Intreb pentru un caz concret:sunt platitoare de asigurari incepand cu 1 .12.2004. Cele 10 luni de plata trebuie sa se implineasca pana la intrarea in concediul prenatal ? Prenatalul este obligatoriu? Cele 126 de zile de concediu cum pot fi impartite? cand poate veni pe lumemeu/mea cu certitudinea ca mamica va putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?
VA ROG ajutor; luminati-ma!
Ca sa beneficiezi de maternitate (max 126 de zile din care minim 42 de zile postnatal) trebuie sa lucrezi cel putin 6 luni anterior datei intrarii in prenatal.
Pt CIc ai nevoie de minim 10 luni deci in cazul tau bb nu trebuie sa se nasca mai devreme de 1.10.2005.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Multumesc tare mult de raspuns!!Sa inteleg ca in perioada de concediu prenatal nu sunt contribuabila la asigurari, nu?
Matza
Cele 126 de zile din concediul de maternitate sunt obligatorii?Sau se pot reduce la cele 42 de zile de post-natal?
Matza
Concediul de maternitate este luat in calcul ca si perioada asigurata. Nu sunt obligatorii decat cele 42 de zile postnatal.
Marius Pernes
Buna, ca sa beneficiezi de CIC pt un copil adoptat este obligatoriu ca cele 10 luni sa fie consecutive,sau se poate si cu pauza intre ele dar adunate sa fie 10?
Merci mult
Nu e obligatotiu sa fie consecutive dar trebuie minim 10 din ultimele 12 anterioare datei nasterii copilului adoptat.
Marius Pernes
Deci ca sa inteleg bine, eu daca am lucrat la o firma cu carte de munca 1 an si pe urma am stat acasa 3 saptamini dupa care m-am angajat iar este ok?
Da,pentru ca ai la dispozitie maxim 2 luni in care sa nu lucrezi, cele 3 sapatamani fiind sub cele 2 luni.
Marius Pernes