Epiziotomie - vindecare

Buna fetelor !
Intrucat eu voi naste in curand (maine, de fapt !...) va multumesc tuturor celor care-mi veti raspunde : cum v-ati refacut dupa epiziotomie ? Ce unguente ati folosit, pe care le recomandati ?
Multumesc mult de tot,
40s
Raspunsuri

Viktoria spune:
Draga Moni,
Eu m-am refacut foarte repede. Nu am avut nici o problema , deci nu a trebuit sa folosesc nici un unguent. Am avut intr-adevar doar o taietura destul de mica si fire care nu au trebuit scoase.Medicul a fost de nota 10 si mi-a facut o cusatura foarte buna. ceea ce iti recomand sa iti cumperi daca nu exista asa ceva in spital e un colac care poti sa-l pui pe scaun, te va ajuta in primele zile sa te ridici mai usor, mai ales daca alaptezi si ai si copilul in brate.
Nastere usoara si asteptam vesti despre tine.

lavi02 spune:
Uite cum m-au invatat pe mine in maternitate (sau in fine, cum am facut).
De cateva ori pe zi intram in cada, ma spalam cu apa cu dusul intai. Apoi turnam pe mine in zona respectiva ceai de galbenele (recomandat din maternitate) caldut, fara sa mai ating cu mana. Ceaiul de galbenele e dezinfectant si cicatrizat. Se face din planta de la plafar si trebuie fiert vreo 10'. Moment in care zona era sterila. Apoi stateam un pic sa ma usuc si imi luam pe mine k-teii in care puneam vata invelita in tifon si care are deasupra 3-4 comprese sterile, astfel incat taietura sa fie atinsa doar de compresele sterile.
Nu e bine sa stai cu fundul in lighean sau sa faci baie in cada pentru ca colul ramane deschis si ar putea intra apa in uter ceea ce nu e recomandat (asa mi-a zis dr). Deci totul sa curga pe tine si toaleta se face extern.
Pt o vindecare mai rapida si dezinfectare suplimentara poti folosi spay-ul Oxymed sau Bioxyteracol (cred ca e aceeasi substanta), e un spray cu antibiotic. Iti da si o senzatie racoritoare.
Daca nu mai poti de durere poti folosi supozitoare cu Diclofenac sau Indometacin. (vorbeste cu dr.) dar de la un moment dat incolo va fi mai dureroasa operatiunea de inserare decat durerea pe care o alina.
Nu e bine sa folosesti tampoane pentru ca au fundul de plastic si nu lasa aerul sa treaca. Iar aerul favorizeaza vindecarea.
E bine sa ai o mamica/soacra/etc care sa-ti pregateasca ceaiul, sa stea cu bebe pana faci tu baita, etc.
Intr-o saptamana o sa fii iarasi om, in 10 zile o sa stai pe scaun fara nici o jena si in 2 saptamani aproape ca o sa uiti ca ai avut asa ceva. Nu e deloc de speriat.
Nastere usoara!

Monique spune:
Multumesc pt raspunsuri!
La prima nastere am folosit Jecolan (nu se mai produce...) , am fost taaare multumita (ma rog...cam dupa 4s m-am vindecat complet !). Atunci nu stiam de faza cu colacul de baie...sotzul meu are deja misiunea de a cumpara unul zilele astea !...Ma gandesc sa incerc poate un ung.cu galbenele ?...
Pupici,
40s

pd spune:
Mie mi-au fost recomandate in maternitate ceaiul de galbenele pentru spalaturi si Carpicon, unguent sau crema, pe care-l puneam pe comprese sterile deasupra tamponului de vata. Toate mi-au facut foarte bine si m-am vindecat repede.
Paloma si Cristina-Maria(14 iunie 2004)
http://community.webshots.com/user/paloma297

LuminitaB spune:
Monique
Zici ca esti la a doua nastere, deci cam sti la ce sa te astepti. Eu am nascut a doua oara acum o luna si am avut o epi destul de mare. Am folosit Oxymed si am respectat o igiena stricta; spalat dupa fiecare pp sau kk cu apa si gel intim de la Avon.
Acum nici nu se mai cunoaste unde a fost taietura. De durut nu m-a mai durut dupa vreo 10 zile cred.
Nastere usoara si refacere rapida.
LuminitaB
mami lui Tudor 2.12.2004 si a lui Cri 24.12.1998
pozele noastre

Ada_74 spune:
Monique, eu mai am destul pana voi naste, dar am incercat sa adun informatii despre asta. Uite ce am mai gasit pe forum. Poate iti foloseste.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=2044
Lili si bb 22+ sapt.

DanaRosu spune:
Unguent cu galbenele si propolis (de la TIS), unguent cu propolis (PROPODERM), spray OXIMED, tablete de Cloramina (dizolvate in apa calduta) pentru spalari externe si daca, Doamne feri, se complica trebile (mie mi s-a desfacut o "bucla" din "gherghef si a si supurat nitel, pen ca n-am stat locului ) granule minune DEBRISAN.
Nastere usoara si bebe sanatos tun!
Da di uni jtii ca najti fix miine? Ti se face inducere?
Pupam
Dana
And, yes, I am a blonde!

floarea_soarelui spune:
Ceai de pelin si galbenele...unguent de galbenele...Oximed spray...Diclofenac spozitoare...dupa o saptamana stateam destul de bine pe propriul posterior...in trei sapt uitasem ca am avut taietura aia care mica sau mare ...nu-i o placere...plus ca la mine s-a asociat datorita nasterii normale si cu niste hemoroizi de nu mai stiam ce e mai rau...epi sau tantalaii aia care iesisera la lumina:((...(pt neplacerea asta care-i destul de frecventa si trebuie sa fii pregatit...am luat unguent Proctoglivenol...e mai scumputs dar in 4 zile au disparut ...fara urma)...Oricum ...75%...daca nu mai mult...din starea ta viitoare...depinde de mana brodezei:D...pardon medicului care te coase...in rest IGIENA..IGIENA...:)
Numai bine va dorim si nastere usoara...bb-ei sanatosi si norocosi:)
floarea soarelui

AdelaP spune:
Monique iti doresc din suflet o nastere usoara si un Bb-u sanatos. Eu am avut pregatit de acasa ung Neopreol , are ca substanta de baza Neomicina si a facut minuni. vreau sa-ti spun ca in cateva zile s-a cicatrizat si nu am avut nici o problema. singurul lucru neplacut a fost mirosul (are in compozitie si untura de peste)dar am strambat din nas si gata.Il aplicam cat de des puteam dupa o toaleta riguroasa.Inca o data nastere usoara.
Adela, mamica eroina a lui Tudor

Mary-Jane spune:
N-am folosit nici un unguent si m-am vindecat rapid si bine, desi nu mai tin minte acum in cit timp (acum 5 ani).
Nastere usoara miine si copilas sanatos.
"Mary-Jane"