Daca stie cineva...help
Situatia mea este cam asa: am terminat facultatea de medicina si sunt insarcinata in 6 saptamani iar de la 1 ianuarie incep stagiatura in urma repartitiei.
As dori sa stiu daca voi beneficia de concediu de maternitate in acest caz.
Va multumesc mult!
Delia si Codrin
Raspunsuri
marius spune:
Doar daca iti faci contract de asigurare individual si platesti cotizatiile pe o perioad de cel putin 6 luni anterior intrarii in prenatal. Altfel nu. Pt CIC raspunsul este NU, orice ai face acum fiind prea tarziu pt aceest caz.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Delia spune:
Imi cer mii de scuze ca nu am specificat: eu am carte de munca de 6 luni.Daca ma transfer la noul loc de munca, mai primesc concediul? Nelamurirea mea era daca trebuie sa ai 6 luni vechime la locul de munca respectiv.
Scuze din nou si multumesc mult!
Delia si Codrin
marius spune:
In acest caz e Ok. Trebuie sa ai 6 luni minim in ultimele 12 deci nu neaparat consecutive asigurate (platite) nu conteaza locul de munca, poti fi si mai multe. Deci totul e Ok.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Mercedes spune:
Delia - Marius ceea ce a scis este perfect adevarat dar nu stiu daca si la voi este asa ma refer in stagiatura. Te rog sa verifici
Stiu ca in primii doi ani sunteti platiti de directia de sanatate publica iar urmatorii doi de casa de asigurari de sanatate.
Cu fiecare din acestia vei incheia un contract ( care cred ca de fapt deja l ai incheiat pentru primul an ) in care exista si clauze. Verifica te rog sa vezi daca scrie ceva de maternitate sau crestere copil.
Desi stiu ca Lege 19/2000 ar tb sa fie aplicabila la toata lumea care indeplineste conditiile enuntate de Marius, eu am auzit ca in perioada stagiaturii nu poti intra in cic.
Nu ma bazez pe lege iti spun ce am auzit.
Te rog sa verifici si eventual sa intrebi la serv personal al DSP-ului.
Mult succes
Delia spune:
In acest caz as mai avea si eu o intrebare: beneficiez de vreo zi libera cand nasc sau trebuie sa stau "la mica intelegere" cu domn profesor? - asta nefiind placut..
Delia si Codrin
Delia spune:
Nu stiu daca am fost explicita: daca nu sunt platita mai primesc din punct de vedere legal zilele libere neplatite inainte sau dupa nastere?
Asta ar fi de fapt cel mai mare of al meu...
Delia si Codrin
for2nity spune:
Delia, sa ai grija cu inregistrarile in cartea de munca.Varianta de transfer nu mai exista, asa ca va trebui sa te angajezi dupa ce lichidezi cu postul vechi. Sa ai grija sa iti faci angajarea exact din urmatoarea zi de dupa ziua din decizia de incetare, adica sa ai grija sa nu ai intrerupere in cartea de munca.Asa am fost eu sfatuita de la casa de sanatate, spunandu-mi ca altfel nu beneficiez de concediu.
Referitor la CIC, ba se poate.Eu spre exemplu, am facut "prostia" de a renunta la servici dupa 13 luni vechime, si mi-am facut contract cu casa de pensii.Dar am fost prost sfatuita, sa zic asa, pentru ca a trebuit sa platesc la casa de sanatate diferenta pentru a avea 3 ani vechime.Altfel spus, platesti retroactiv cotizatia la sanatate sa ai 3 ani...si beneficiezi de CIC.
eu si printesa mea http://photos.yahoo.com/for2nity
Rozi spune:
quote:
Originally posted by for2nity
Delia, sa ai grija cu inregistrarile in cartea de munca.Varianta de transfer nu mai exista, asa ca va trebui sa te angajezi dupa ce lichidezi cu postul vechi. Sa ai grija sa iti faci angajarea exact din urmatoarea zi de dupa ziua din decizia de incetare, adica sa ai grija sa nu ai intrerupere in cartea de munca.Asa am fost eu sfatuita de la casa de sanatate, spunandu-mi ca altfel nu beneficiez de concediu.
Referitor la CIC, ba se poate.Eu spre exemplu, am facut "prostia" de a renunta la servici dupa 13 luni vechime, si mi-am facut contract cu casa de pensii.Dar am fost prost sfatuita, sa zic asa, pentru ca a trebuit sa platesc la casa de sanatate diferenta pentru a avea 3 ani vechime.Altfel spus, platesti retroactiv cotizatia la sanatate sa ai 3 ani...si beneficiezi de CIC.
Of, iar se face confuzie intre asigurarile sociale si cele de sanatate!!
Concediul de maternitate il suporta Casa de Pensii, la care trebuie sa ai asigurate (platita contributia) 6 luni inainte de a intra in acest concediu.
Cotizatie de 3 ani se cere la asigurarile de sanatate, ca sa nu platesti spitalizarea, de ex.
Sunt asigurari diferite.
Victoras - motoras
for2nity spune:
rozi, n-am facut nici o confuzie, poate doar m-am exprimat gresit. De la casa de pensii mi-au cerut dovada platii la sanatate, altfel nu-i cautam eu din senin ca sa le platesc. Altfel nu-mi luau concediul. Daca legea spune altceva...inseamna ca unii isi fac singuri legea.
for2nity spune:
Si inca ceva, eu n-am chef sa verific dar pt cine e important sa verifice sa nu aiba probleme. Mie, de la casa de pensii, mi-au spus ca trebuie sa am 11 luni asigurate ( nu 6 ) si fara intrerupere.