Schizofrenia
Raspunsuri - Pagina 2
viorela hoff spune:
Am avut o matusa bolnava de aceasta boala! E groaznic!
Trebuie ca cineva sa se sacrifice si sa se ocupe in permanenta de ea!
daca nu, spitalul si internarile, medicatia, o vor transforma intr-o leguma care in scurt timp va adormi definitiv!
Pt. ca boala se agraveaza cu varsta! Si pt. ca in Ro, inca nu exista tratamentul si interesul pt. acest fel de boli!
Si pt. ca viata este nedreapta cu unii si inca domina legea "cel mai puternic supravietuieste"!
Cu parere de rau,
Vio
"Binecuvantati copii si animalele"
http://community.webshots.com/user/famhoff
Mixella spune:
Buna,
Am urmarit de curand un documentar pe Discovery despre boala asta. E adevarat ca se mosteneste, si se declanseaza de obicei pe fondul unui stres emotional posibil chiar din copilarie, dar se manifesta dupa 25 de ani.Aratau cateva cazuri din Anglia unde erau tratati acasa si cu episoade de internare in spitale. Exista un medicament care le inhiba "crizele" si incepe ceva cu clora.... da nu mai retin. Am intzeles ca aud voci si au tentative de suicid. Unul din pacienti cand nu isi lua medicamentele isi ataca familia cu cutitul. Noi criticam pe cei care se feresc de asemenea persoane, dar ca si in regnul animal este instinctul de supravietuire. Ei saracii nu au nici o vina, insa trebuie sa fii precaut. Multe persoane care ni se par normale pot avea afectiuni diverse si cum in Romania nu prea se practica mersul pe la psiholog cine stie cand se declanseaza. Degeaba spun dupa aia ca "a avut un episod" cand raul a fost facut cu ce te mai incalzeste asta? Mai bine stai deoparte. Asta este viatza, nu o mai poti ajuta mult acum.
Numa de bine sa auzim!
rovki spune:
Schizofrenia este o dedublare a personalitatii si face
parte din bolile psihice grele.Este incurabila dar
poate fi tinuta sub control.Desi apare in anumite familii
la descendeni diferiti nu este dovedit factorul genetic.
Pacientul poate devenii foarte periculos daca nu este
sub tratament.Apare de obicei in urma unui strss puternic
dar nu obligatoriu.De obicei acesti bolnavi sint spitalizati.
Samsara7 spune:
Draga mea, nu am timp acum din pacate, dar daca te intereseaza voi reveni cu amanunte despre boala aceasta !
Deci boala este incurabila insa tratamentele permit ca bolnavul sa aiba o viata aproape normala. Tratamentul consta in medicamente neuroleptice, antipsihotice si consulatii psi. Alcoolul trebuie suprimat. Trebuie sa i se asigure un climat calm, sa se evite discutiile aprinse, in contradictoriu, stabilita o igiena de viata (consumul tigarilor, a se ritma ziua cu activitati de rutina: plimbare, masa, toaleta, etc)pentru a ajuta bolnavul sa se structureze! Trebuie discutata maniera in care respectivul doreste sa fie organizate lucrurile, fara sa i se impuna nimic, fara a fi criticat! Ci incurajat si sustinut. Trebuie incurajat sa fie autonom, sa participe la activitati, la distractii, dar sa i se dea mereu posibilitatea de a se retrage in calm.
In rest, sa fie ascultat, inconjurat cu atentie si cu afectiune!
In orice caz urmareste ca prietena ta sa isi ia tratamentul corect, si comportamentul ei (orice schimbare ) ! Fetele ti-au mai spus ca au tendinte de sinucidere, deci atentie!Acum eu nu pot spune ca ai facut bine sau rau ca ai invitat-o la tine, mai mult ca sigur ca as face la fel !Esti sufletista si o prietena adevarata, nu sunt multi care s-ar inhama la asa ceva! Insa trebuie sa stii la ce riscuri te expui, chiar daca o criza nu e neaparat necesar sa intervina .Am scris cateva sfaturi in caz de ceva ! Sa nu te superi, nu vreau sa crezi ca exagerez, dar prefer sa stii ce ai de facut .
O criza sau un episod psihotic (adica o pierdere severa de contact cu realitatea) poate surveni dupa anumite avertismente comportamentale ; posibil ca inaintea unei crize sa nu existe averstismente , ori prea putine.
In timpul unei crize trebuie sa stii ca un schizofrenic poate manifesta simptome diverse : halucinatii, idei delirante, tulburari ale gandirii, tulburari de comportament sau de dispozitie. E aproape imposibil sa te prepari contra socului, panicii si fricii pe care o simtim in fata cuiva cunoscut care este in criza schizofrenica. Persoana este ea insasi terorizata de ceea ce i se intampla ; caci poate sa auda « voci » care ii dicteaza sa faca lucruri periculoase, sa vada serpi care se strecoara pe marginea ferestrei sau sa simta gaze toxice ce se infiltreaza in camera in care se gaseste . (Halucinatiile pot fi auditive, vizuale sau olfactive).
Sfaturi in caz de criza :
Ce trebuie facut :
-ramai calma pe cat e posibil
-elimina sursele potentiale de distractie : stinge radioul, televizorul, etc.
-cere altor persoane prezente sa iasa , la nevoie
-o singura persoana pe rand trebuie sa vorbeasca bolnavului
Spune de pilda « Vino si aseaza-te, explica-mi ce se intampla » sau « Stai jos si calmeaza-te ! »
-exprimare clara, cu calm si pe un ton normal
-comenteaza comportamentele observate : « Ti-e frica, esti suparata, esti confuza ! Spune-mi de ce esti suparata, etc »
-a se evita afirmatiile de tip parinte autoritar, in genul « te comporti copilareste », sau « O sa faci cum iti zic eu, draga mea ! »
-daca trebuie repetata o intrebare sau o afirmatie, utilizeaza aceleasi cuvinte. Nu reformula o intrebare in speranta de a te face mai usor de inteles.
-persoana bolnava trebuie sa simta ca « spatiul sau vital » nu e amenintat
-nu sta intr-o pozitie privind persoana de sus, (in picioare cand bolnavul e asezat) si nici prea aproape
O atitudine prea emotiva risca sa amplifice starea de excitare in care bolnavul este cufundat
Ce nu trebuie facut :
Nu tipa, nu striga. Daca bolnavul pare ca nu asculta, este pentru ca poate aude alte « voci « mai puternice.
Nu critica. Nu se poate discuta rational cu bolnavul in aceasta situatie
Nu il forta sa isi puna amenintarile in executie
Evita contactul vizual prelungit
Nu bloca iesirea si nu discuta cu alte persoane despre ce ar trebui facut.
Bolnavul trebuie convins ca are nevoie de ajutor, ca e bine sa fie insotit la spital . Daca ti-e frica ca va refuza, poate altcineva, apropiat bolnavului, sa incerce sa il convinga ! Se poate cunoaste un anume succes in unele cazuri dandu-i ocazia de a alege. Fraza gen « vrei sa mergi cu mine la spital sau preferi sa mergi cu X-lescu ? ». O apropiere de genul acesta poate atenua sentimentul de neputinta pe care bolnavul il resimte ! Orice alegere, indiferent cat de mica, ii poate da impresia ca stapaneste partial oribila situatie in care se gaseste.
Cand bolnavii devin violenti, e clar ca nu mai e vreme de a ii vorbi calm nici sa dai telefon psihiatrului sau medicului pentru a te sfatui. Perceptia realului este alterata, bolnavul poate crede in halucinatiile sale si sa sparga geamul de exemplu, sa ameninte ca isi va provoca rani, de a face rau celor din jur sau sa provoage distrugeri materiale. Sa aiba impresia ca Dumnezeu sau altcineva ii ordona sa ucida, fie si pe cieneva foarte iubit ! In cazul acesta trebuie asigurata securitatea celor prezenti si cea a bolnavului (usor de spus, greu de facut). Trebuie evacuat locul, inchis bolnavul intr-o camera, pentru a putea telefona sau a cere ajutor. Bineinteles ca aceasta e o conduita in caz de forta majora, in situatii extreme, cand trebuie chemata politia . In nici un caz nu trebuie tentat de a conduce de unul singur persoana la spital (in cel mai rau caz impreuna cu o alta persoana)
Uneori amenintarea cu « sun la politie » are un efect de calmare (probabil isi da seama ca comportamentul sau nu mai este tolerat) ! Uneori simpla vedere a uniformei de politist contribuie la dezamorsarea situatiei. Dar nu in totalitatea cazurilor, unii bolnavii pot deveni si mai furiosi iar situatia sa se invenineze. Trebuie actionat si din instinct in functie de buna cunoastere a bolnavului si a reactiilor sale.
Plan de urgenta
Lista cu nr de telefon utile in caz de criza : politie, medic, psihiatru, spital
Determina in caz de criza in cine bolnavul este susceptibil sa aiba incredere (membri ai familiei, prieteni)
Cui se poate telefona pentru a primi ajutor la orice ora din zi sau din noapte
Cine se va ocupa de copii daca trebuie sa mergi la spital
Poate ca bolanvul ar fi mai putin speriat in cazul crizei daca planul de urgente ii este explicat si daca stie la ce sa se astepte
Repet, ce ti-am scris e in caz de criza! Sper sa nu fie cazul!
Ce am uitat sa spun este ca crizele sunt anuntate de anumite semne; daca te intereseaza le voi scrie maine, acum mi-a expirat timpul pt calculator.
Michaela
http://community.webshots.com/user/samsara7
Samsara7 spune:
oups, nu am observat ca mesajul initial e postat mai demult! Scuze daca am fost in plus!
Michaela
http://community.webshots.com/user/samsara7