Andrei Plesu

Andrei Plesu | Autor: iselin

Link direct la acest mesaj

"Scriu acest text cu o zi înaintea alegerilor. Nu stiu cine va câstiga. În ce mă priveste, as prefera să stiu că va câstiga opozitia. E o sperantă fără iluzii, căci, pe de o parte, competitia e strînsă, iar pe de altă parte, calificarea reală a Aliantei nu e încă dovedită cu argumente convingătoare. Dar îmi doresc o schimbare a guvernării, fie si numai pentru a semnala, pedagogic, nomenclaturii pesediste că puterea e trecătoare si că suficienta cu care întelege să o exercite e ineptă si ofensatoare. Dacă lucrurile ar merge după gustul meu, victoria ar trebui să apartină celor care n-au, de fapt, nici o sansă. Cred că domnul Ciuhandu ar fi fost un bun presedinte, cred că URR ar fi avut resurse pentru o înnoire politică la vîrf, desi, în ultimele luni, comportamentul politic al acestei formatiuni a fost tatonant, neinspirat, lipsit de vigoare. Dar, oricum, ei nu intră în discutie. Iar cînd articolul acesta va apărea, zarurile vor fi fost aruncate.

Răsfoind anuarul Institutului de Studii Avansate din Berlin, am găsit, în volumul 2000/2001, un text, pe care o cercetătoare din Ecuador îl propunea spre reflexie colegilor ei si pe care, la rîndul meu, îl transcriu pentru cititorii Dilemei (vechi). În anul cu pricina, textul circula pe Internet. Pentru dezamăgitii sau euforicii alegerilor din România si de aiurea, el e de natură să aseze totul într-o lumină patetic relativistă, lumina, oarecum spectrală, a dramei planetare.

Dacă am reduce umanitatea - spune textul propus de Leticia Avilés - la dimensiunile unui sat de 100 de locuitori, păstrînd în chip riguros proportiile tuturor categoriilor umane existente, "satul" acesta ar arăta astfel :
* 70 cetăteni de culoare; 30 albi
* 70 necrestini; 30 crestini
* 89 heterosexuali; 11 homosexuali
Sase din cei o sută de locuitori ar detine 59% din averea totală a satului. Toti sase ar fi americani. 80 dintre locuitorii satului ar locui în conditii precare, 70 ar fi analfabeti, 50 ar fi subnutriti. În fiecare zi, ar muri unul si s-ar naste doi. Unul singur ar avea un titlu academic, unul singur ar avea un PC.

Mai departe : dacă te trezesti dimineata sănătos, esti mai fericit decît cca un milion de oameni, care nu vor apuca săptămîna viitoare. Dacă n-ai trecut printr-un război sau printr-o închisoare, dacă nu stii ce înseamnă tortura si foamea, esti mai fericit decît 500 de milioane de oameni. Dacă poti merge la biserică fără să te temi că vei fi amenintat, arestat sau ucis, ai mai mult noroc decît 3 miliarde dintre semenii tăi. Dacă ai mîncare în frigider, esti îmbrăcat decent, ai un acoperis deasupra capului si un pat pe care să dormi, esti mai bogat decît 75% din locuitorii Pămîntului. Dacă ai un cont în bancă si ceva bani în buzunar, apartii unei minorităti de 8%, care o duce bine. Dacă citesti acest text, ai sansa de a nu apartine celor 2 miliarde de cetăteni ai planetei, care nu stiu să citească.

Asa arată lumea ! Pe acest fundal - o spectaculoasă contributie contemporană la vechea temă a zădărniciei - micile noastre zburdălnicii electorale par, indiferent de cîstigători, un răsfăt minor. Asta la prima vedere. La o a doua vedere, vom observa, totusi, că votul nostru poate înrăutăti sau ameliora stastica globală a comunitătii omenesti. Prin el, am luat o decizie care ar putea schimba proportia dintre sănătate si boală, bunăstare si sărăcie, libertate si obedientă, întelepciune si tembelism. La ora cînd apare gazeta de fată, decizia e luată. Să ne fie de bine..."
Andrei PLESU