Pot sa pierd copilul?

Pot sa pierd copilul? | Autor: lorellay

Link direct la acest mesaj

Sal!
Nu sunt casatorita.In februarie 2005 o sa vina pe lume bebele meu.Cel care ar trebui sa ii fie tata nu prea se sinchiseste de mine, dar spune ca vedem noi ce va fi cand vine bebe.Mai rau e ca spune ca daca il supar dupa ce nasc o sa imi ia copilul.
El e de acord sa fie bebe pe numele lui si eu sunt de acord cu asta, dar poate sa mi-l ia daca vrea? Este un avantaj pentru el?Ce sfat imi dati? Este cineva avocat?As vrea sa cer cateva sfaturi!
Multumesc!
Lorellay si bebe Codrin (31 saptamani)

Where there's a will there's a way!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Freia spune:

Lorellay, eu am fost in situatia ta. Tatal Alexei i-a dat numele si atat. Livretul de familie e facut pe numele meu, alocatie copilului pe numele meu. Copilul sta cu mama. Nu poate sa ti-l ia. Ar trebui sa fii decazuta din drepturile parintesti, sa arate in instantza cu dovezi ca nu esti demna de a fi mama.

Ca sa numai spun ca nici o instanta nu ti-l va lua pt ca depinde de tine sufletzelul.

Amenintzarile astea ieftine le-am auzit si eu, nu le-am dat atentie, dar ma pregatisem in eventualitatea unui proces cu un prieten care este avocat. Mi-a explicat f clar ca pana la 14 ani copilul va ramane langa mine. La 14 ani, copilul poate fi intrebat cu cine vrea sa locuiasca.

Ar fi bine sa te linistesti si sa te concentrezi asupra sarcini.

Marius si Liviu iti vor putea da un raspuns mai amplu acolo unde eu am gresit sau nu am spus cat trebuia.

Sa ai o sarcina usoara si un bebe sanatos si vesel.

Freia si Alexa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Intai de toate,
Bine ai venit si printre noi! Sarcina si nastere usoara!

In ceea ce priveste situatia ta hai sa iti spun eu cum e treaba, punctual, tu citeste cu atentie si daca ai neclarritati acum si orisicand doar intreaba fara teama.
1. Nu esti casatorita - nici o problema
2. Esti insarcinata - vei fi mama - nici o problema
3. Exista un tata natural care fie va recunoaste fie nu va recunoaste copilul - nici o problema
4. Daca nu va recunoaste tu il declari asa si el va trebui sa demonstreze contrariul - nici o problema pentru tine
5. Poti sa ii dai numele tatalui daca vrei, daca nu, nu ramane la latitudinea ta. Deci nici o problema
6. Indiferent de situatiile de mai sus dupa ce nasti il anunti frumos ca iti datoreaza pensie alimentara pentru copil si iei legatura cu un avocat specializat pe aceste probleme si va sti acesta (avocatul) ce si cum trebuie procedat astfel incat la finalizarea dosarului pe rol la judecatorie sa stii cu exactitate atat tu cat si el ce obligatii financiare (bani) are fata de voi(copil). In cazul in care va refuza sa plateasca risca sa faca inchisoare fapta devenind caz penal. Banii tot ii va plati si in acest caz dar mai face si o pauza pe dupa gratii. Legile sunt legi.
7. Nu are in mod real cum sa dobandeasca copilul chiar daca este tatal natural al acestuia exceptie ar fi daca TU ca si mama ai probleme certe dovedite cu alcoolul, drogurile sau orice situatie prevazuta in mod expres de lege prin care tot legea sa puna la indoiala capacitatea ta de a creste acel copil in conditii normale. Cum nu este cazul tau...totul ramane doar o teorie goala sau cu alte cuvinte ar fi bine sa vorbeasca el frumos cu tine daca vrea sa vada copilul si sa nu uite sa isi plateasca obligatiile stabilite de lege (asa cum vor fi stabilite).

Punct.




Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Va citez cateva articole pe care le consider relevante din Conventia europeana asupra statutului juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei, Strasbourg, 15 octombrie 1975:


ART. 2

Filiatia fata de mama a tuturor copiilor nascuti in afara casatoriei este stabilita prin singur faptul nasterii copilului.

ART. 3

Filiatia fata de tata a tuturor copiilor nascuti in afara casatoriei poate fi constatata sau stabilita prin recunoastere voluntara sau prin hotarire judecatoreasca.

ART. 4

Recunoasterea voluntara a paternitatii nu poate forma obiectul unei opozitii sau contestatii, cind aceste proceduri sint prevazute prin legislatia interna, decit in cazul in care persoana care vrea sa recunoasca sau care a recunoscut copilul nu este, biologic, tatal sau.

ART. 5

In actiunile referitoare la filiatia fata de tata, probele stiintifice apte sa stabileasca sau sa inlature paternitatea, urmeaza a fi incuviintate.

ART. 6

1. Tatal si mama unui copil nascut in afara casatoriei au aceeasi obligatie de intretinere fata de acest copil ca cea care exista fata de copilul nascut din casatorie.

2. Cind obligatia de intretinere a unui copil nascut din casatorie incumba unor anumiti membri ai familiei tatalui sau a mamei, copilul nascut in afara casatoriei beneficiaza, de asemenea, de aceasta obligatie.

ART. 7

1. Cind filiatia unui copil nascut in afara casatoriei este stabilita fata de cei doi parinti, exercitarea drepturilor parintesti nu poate fi de drept atribuita numai tatalui.

2. Exercitarea drepturilor parintesti urmeaza sa poata fi transferata; cazurile de transfer sint supuse legislatiei interne.

ART. 8

Cind tatal sau mama unui copil nascut in afara casatoriei nu are exercitiul drepturilor parintesti ori al dreptului privind incredintarea copilului, acest parinte poate obtine un drept de vizitare in cazurile indreptatite.

ART. 9

Drepturile copilului nascut in afara casatoriei la succesiunea tatalui si mamei sale si a membrilor familiilor lor sint aceleasi ca si cind s-ar fi nascut din casatorie.

ART. 10

Casatoria tatalui si mamei unui copil nascut in afara casatoriei confera acestui copil statutul juridic al unui copil nascut din casatorie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Filiația copilului din afara căsătoriei se stabilește fie prin recunoaștere, fie prin acțiune în stabilirea paternității, potrivit prevederilor art.56 C. fam. și art.2 din Convenția europeană asupra statutului juridic al copiilor născuți în afara căsătoriei.
Recunoașterea de paternitate este actul prin care un bărbat declară că un anumit copil este al său. Potrivit art.57 C. fam., copilul conceput și născut în afară de căsătorie poate fi recunoscut de tatăl său.
Copilul din afara căsătoriei își poate stabili filiația pe calea unei acțiuni în justiție, dacă tatăl nu recunoaște. Remarcabil este faptul că, potrivit Codului familiei, cercetarea paternității este liberă, adică legea nu stabilește limitativ cazurile în care se poate porni o asemenea acțiune, singura condiție fiind aceea, ca prin această acțiune să se urmărească stabilirea paternității unui copil din afara căsătoriei.
Art.63 din Codul familiei consacră principiul potrivit căruia copilul din afara căsătoriei a cărui filiație a fost stabilită prin recunoaștere sau hotărâre judecătorească are, față de părinte și rudele acestuia, aceeași situație ca și situația legală a unui copil din căsătorie.
Printre alte drepturi pe care le are copilul, as mentiona dreptul la intretinere, în raport cu nevoia copilului și mijloacele pe care le are la dispoziție părintele în cauză. Ca urmare, tatal trebuie sa contribuie financiar la cresterea copilului. In situatia in care nu doreste acest lucru, poate fi obligat, in urma unei actiuni in instanta, sa plateasca o pensie de intretinere. Pensia de întreținere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.
Părinții datorează întreținere până la un plafon maxim, și anume:
a) până la o pătrime din câștigul din muncă al părintelui, când întreținerea se datorează pentru un copil;
b) până la o treime din câștigul din muncă al părintelui, când întreținerea se datorează pentru doi copii;
c) până la o jumătate din câștigul din muncă al părintelui, când întreținerea se datorează pentru trei sau mai mulți copii.
Dacă nevoile copilului o cer, este posibilă acordarea întreținerii nu numai din câștigul din muncă al părintelui, ci și în funcție de alte surse de venituri pe care le-ar avea debitorul obligației de întreținere. Urmărirea a ceea ce depășește plafonul menționat se face asupra celorlalte bunuri ale debitorului, nu asupra câștigului din muncă, adică venitul net al câștigului.
Obligația de întreținere a părinților față de copii minori încetează la data când aceștia devin majori, după care pot primi întreținere de la părinți în condițiile dreptului comun, adică dacă se găsesc în stare de nevoie datorită incapacității de a munci. Situația este diferită în cazul copilului care, după împlinirea vârstei majoratului, își continuă studiile sau desăvârșirea profesională.

Mergi la inceput