Intrebare privind prima de Craciun
Astazi m-a sunat o colega sa imi spuna ca am primit prima de Craciun. Intrebarea mea este: sunt obligatzi sa imi dea aceasta prima sau am primit-o pentru ca au dorit sa faca aceasta fapta buna?! Sa stiu si eu cum trebuie sa reactzionez
Madalina Leu
http://community.webshots.com/user/madalina160
Raspunsuri
aissa spune:
Madisor, intr-un fel conteaza si politica firmei, dar si perioada lucrata de tine in cursul anului. La noi, de exemplu, mamele care au lucrat cateva luni in acest an, primesc prima proportional cu timpul lucrat. Daca nu ai lucrat deloc si ai fost in CIC tot anul, contractul tau e suspendat si slabe sanse sa primesti ceva. Ca exemplu negativ pot sa-ti dau cazul sorei mele care fiind in CIC nu a primit nici cadoul de copil (sic!) pentru ca nu era prezenta la serviciu, ceea ce clar mi se pare o magarie. Si mai mult, desi ea a inceput din iunie a.c. munca nu i-au dat prima care s-a acordat luna trecuta, nu de Craciun ci trimestriala e adevarat. Prima de craciun a primit-o, asa cum ti-am spus, redusa conform perioadei lucrate in acest an. Daca ma intrebi pe mine, intotdeauna am considerat ca primele cu ocazia sarbatorilor ar fi corect sa fie la fel la toti salariati, ca toti avem aceleasi sarbatori si oricum suntem departajati prin prima de vacanta (care e un salariu la noi) si prin celelalte prime care se acorda procentual din salariu. Dar eu doar lucrez la salarii nu si dispun de ele, asa ca nu pot decat sa inghit in sec si sa tac. Succes si Sarbatori Fericite!
Alexandra
Cristina, mamica de ghemotoc mic-mic
Cary spune:
Este vorba de politica firmei.
Eu sunt la SC de stat,unde desi sunt in CIC am aceleasi drepturi ca si cum as fii la servici,adica:
-prima de Craciun si de Paste care se impoziteaza!!!!
-cadou in bani pentru copii de Craciun,care vine din partea SINDICATULUI si care NU se impoziteaza.
Madisor spune:
Va multzumesc pt. raspunsuri. Nici nu stiu cum sa reactzionez... Nu stiu exact nici care este politica firmei. Eu am lucrat anul acesta pana in luna martie. S-ar putea sa se procedeze asa cum ai spus tu, aissa. In cazul acesta, chiar nu trebuie sa multzumesc nimanui pt. asta. E dreptul meu... Credeam sau mai bine zis speram sa fie facut gestul din spirit fair si nu ca am lucrat 3 luni, ca apoi sa ma uite, cum de altfel ma asteptam
Nu se va proceda ca la tine, Cary, pt. ca daca nu aducem bonuri fiscale in valoarea primei, se va impozita. In concluzie, nu cred ca politica organizatiei unde lucrez este aceeasi cu a ta.
Multzumesc inca o data pt. raspunsuri.
Madalina Leu
Amaya spune:
Madisor, ideea e urmatoarea: firma nu este obligata prin lege sa acorde aceasta prima, deci eu consider ca este un lucru frumos din partea lor ca nu te-au exclus (chiar daca ai meritat sau nu aceasta prima, pe ei nu ii obliga nimeni sa ti-o si dea)...
Oana si comoara 30+ sapt
Dr. Hamid - Medicover/Filantropia
Amaya spune:
Cary, cum adica sunt stipulate in contract? mai exact, care este formularea?
Oana si comoara 31+ sapt
Cary spune:
Nu am la mine CCM,dar l-am citit de cum m-am angajat,ca sa-mi stiu DREPTURILE si obligatiile.
Si printre altele spunea cam asa:
-Se acorda angajatului un ajutor de Paste si Craciun(exact asa se numeste) stabilit la Consiliul de Administratie si aprobat de AGA.
-Se acorda angajatei o Prima de nastere in valoare de 3 salarii la clasa 20;(la clasa 20 salariul este de 5.200.000lei)
-Se acorda (in caz de deces(in familia angajatului)) salariatului un ajutor financiar de pana la 3 salarii la clasa 20 si 3 zile libere(acestea fiind platite 100%).
-Se acorda prima de vacanta un salariu la clasa 20 pentru 12 de CO .
Acestea sunt impozitate,iar ajutorul(banii)la pomul de Craciun se dau din cotizatia la SINDICAT,nu se impoziteaza si anul acesta este in suma de 1.000.000lei.
La firmele particulare(cele care se respecta)sumele sunt mult mai mari!
Amaya spune:
si asa Cary, tare bine suna contractul asta...
Oana si comoara 31+ sapt
Madisor spune:
Ia sa ma uit si eu mai bine, de fapt, sa il recitesc. Desi nu cred ca e stipulat asa ceva, as fi retzinut...
Madalina Leu
liviujuristul spune:
De Sarbatori voi fi plecat,ca atare va rog sa imi da-ti voie sa va urez ,tuturor,de pe subiectul juridic,urari de sanatate,fericire,mult nuroc in viata.Noul an sa va aduca inplinirea tuturor viselor.
La Multi Ani! Sarbatori Fericite!