Fratele meu s-a mutat temporar la mine (el locuind in provincie, dar acum lucreaza in Bucuresti), si as dori sa fac demersurile pentru a-i obtine viza de flotant pe adresa mea. Aceasta implica in vreun fel ca el este chirias, adica trebuie sa platesc ceva dari la stat, sau ceva de genul asta????

O seara buna!
Steluta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vlada spune:

Din cate stiu eu, nu.

Andreea si Vlad
Iubirea mea

Mergi la inceput