Intretinere+5 %?
Acasa am apometre. Incalzirea si apa calda o fac cu boiler si sobe(asa e construit blocul), deci am apometre numai pt apa rece deoarece numai asta imi intra in casa.
Ok... cand administratorul imi calculeaza intretinerea pe langa ce consum(m cubi) imi aduga si 5% in plus pe motivul ca asa trebuie prin lege la cei care au apometre, ca se consuma apa pt spalatul scarii, pt eventualele pierderi, bleahhh!
Eu nu stiu ce sa zic, mi se pare o prostie!! Nu stiu daca este adevarat, de ce sa platesc mai mult decat consum, chit ca e doar 5%.
Si va intreb, este adevarat? Adica este legal? Este vreo lege care spune asa ceva? Ca cei cu apometre trebuie sa plateasca in plus???
Ca tare ma bate gandul sa-l iau putin la intrebari pe administrator si sa-l rog sa-mi puna legea aia in fata, dar nu vreau sa ma fac de kko.
Va multumesc si sper ca am postat bine aici.
Raspunsuri
Lorelai182003 spune:
ok, am inteles, cheltiala comuna. Dar tipu imi baga la intretinere si pierderile de apa ale blocului, ori nu mi se pare normal din moment ce eu am contoare.
Multumesc pentru raspuns
Manuc spune:
Nu cred ca e legal sa se aplice 5% din consum. Nu e logic. Stiam ca un procent (posibil 5%) din factura se imparte la cei care au apometre si e altceva.
Manuela si bb Costin
joxy spune:
Este legal sa puna procent (conf. HG400/2003) asa cum a spus Liviu.
Dar o intrebare am si eu de ceva timp pe aceasta tema, pt. Liviu:
Au voie sa stranga mai multi bani pt. apa rece decat suma de pe factura primita de la furnizor ?
Cu respect,
Florin
Choose life
m34 spune:
Din cate stiu eu factura de la furnizor contine indexul inregistrat + un procent de pierderi, iar acest procent se distribuie la locatari
Deci ne-am pus contoare ca sa stabilim exact care sunt pierderile si sa le platim
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by joxy
Este legal sa puna procent (conf. HG400/2003) asa cum a spus Liviu.
Dar o intrebare am si eu de ceva timp pe aceasta tema, pt. Liviu:
Au voie sa stranga mai multi bani pt. apa rece decat suma de pe factura primita de la furnizor ?
Cu respect,
Florin
Choose life
Nu este legal.
Manuc spune:
ARTICOLUL 42
"(1) Daca numai o parte dintre proprietarii din condominiu detin aparate de inregistrare a consumului de apa rece, apa calda menajera, agent termic de incalzire si/sau gaze naturale pentru toate instalatiile aferente proprietatii individuale, atunci repartizarea cheltuielilor se stabileste prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, repartizare/defalcare a consumurilor respective, precum si la modul de incasare si de efectuare a platilor corespunzatoare consumurilor.
(2) Daca toate proprietatile individuale din condominiu au sisteme proprii de inregistrare a consumurilor, asociatia de proprietari va stabili modul de facturare si de plata a cheltuielilor comune, impreuna cu furnizorul si cu beneficiarii serviciului respectiv. In toate cazurile de existenta a aparatelor de inregistrare a consumurilor aferente proprietatilor individuale, plata consumurilor proprii nu scuteste de la plata contributiei aferente cotei din cheltuielile comune, conform modalitatii stabilite in adunarea generala a asociatiei de proprietari."
Deci daca asociatia a hotarat sa se aplice 5% din consum asta este, dar cel putin teoretic se poate ajunge la sume mai mari decat factura in sine. Teoretic fiecare asociatie hotaraste cum vrea ea, dar parerea mea este ca o astfel de prevedere in statut nu este corecta, ea putand genera anomalii in repartizarea cheltuielilor.
Manuela si bb Costin
Lorelai182003 spune:
Va multumesc pentru raspunsuri!
Asta e, daca ei au hotarat asa inseamna ca trebuie sa ma conformez.Oricum e nasol la noi, pt ca din cate stiu ei sunt obligati sa afiseze factura care vine de la furnizor si administratorul nu vrea. Si nimeni nu zice nimic in privinta asta!
A, si inca ceva, au voie sa faca reparatii in bloc cu tot felul de oameni necalificati si sa ne ceara bani pt asta? De exemplu au reparat terasa blocului cu un nene paralel cu meseria asta si cu barbatul care tine loc de femeie de serviciu si se urcau amandoi beti pe bloc. Nu stiu ce au facut ei acolo, ideea e ca ne-au cerut bani pt asta. Nu ar trebui sa faca cu o firma serioasa? Si sa ne aduca dovada la cat a costat reparatia? Ca asa pot sa bage din burta cat vor ei ca omul ala nu a lucrat cu contract.
Va multumesc
xerxe spune:
Bei oamenii, io am o ciuda pa administratorii astia de nu va zic! Vor bani peste bani si chitante ioc...n-am vazut unu' mai breaz!
Vreeeeau la casa cu curte, mai!!!