Schizofrenia
Schizofrenia se trateaza sau e irecuperabil? si inca ceva: e genetica?
Va intreb ca o buna prietena de a mea pe care nu o vazusem 3 luni (stam in orase deiferite) apara intr-o zi la mine ca o leguma. se misca ca un robot, vorbea rar si nu zicea nimic concret si nu stiam daca e aceiasi fata mereu vesela si pusa pe glume de asta-vara. Apoi imi povesteste ca a stat internata aproape 2 luni in spital si ca i s-a pus diagnosticul de schizofrenie. Se explica faptul ca mobilul ei fuseses tot inchis si nu puteam da de ea, dar credeam ca glumeste (cum obsinuia ea) si ma testeaza pe mine. N-am stiut cum sa reactionez. Cand insa m-a intrebat cati ani are fetita mea si cum il cheama pe sotul meu, mi-am dat seama ca nu e gluma. Am scos articole de pe net despre boala asta, ea si-a mai revenit putin dar are o imaginatie ... ca nu stiu cum sa-i zic la ceea ce isi doreste, viseaza si imi spune. am ajuns la concluzia ca singurul meu ajuotr pe care i-l pot da este sa o ascult si sa am rabdare cu ea (am fost deja cu ea la un super-psihiatru la care se ajunge cu pile etc. si din fericire am avut aceste "pile" ca sa o ajut). ce stiti despre boala asta, ce se poate face. ea este inca sub tratament, nu mai e chiar leguma, dar are inca idei de "a schimba politica din romania" "sistemul bancar' (lucra la o banca), "sistemul economic" si "de a face lumea mai buna" pentru ca "eu dispun de o inteligenta iesita din comun si toti cei din jurul meu sunt mult sub nivelul meu, sunt prosti gramada, de-asta nu merge nimic bine in tara asta".
Ajutati-ma cu ceva sugestii, ca saptamana viitoare vine si sta o saptamana la mine, si as vrea sa-i dau de lucru, sa o tin ocupata, nu stiu cum sa aiba o viata normala, sau ce se intelege prin normal ... SI aveti grija nu va implicati prea mult in servicile pe care le aveti, ca uite unde se ajunge!
www.babiesonline.com/babies/f/fratila
Raspunsuri
iubibubi spune:
din cate stiu, nu exista tratament de vindecare completa, dar poate fi tinuta, de obicei, sub control cu medicatie adecvata. cauzele bolii nu se cunosc in prezent, tratamentul bazandu-se doar pe cercetare clinica si experienta.
se poate mosteni si transmite urmasilor (am citit pe undeva ca un copil are 10% "sanse" sa mosteneasca boala daca unul dintre parinti e schizofrenic).
I.&www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi" target="_blank">Andrei
Teodora D. spune:
Subscriu la ce a zis iubibubi, dar, draga Missy, fara sa vreau sa te sperii, nu mi se pare o idee prea stralucita sa stea la voi o saptamana. Oricum, daca altfel nu se poate, macar nu o lasa singura cu fetita, e bine ca e sub tratament, dar nu strica sa fii precauta. Nu imi dau seama cu ce ai putea sa o tii ocupata, poate sa te ajute prin casa sau poate are un hobby, desen, lectura. E laudabila intentia ta de a o ajuta, dar sa nu fii tu singura ei "sustinatoare", crede-ma, cunosc din pacate cateva persoane care se confrunta cu aceasta boala cumplita.Numai bine!
Missy spune:
Binenteles ca nu o sa o las singura cu Alexia. nu o sa stea tot timpul la noi si oricum ne intalnim rar, simt ca-i sunt oarecum datoare macar la cateva luni sa o suport cateva zile, mai ales ca toti asa zisii ei prieteni, mari profitori din salariul ei substantial, i-au uitat brusc nr. de telefon si adresa. Am gasit si ce sa-i dau de lucru: sa dactilografieze in Word!
www.babiesonline.com/babies/f/fratila
marcuali spune:
E cumplit de nedreapta boala asta!Nu vreau sa te sperii insa deobicei nu prea exista recuperare completa. cu ajutorul taratamentelor si a psihoterapiei - care in romania nu se prea face la psihotici, exista o sansa. Ii trebuie suportul apropiatilor ei, chiar daca va fi foarte greu.
Ce varsta are si daca a mai avut vreun episod psihotic pana acum?Daca e primul si e pana in 25 ani n-ar trebui sa fie diagnosticata cu schizofrenie ci cu Tulburare afectiva sau episod. a suferit vreun soc emotional recent?
Daca te intereseaza am sa iti trimit materiale pe acest subiect!
Numai bine si fii alaturi de ea, supravegheaza-i medicatia!
marcuali
maryam spune:
Tot ce au scris fetele pana acum este perfect adevarat,eu chiar iti spun ca indiferent cat de buna e intentia ta trebuie sa ai mare grija.
Uite,noi traim o adevarat drama cu bunica mea care are 85 de ani si carein ultimii ani a ajuns ce sa-ti zic ,de groaza,culmea e ca,dupa atatia ani,toti cunoscutii au ajuns la ac concluzie ca boala asta a avut-o de mult,dar nimeni nu a realizat ca este asa de grav,sau ca poate deveni.cateodata e un om perfect normal,a citit extrem de mult si poti discuta cu ea orice,pentru ca imediat sa inceapa sa bata campii.Uite cu mine nu mai vorbeste de 1 luna si mai bine;tot ce pot sa-ti spun e ca leac nu exista;poate doar afectivitatea ce-i poate fi oferita sa o tina cat de cat pe o linie de plutire,dar...
Mare pacat!
"ZAMBESTE, MAINE VA FI MAI RAU"
maryam
Teodora D. spune:
Maryam, aceeasi drama pe care o descrii am trait-o si noi cu bunica de 81 de ani, dar ea a fost diagnosticata cu Alzheimer, boala ale carei semne apar la o varsta mai inaintata. Avea momente cand nu stia cine suntem, iar cu trecerea timpului aceasta stare a devenit permanenta, se supara pe noi ca nu o lasam sa mearga la familia ei, nu vreau sa intru aici in amanunte, ma gandesc insa ca poate asa e si in cazul vostru. Ceea ce ma sperie la schizofrenie este agresivitatea de care dau dovada uneori in timpul crizelor, de aceea am sfatuit-o pe Missy sa fie precauta.
Elise spune:
Missy,
Nu vreau sa te sperii - dar noi avem o vecina in situatia asta (schizofrenie), vecina care pare normala dar, din cind in cind, hodoronc-tronc, da foc BLOCULUI!
Cum? Simplu: toarna benzina si da foc!
Norocul este ca acum stim toti si ne prindem in timp, iesim cu galeti de apa si stingem. Totusi, ramine groaza ca o apuca vreodata pe la miezul noptii si nu e nimeni "pe faza".
Asa ca supravegeaza-i medicatia, baga-i pastilele pe git daca e cazul, si nu o lasa singura indiferent cit de inofensiva pare....
Elise
ad_risnov spune:
Am si eu o verisoara bolnava de schizofrenie! Si are doar 29 de ani, saracuta!
Marea ei problema a fost ca, desi depistat la timp (pe la 17 ani), parintii au purtat-o prin babe si popi, fara sa caute ajutorul medicinei. Acum este ingrozitor de rau. Are accese de nebunie curata, vorbeste ingrozitor de urat, este violenta. Nimeni nu se inteleg cu ea. Are fixatii legate de niste profesori din liceu, de mancare (a mancat o luna intreaga doar fasole alba fiarta), de Dumnezeu si icoane (sta si se roaga zile intregi fara sa iasa din camera). E un chin viata si pentru ea si pt. cei din jurul ei.
Ce cred eu ca important in ce o priveste pe prietena ta este faptul ca merge la medic, ca ia tratament. Boala nu se vindeca, dar prin tratament se pot scurta perioadele de criza si lungi perioadele de normalitate. Este o boala ciclica: are reveniri periodice, iar in rest omul are un comportament normal.
Vreau sa-ti spun ca la varisoara mea boala s-a declansat pe fondul unui puternic episod de stres: la scoala si in familie, cumulate. Stiu ca poate avea insa si cauze ereditare.
Multa sanatate!!!
Adriana si Rares
(13.febr.2004)
poze cu Rares
gabirus spune:
Din pacate psihiatria romaneasc, desi are cativa medici de exceptie nu beneficiaza de fonduri pentru cercetare si a ramas la un nivel arhaic; si din pacate la nivelul dezvoltarii stiintifice din ziua de azi, schizofrenia nu este complet vindecabila; iar ceea ce se face in Romania este un fel de adormire a monstrului, bolnavii nu primesc cu adevarat suport, doar medicatie. Dupa parerea mea medicatia poate linisti, dar niciodata nu va vindeca sufletul.
E ingrozitor de trist sa vezi aceste cazuri si mai ales sa stii ca nu prea poti ajuta; incearca sa-i arati prietenei tale ca esti alaturi de ea si ca tii la ea exact ca si inainte. Eu zic ca e un semn bun si o posibilitate de vindecare faptul ca un schizofrenic cauta prietenia si apropierea celor dragi. Ea se agata de tine; chiar daca ti-e teama de boala ei, mai bine vorbeste deschis cu ea despre acest lucru; nu o da la o parte.
gabirus
nic23 spune:
Salutare!
Eu sunt studenta la Psyhologie in Olanda si ma intereseaza acest subiect. Ii rog frumos pe cei care au link-uri despre schizofrenie sa le faca cunoscute aici sau sa dea un PM.
Va multumesc foarte mult!