Regulile polemicii civilizate

Regulile polemicii civilizate | Autor: descintec

Link direct la acest mesaj

Regulile polemicii civilizate, stabilite de Universitatea din Oxford, 1890

1. In orice polemica stiintifica, sociala sau politica, discutia trebuie sa se rezume la schimbul de idei si numai la acele idei care au legatura cu problema respectiva.

2. Partile aflate in polemica trebuie sa foloseasca drept argument fie teorii stiintifice, fie fapte concrete din realitate care sunt relevante in ce priveste problema discutata.

3. Partile nu au dreptul sa aduca in discutie caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea nici nu infirma, nici nu confirma validitatea ideilor pe care le sustine.

4. Partile nu au dreptul sa puna in discutie motivele care determina atitudinea ideatica a adversarului, deoarece aceasta abate discutia de la problema in sine.

5. Etichetarea adversarului prin mentionarea scolii de gandire, clasei sociale, organizatiei profesionale sau partidului politic din care acesta face parte, consituie o incalcare a regulilor polemicii si dezvaluie slabiciunea lipsei de argumentare. Intr-o polemica civilizata conteaza numai argumentele invocate de adversar ca individ si nu membru al unei scoli sau orice forma de organizatie. Nu ai dreptate pentru ca esti ganditor materialist, patron sau laburist, ci daca argumentele tale sunt convingatoare sau nu.

Sapte dintr-o lovitura!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

Cele cinci Reguli ale polemicii civilizate reformulate in varianta Oxford Style of Detabating

1. Polemica trebuie sa se refere numai la idei, iar domeniul discutiei trebuie sa ramana limitat.

2. Argumentele trebuie recrutate fie din teoriile stiintifice acceptate, fie din zona faptelor considerate fi relevante.

3. Orice referire la persoana adversarului trebuie categoric evitata.

4. Buna-credinta a partenerului de discutie nu trebuie nici o clipa pusa la indoiala.

5. Este o dovada a lipsei de civilitate a dialogului etichetarea adversarului ca membru al vreunui grup sau ca sustinator al anumitor doctrine.

Va propun acest din urma set de reguli pentru un dialog cat mai aproape de cel ideal.

Sapte dintr-o lovitura!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corina iulia spune:

ce bine ar fi daca toti forumisti ar reusi sa pastreze macar in parte aceste reguli simple!
dar cateodata dorinta de a arata ca eu sunt cel mai cel ne face sa incalcam aceste reguli.
e bine sa fie reamintite, felicitari descantec si sa speram ca vom reusi sa fim cat mai aproape de ideal

"daca se inchide o usa, o suta altele se deschid, iar daca se face bezna, dupa ea vine lumina" -proverb arab

cu drag de forum, corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corina iulia spune:

"Tacerea este o mare arta a conversatiei."

"Iti dai seama ca e timpul sa taci cand persoana care te asculta da din cap dar nu spune nimic."

"daca se inchide o usa, o suta altele se deschid, iar daca se face bezna, dupa ea vine lumina" -proverb arab

cu drag de forum, corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sali spune:

Mi-a venit in minte urmatoarea fraza, nu mai stiu cui ii apartine: "Nu te certa niciodata cu un prost pt. ca risti sa nu se mai vada diferenta dintre tine si el."
Din pacate, unii considera ca e o calitate sa stii sa te certi,sa te balacaresti, sa-i zici una" de dulce".
Chestia cu intorsul si celuilalt obraz e considerata azi o mare prostie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

Bun subiect, Descantec.
Ar fi bine sa se tina cont de ele...

Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi_dalma spune:

Este un subiect binevenit.

Trebuie sa fiu sincera: am iubit acest forum. Ador schimbul de idei, respect punctul de vedere al oricui si sunt avida de informatie.
Dar... am inceput sa ma simt straina aici. O spun cu parere de rau.
Sunt multe situatii in care ma intreb daca moderatorii isi cunosc rolul. Pe alte forumuri se baneaza membri pentru greseli mult mai mici decat batjocurile si mitocaniiile promovate de anumite persoane de la noi...
Nu vreau sa arat eu cu degetul, pentru ca e datoria moderatorilor sa vada si sa intervina... dar e datoria mea sa nu tac. Sa semnalez fenomenul.
Nu se poate cere tuturor forumistilor sa respecte regulile conversatiei, asa cum nu se poate cere tuturor soferilor sa respecte regulile de circulatie. Aici intervine moderatorul, respectiv politistul. Care atentioneaza, avertizeaza, amendeaza sau suspenda, dupa caz. Cand lipsesc politistii ati vazut la ce se ajunge, mai ales in Bucuresti: nu se mai opreste la rosu, se merge cu 130km/h prin oras, sunt omorati pietoni pe "trecere...", intr-un cuvant: se instaureaza A-nar-hi-a!!! Ca pe acest forum.

Bineinteles ca decizia ramanerii in grupul "Despre copii" imi apartine. Apartine fiecaruia dintre noi, in functie de ceea ce asteapta sa citeasca aici si de felul in care asteapta sa fie tratat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angelina spune:

Adi,

Cata dreptate ai!

Dragele mele trebuie sa recunosc ca, "rasfoind" printre paginile forumului pt a gasi subiecte interesante, am descoperit din ce in ce mai des subiecte cu totul si cu totul pasnice, care au fost atacate fara motiv.

Cand am devenit membru DC, acum cativa ani, nu intram decat la "La Bucatarie" si nu stiam ca exista mai multe liste de discutii. Motivul pt care m-am inscris pe site a fost initial pasiunea mea pt gatit si apoi, am fost cu adevarat impresionata de modul de abordare si atitudinea pozitiva si deosebit de prietenoasa a celor de aici. Ceea ce a insemnat foarte mult pt mine a fost mai ales faptul ca aici am gasit o gramada de prieteni romani din toate colturile lumii cu care sa pot glumi si sa pot vorbi in limba mea.

Ei bine, cu parere de rau, trebuie sa recunosc si eu, ca lucrurile s-au schimbat mult de atunci, forumistii au devenit din ce in ce mai agresivi, intoleranti, fiecare postare este o adevarata provocare (va iesi si de aceasta data cu scantei?).
Fiecare este liber sa-si exprime parerea pro sau contra, dar modul in care se procedeaza mi se pare de-a dreptul jignitor de cele mai multe ori. Si atunci, cand eu consider ca s-ar fi intrecut limita, ma intreb oare unde sunt moderatorii, de ce nu iau atitudine??

Spre ex., la un topic se discuta cum sa se adune mai multi ca sa intre sa faca misto de topic-ul altcuiva care ar fi suparat pe unul dintre ei.
Bietele fete posteaza dileme intime la "Femina Intim" si pot avea surpriza neplacuta sa primeasca raspunsuri ironice care sa le puna in situatii jenante....cu alte cuvinte, trebuie sa ai grija ce intrebi, ca nu cumva sa risti sa te expui prea mult si sa se abuzeze mai tarziu de respectiva informatie.

Sunt si lucruri frumoase, spre exemplu toate actiunile caritabile la care membrii forumului s-au angajat.

Ceea ce am incercat eu sa fac acum, a fost sa-mi expun punctul de vedere, dezamagirea fata de atitudinea sarcastica pe care o are acest forum la ora actuala.
Stiu ca viata este grea si mai avem nevoie si de asa ceva, poate mi se va reprosa ca sunt prea sensibila si iau lucrurile prea in serios, dar eu cred ca cei care au frunzarit bine listele de discutii stiu foarte bine la ce situatii anume ma refer.

De fapt eu as fi vrut sa deschid un topic aparte in care sa-mi expun nemultumirea, dar am realizat ca ar fi sinucidere curata daca as face asta. Deja stiu ce raspunsuri "in trei peri" as fi primit: "Nu-ti mai convine, nu mai intra pe topicul respectiv, etc", ori eu scriu acest mesaj din drag pt membrii acestui forum, care in timp au ajuns sa se comporte ca niste odrasle razgaiate. Cu alte cuvinte, daca ai peste 1000 de mesaje esti priceput in de-ale forumului, daca ai sub, esti automat considerat naiv.

Imi pare rau ca am scris atat de mult, nu am vrut sa plictisesc pe nimeni, ci doar sa trag un mic semnal de alarma, si poate nu am gasit tocmai cel mai bun mod de a-mi pune ordine in ganduri si a le asterne aici. Sunt convinsa ca moderatorii fac o treaba buna, in nici un caz nu imi permit eu sa le spun cum sa-si faca treaba, dar din punctul meu de vedere sunt muuuult prea toleranti!

In speranta ca atat mesajul meu cat si cele similare vor avea un ecou si vor aduce o imbunatatire undeva candva, va doresc numai bine in continuare, delectare placuta si cat mai putine situatii neplacute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arinna spune:

Asa este...eu ma si feresc sa intru la alte subiecte decat cele medicale sau de unde vreau sa obtin o informatie...farte rar o fac, iar daca cineva depaseste limita, ii raspund civilizat si ma retrag pana la urma, de ce sa-mi fac nervi si aici, nu am destule probleme si in afara???
Intr-adevar, prea multe stelutze sub nick sau cativa ani vechime dau unora dreptul la aroganta, refulari, jigniri, confundate cu siguranta de sine si experienta pe forum...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tink spune:

Doamnelor.... tot respectul!

Daca voi scrieti asa inseamna ca sunteti cu adevarat niste DOAMNE! Si sunt convinsa ca mai sunt multe DOAMNE aici pe DC!

PS: subscriu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

Felicitari pentru tema!
Ce bine ar fi sa se respecte aceste reguli!
Si nu doar p-un forum, ci, in generel, in societate. Din pacate, insa, mai ales in societatea romaneasca aceste reguli de bun simt, educatie, diplomatie sau numiti-le cum vreti, devin reversul medaliei.
Iar daca esti o persoana educata, in banca ta si cu o doza de timiditate n-ai nici o sansa si suferi enorm.

Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

Mergi la inceput