Sfaturi gradinita
Fetita mea Melissa va incepe gradinita in septembrie cand va avea 2 ani. Noi locuim in Anglia si aici trebuie sa incep sa ma interesez de gradinite inca de pe acum si sa ma pun pe lista de asteptare. Am insa o dilema, nu stiu daca sa o pun full time la gradinita sau doar jumate de zi sau doar 2-3 zile pe saptamana. Voi cum credeti ca este cel mai bine pentru copil? Eu abia astept sa inceapa ca sa socializeze cu copiii, in acelasi timp sunt si speriata de boli si de faptul ca ea e atat de rasfatata incat sunt sigura ca va face o tragedie di mersul la gradi.
Ma gandesc sa nu fie socul prea mare pentru ea ca de la inceput sa o las o zi intreaga. Poate doar un an sau asa ceva part time si apoi de la 3 ani sa o las toata ziua. Nu stiu cum e mai bine. Voi ce ma sfatuiti?
Raspunsuri
Cary spune:
Ei sunt PENTRU gradinita.
Chiar daca exista pericolul bolilor(ale copilariei,binenteles) este mai bine sa le faca de timpuriu,caci trec mai usor.
Referitor la program,eu te sfatui s-o da-i timp de o luna pana la pranz,apoi sa ii povestesti ca prietenele ei(care si le face intre timp)dorm acolo dupa amiaza,ca exista diverse jocuri si cand se scoala,ca dormitoarele sunt altfel ca acasa si tot asa pana isi va dori ea singura sa vada cum este la programul prelungit.
Succes!
didita spune:
Eu daca as avea de ales as pune-o in fiecare zi dar numai dimineata. In nici un caz nu as pune-o direct la o zi intreaga. De boli oricum nu scapi.
Nu ai posibilitatea sa o duci la cresa numai cateva ore din cand in cand? pentru inceput, ca sa se obisnuiasca cu ideea de a fii singurica si independenta.
rrox3 spune:
Parerea mea e s-o dai la program scurt la inceput, pentru acomodare, dar neaparat zilnic. Ideea cu cateva zile doar e sortita esecului. Derutezi copilul, care functioneaza mult mai bine dupa un program fix. Nici nu se adapteaza bine, ca nu mai merge si dupa aceea merge din nou. Sau o sa vrea numai acasa (cel mai probabil) fiindca vede ca se poate, sau o sa vrea numai la gradinita. Poti trece pe programul lung mai tarziu, eventual la dorinta ei.
Bolile sunt inerente, mai devreme sau mai tarziu tot va intra intr-o colectivitate. Poti sa incerci sa-i cresti imunitatea cu tot soiul de tratamente, in principal naturiste.
Mult succes!
Si sa nu te sperii daca primele saptamani va plange zilnic cand o lasi la gradinita. Incearca sa te induplece, dar dupa una, doua saptamani o sa-i treaca.
Roxana, Mariuca (5 ani si jumatate) si bebe din burtica 26 saptamani
folliana spune:
Am o matusa care este educatoare si i-am pus exact aceleasi intrebari. Mi-a sugerat sa nu confuzez copilul cu program scurt sau azi da maine ba. Sa dau copilul la program normal (toata ziua) si sa-i explic ce se intampla acolo. Va fi putin suparat, dar ii va trece.
Succes,
floriana&mara
Lolipop Lady spune:
Buna Laura!
Eu, ca persoana care lucreaza in domeniu, as incepe cu cateva sedinte de jumate de zi (preferabil dimineata). daca fetita ta nu a mai fost la gradinita pana acum probabil va fi o schimbare enorma pentru ea faptul ca va trebui sa mearga in fiecare zi. Din punctul meu de vedere ideal ar fi sa mearga in fiecare zi a saptamanaii de dimineata si cand vezi ca s-a acomodat poti sa o inscrii full time daca doresti.
In ceea ce priveste bolile: e mult mai bine sa le faca acum decat cand va merge la scoala unde va ramane in urma cu lectiile. Chiar povesteam cu colegele care lucreaza cu copiii de grupa mare: cei din grupa asta (majoritatea vin la gradinita de cand erau bebelusi) foarte rar se imbolnavesc si lipsesc, tocmai pentru ca sistemul lor imunitar s-a obisnuit cu microbii si virusii care bantuie intr-o gradinita.
Mult succes!
simsimona spune:
Mersul la gradinita nu va fi un soc daca vei incepe de pe acum sa-i povestesti copilului cat de frumos este acolo, sunt copii, jucarii multe, etc. Eu asa am facut, iar copilul era deja obisnuit cu gandul acesta si astepta cu nerabdare varsta de 3 ani ca sa mearga la gradinita. In prima zi s-a trezit dis-de-dimineata si tot drumul a mers cantand. Nu a plans absolut deloc cand a ramas singur. I-a placut, iar acum e mai fericit la camin decat acasa.
Crad ca ar fi bine sa incepi cu o gradinita cu program scurt (daca are cine sa stea cu copilul in restul timpului), deoarece este foarte mic copilul si nu se stie in ce masura personalul de acolo se ocupa ca sa manance tot copilul, sa-l schimbe daca transpira,etc.
Simona& Tudor&Bogdan
Lolipop Lady spune:
Sincera sa fiu, pt Anglia, un copil de 2 ani nu e 'mic', asta in contextul in care vorbim de gradinita. Aici majoritatea copiilor merg la gradinita de la 5-6 luni (am avut de exmeplu bebelusi de 3-4 luni care au inceput la noi) astfel ca la varsta de 2 ani ii poti considera 'mari'.
Laura, probabil ca stii deja care sunt standardele in gradinitele de aici in ceea ce priveste ingrijirea copiilor. Nu se regaseste neglijenta si violenta impotriva celor mici asa cum se intampla din pacate in multe gradinite din romania.
Raluca spune:
Intrebare ptr. Lolypop, si nu numai,cati copii/educator sunt in Anglia (si nu numai) la gradi ptr. varsta 3-4 ani??? Cu cati copii poate lucra un educator la aceasta varsta?Multumesc!
Raluca mama Ilincai de 3 ani
Lolipop Lady spune:
Raluca,
ca sa-ti raspund la intrebare: pt copiii pana la varsta de 3 ani inclusiv, standardele nationale de ingrijirea copilului impun 3 copii/educatoare. Pt grupa mare, adica copii de 4/5 ani, raportul este de 8 copii/educatoare. deci daca ai grupa de 9 copii de 1 an jumate obligatoriu trebuie sa ai 3 educatoare in incaperea respectiva.