Concediu de risc maternal - intrebari

Concediu de risc maternal - intrebari | Autor: Ioana75

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu niste lamuriri. Mentionez ca am citit toate legile referitoare la cele de mai jos, dar mi se par greu de interpretat.

In primul rind, o opinie personala: cred ca acest concediu de risc maternal (CRM), care se poate lua si dupa concediul de maternitate (CM), in loc de CIC, este o portita de scapare pentru mamele care cistiga (foarte) bine, si nu-si permit (financiar vorbind) sa stea in CIC cu mai putin de 200 euro pe luna.

Citat din Legea 25/2004: Indemnizatia pentru CRM este "75% din media veniturilor lunare realizate în ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical, pe baza carora se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale".

Sa presupunem cazul in care mama isi ia CM (4 luni) apoi imediat CRM (4 luni).

Intrebari:

1. In legea 25/2004 este vorba de cele 10 luni de dinainte de CM? Sau in cele 10 luni se includ si cele 4 luni de CM (in care salariul e doar 85%)?

2. "Venit lunar" este considerat salariul brut?

3. "Indemnizatie" este considerat salariul brut?

4. In CRM se platesc toate impozitele si darile la stat din venitul rezultat din citatul de mai sus?

5. Este realizabil scenariul urmator:
A. mama isi ia CM din luna 8,
B. apoi CRM imediat dupa (copilul va avea 6 luni),
C. apoi inca 6 luni (pina copilul are 1 an) beneficiaza de reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri,

Ioana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamaruta spune:

Pentru cine o sa raspunda am si eu o intrebare pe tema asta. Concediul de risc maternal tot asa trebuie sa fie < 90 de zile, altfel intri la comisie?
Multumim frumos.
PS: Ce bine ca suntem romani , deci gasim solutii la orice lege care ne dezavantajeaza

Mergi la inceput

Ioana, ne-au uitat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana75 spune:

Nu mamaruta, nu cred ca ne-au uitat, cred doar ca sint grele intrebarile si se documenteaza bine inainte de a raspunde.

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jonica spune:

Si pe mine ma intereseaza subiectul, dar am o nedumerire: dupa ce nasti, ce "risc" mai exista ca sa-ti dea acel tip de concediu? Se poate lua doar inainte de a naste si cred ca numai dupa ce te prezinti in fata unei comisii.
Si sumele se refera oricum la veniturile nete, nu la cele brute.
Mai stie altcineva ceva de acest subiect?

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana75 spune:

Ioana, CRM se poate lua dupa nastere doar daca renunti la CIC. Deci muncesti mai mult (CRM e doar 4 luni, CIC e 2 ani), aduci mai multi bani la CAS, e oricum si in avantajul lor.

Va rugam, dragi avocati, sa nu ne uitati. Avem nevoie de raspunsurile voastre.

Ioana

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Jonica

Si pe mine ma intereseaza subiectul, dar am o nedumerire: dupa ce nasti, ce "risc" mai exista ca sa-ti dea acel tip de concediu? Se poate lua doar inainte de a naste si cred ca numai dupa ce te prezinti in fata unei comisii.

Ioana

Ionika, o cezariana te poate duce la un risc dupa nastere

Mergi la inceput

Aaaaa, la cezariana nu m-am gandit. Dar atunci dupa ce nasti sa zicem cu cezariana: intai iti iei cele 42 zile obligatorii, pe urma poti sa-ti iei cel de risc si pe urma CIC? Sau cele 2 se exclud una pe alta?
Dupa cum am mai spus, subiectul ma intereseaza direct, pentru ca eu acum chiar sunt in concediu medical...

Ioana

quote:
Originally posted by mamaruta

quote:
Originally posted by Jonica

Ioana

Ionika, o cezariana te poate duce la un risc dupa nastere

Mergi la inceput

Ionica, pe noi o sa ne doara un pic mai tarziu( Ioana din cate am inteles naste in septembrie octombrie, eu la sfarsitul lui mai)
Eu zic daca nimeni nu raspunde aici, sa intrebi la medicul de familie.
Multa sanatate va doresc si sa dea Dumnezeu sa nu avem nevoie decat pe hartie de acele concedii medicale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns palmyrah2002 spune:

Durata concediului de risc maternal este de 120 de zile ,care pot fi acordate astfel:
M.Of.378/29.IV.2004-Norme metodologie de aplicare a prevederilor OUG 96/2003
art.7 - (3)a - integral sau fractionat pina in a 63-a zi anterioara detei estimate a nasterii copilului,respectiv anterioara datei intrarii in concediul de maternitate
b - integral sau fractinat ,dupa expirarea concediului postanatal obligatoriu si daca este cazul ,pina la data intrarii in concediul pentru cresterea copilului pina la 2 ani,sau in cazul copilului cu handicap pina la 3 ani;
c - integral sau fractionat ,inainte sau dupa nasterea copilului,pentru salariata care nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate,in conformitate cu prevederile legii."

"Art 6. (3)-In cazul salariatei gravide,documentul medical trebuie sa contina data prezumtiva a nasterii,precum si recomndari privind capacitatea de munca a acesteia pe timp de zi sau daca este cazul pe timp de noapte..."
(4) In cazul salariatei care a nascut recent si/sau alapteaza,documentul medical trebuie sa contina datele privind inceputul si sfirsitul prezumtiv al perioadei vizate si recomandari privind capacitatea de munca a acesteia."

www.mmssf.ro/concediurisc.htm

Mergi la inceput

Mamaruta,

Daca totul este bine - si ma rog din tot sulfetul sa fie - eu trebuie sa nasc in iulie. Dar am avut probleme de la inceput, asa ca eu oricum toata perioada mi-o voi petrece in concediu - d un tip saude altul.

Ioana

Mergi la inceput