livretul de familie

livretul de familie | Autor: night_elm

Link direct la acest mesaj

are cineva idee ce e cu acest livret? am innebunit astazi incercand sa imi rezolv situatia cu indemnizatia de nastere (1400000lei) si alocatia copilului. Eu nu sunt casatorita dar copilul are numele tatalui (si tata, desigur)si pentru asta mi se spune de la primarie ca eu am o "situatie complicata" si trebuie sa se faca o ancheta, adica sa vina un inspector acasa si sa vada ca am copilul cu mine ca sa imi poata da livretul de familie. Incurcatura e ca eu am nascut in sectorul 1, am domiciliul in buletin in sectorul 5 dar tocmai m-am mutat (si nu am mutatie) in sectorul 6. Oare cum o pot scoate la capat? Ca daca ma marit acum nu imi e de nici un folos in afara de faptul ca nu o sa se mai uite de sus la mine functionarele de la ghiseu intreband retoric: sunteti concubina doar?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Freia spune:

se rezolva simplu, fara nervi si fara transpirati reci:

Copilu e recunoscut de tata ai zis. Ok. no problem. Ai nascut in sectorul 1. Aici ai facut certificatul de nastere. Te duci iar acolo si ceri negatie. Cu acest document, cerificatul de nastere al copilului, buletinul tau toate cu copii atasate te duci la Sector 5 unde ai domiciliul (stie cineva ca te-ai mutat? adeca politia? ai mutatie? ai zis ca nu.. deci lasa-le asa si rezovi dupa cu mutatia) si ceri Livret de familie. (Eu am fost in aceasi situatie cu tine, Alexa are numele tatalui, Livretul de Familie e pe numele meu, pt ca Alexa e in grija mea. Nu iti cere nimeni nicaieri act de la judecatorie ca acest coopil e in grija ta, atat timp cat numele tau de pe certfifcatul de nastere al copilului coincide cu cel din buletin).

Acum te duci la Politie si iti faci mutatie.

Cu toate actele de mai sus , inclusiv Livret (toate facute copii, la Livret faci copii la primele pagini unde sunt adnotari) te duci la Sector 6 si depui 2 dosare: 1 pt cei 210.000 lei alocatia scolara, si 1 dosar pt 1.400.000 indemnizatia de nastere.

Depunerea pt indemnizatie si alocatie se face in termen de 6 luni de la nasterea copilului.

Ideal ar f sa te duci sa faci mutatia intai si dupa aia sa alergi pt restul actelor.

succes,

Freia si Alexa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_noemi spune:

Intrebare: la ce foloseste acest livret de familie?
Nu mi l-a cerut nimeni si am mai primit inca unul cand m-am maritat, mai am unul de cand l-am facut pe Erik, pe vremea aia eram in concubinaj.

Oana si bb Erik
http://community.webshots.com/user/oana_noemi
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Freia spune:

birocratie .. la ce sa fie bun?

Freia si Alexa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelamaria spune:

Noi ne-am casatorit in provincie si locuim in Bucuresti (avem amandoi buletine de Bucuresti), dar nu ne-a dat nimeni nici un livret de familie? Se da doar o data cu nasterea primului copil? Noi avem doar cerficat de casatorie
Poate cineva sa-mi explice si mie, va rog?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Hotărârea Guvernului nr. 495 din 12 septembrie 1997 privind conținutul, eliberarea și actualizarea livretului de familie reglementeaza acest act.
Livretul de familie este documentul care cuprinde principalele date cu privire la componența familiei, filiația copiilor și situația lor juridică față de reprezentanții legali.
Livretul de familie se tipărește pe hârtie de culoare bleu și are în mijlocul fiecărei file stema României. Livretul de familie se eliberează cu ocazia oficierii căsătoriei și se semnează de către primar sau de delegatul acestuia.

Înscrierile în livretul de familie se fac numai de către serviciul de stare civilă al consiliului local în a cărui rază teritorială are domiciliul reprezentantul familiei, cu respectarea metodologiei pentru aplicarea unitară a dispozițiilor Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, elaborată de Ministerul de Interne și Departamentul pentru Administrație Publică Locală.
Reprezentantul familiei are următoarele obligații cu privire la livretul de familie:
a) să îl păstreze și să evite pierderea, distrugerea sau deteriorarea;
b) să nu îl încredințeze persoanelor neautorizate ori să îl dea spre păstrare sau în gaj;
c) să nu facă modificări, adăugări sau mențiuni din proprie inițiativă;
d) să solicite, în scris, la serviciul de stare civilă al consiliului local din raza teritorială de domiciliu, acordarea unui duplicat în cazul pierderii, distrugerii sau deteriorării;
e) să anunțe, în scris, în cel mult 15 zile, la serviciul de stare civilă al consiliului local din raza teritorială de domiciliu, schimbările de natură să conducă la modificarea dreptului la alocația suplimentară pentru familiile cu copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelamaria spune:

Multumesc frumos, Liviu!
Dar in cazul asta noi de ce n-am primit la oficierea casatoriei? Ne-au dat doar certificatul de casatorie. De ce? Acum trebuie sa mergem sa-l cerem la Starea civila din localitatea unde ne-am casatorit? Se depune o cerere, ceva? Of, ce ma enervez! Mie nu mi-a zis nimeni nimic. Nici parintii, nici prietenii...Eu de unde sa stiu?
Nu-mi plac deloc fazele astea! Acum parca vad ca tre' sa umblu teleleu dupa actul asta. Spuneti-mi, va rog, unde ma pot informa; pana una alta incerc pe net. Daca aveti un link, ceva....apreciez!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irugescu spune:

unde trebuie sa ne adresam ca sa ni se elibereze un astfel de livret? si ce acte sunt necesare?
Daca stie cineva ..mi-a trebui toti pasii de urmat!
Multumesc!
Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Persoanele care s-au casatorit anterior anului 1997, nu au beneficiat de acest act.
Oricum, se poate solicita eliberarea livretului de familie la oficiul starii civile care a eliberat certificatul de casatorie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irugescu spune:

Noi ne-am casatorit in 1994! am auzit diferite variante :
1. ca trebuie depusa cerere la politia de unde apartine capul familiei.
2. ca trebuie cerut de la starea civila de unde ne-am casatorit.
Pana la urma unde trebuie mers?
Stie cineva si ce acte trebuie?
Ioana

Mergi la inceput