Poveste cu Mos Craciun
Raspunsuri - Pagina 3
oana0204 spune:
Cum zboara renii lui Mos Craciun?
Cu mult timp in urma, Mos Craciun si ajutoarele lui au descoperit cerealele magice – cand renii mananca aceste cereale magice sunt capabili sa zboare.
Cum reuseste Mos Craciun sa strabata lumea intr-o singura zi?
Folosind eficient diferentele de fus orar combinata cu o multime de alte lucruri practice. Muncind din greu, Mos Craciun si renii reusesc sa nu intarzie niciodata.
De unde stie Mos Craciun intotdeauna daca ai fost cuminte?
Mos Craciun reuseste sa-si actualizeze lista cu copiii cuminti cu ajutorul spiridusilor care lucreaza pentru el. Chiar atunci cand tu nu stii, probabil spiridusii sunt in jurul tau. Uneori, daca intorci capul repede spre fereastra sau spre un colt, s-ar putea sa-i zarasti. Dar pentru asta trebuie sa fii foarte, foarte rapid.
Care este numele renilor lui Mos Craciun?
Renii care trag sania sunt: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Blitzen, si bineanteles, renul cu nasul rosu, Rudolf.
De ce Mos Craciun nu-mi aduce intotdeauna cadoul pe care il cer?
Multumita spiridusilor si listei facute de tine, Mos Craciun stie, de obicei, ce cadou iti doresti. Dar, uneori, Mos Craciun stie ca parintii tai sau bunicii au si ei ceva special sa-ti daruiasca. Mai mult de atat, lui nu-i place sa-ti aduca anumite cadouri despre care stie ca parintii tai nu ar fi de acord.
De ce nu ne aduce Mos Craciun cadouri in fiecare zi sau de mai multe ori pe an?
Aici sunt cateva motive: mai intai si cel mai important este ca de Craciun se sarbatoreste nasterea lui Iisus. Asa cum Lui I-au adus magii cadouri pe 25 decembrie, Mos Craciun a continuat sa pastreze traditia. De aceea, 25 decembrie este cea mai importanta zi din an, cand copiii primesc daruri. Al doilea motiv este ca in fabrica lui Mos Craciun se munceste un an intreg pentru ca totul sa fie pregatit in aceasta noapte speciala pentru toti copiii din intreaga lume. Un alt motiv este ca, avand numai o singura zi de Craciun in tot anul, asta face ca aceasta zi sa fie cu totul si cu totul speciala.
Oana D
Foto
oana0204 spune:
Povestea renului Rudolf
Inr-un an, Mos Craciun si-a inhamat renii la sanie ca sa porneasca sa imparta cadourile. In fiecare an renii care il insotesc pe Mos Craciun sunt alesi in urma unui concurs. De aceea castigatorii sunt considerati niste eroi. Intreaga comunitate de reni si spiridusi s-a adunat cu bucurie sa incurajeze si sa aplaude plecarea lui Mos Craciun. Dar, o ceata teribila inghitise pamantul in acea seara. Mos Craciun si-a dat seama ca, ceata era atat de deasa incat, cu toate magiile pe care le stia, nu putea sa gaseasca drumul si nu va fi in stare sa ajunga nici macar la cea mai apropiata casa.
In acel moment, a vazut o luminita puternica printre reni. Uitandu-se atent, a vazut ca nasul unuia dintre reni era mai stralucitor ca niciodata, imprastiind lumina in jur. Acel ren, era micul ren Rudolf. Toti stiau ca el are un nas deosebit, care uneori devine foarte rosu. Asta era si motivul pentru care el suferea de multe ori pentru ca ceilalti radeau mereu de el.
Mos Craciun a inteles deodata ca asta era rezolvarea problemei lui. El l-a pus pe Rudolf in fata saniei, l-a inhamat si au pornit la drum. Rudolf l-a ghidat in acea noapte pe Mos Craciun si el a reusit in siguranta sa imparta toate cadourile. Ploaia si ceata, zapada si lapovita, nimic nu a contat pentru nasul rosu stralucitor al lui Rudolf. El mergea mandru in frunte luminand drumul. Era atat de fericit pentru nasul lui rosu, incat uitase toate glumele rautacioase pe care ceilalti le facusera despre asta. Acum putea dovedi tuturor ca nimeni nu trebuia sa rada de nasul lui rosu si ca, oricat de diferit era el de ceilalti, asta nu insemna ca ceilalti trebuiau sa-l insulte. Acum stia si el ca nasul lui stralucitor poate fi foarte important.
Oana D
Foto
oana0204 spune:
Craciunul in alte tari
Anglia
In Anglia nu exista celebrul “Santa Claus” din America. Copiii primesc daruri de la Mos Craciun (Father Christmas). In loc sa trimita scrisori catre Mos Craciun, copii englezi arunca scrisorile in foc si Mos Craciun stie ce isi doresc citind dorintele lor in fum. De asemenea ei isi agata sosete pe camin pentru ca, odata, Mos Craciun a aruncat din intamplare niste monede de aur pe un cos, monede care au cazut in niste sosete puse la uscat pe camin. Un alt lucru interesant este ca, in loc sa-si deschida cadourile imediat ce le primesc, copii englezi asteapta pana dupa-amiaza. Bradul de Craciun a devenit popular in Anglia in timpul reginei Victoria si a printului Albert. Printului Albert ii lipsea obiceiul din tara sa natala de a impodobi brazi. De aceea, cuplul regal a adoptat acest obicei in 1841. Obiceiul de a canta colinde dateaza tot din Anglia si sunt cantece de bucurie. Englezii isi decoreaza casa cu ilice si vasc si obiceiul sarutului sub vasc dateaza de pe vremea druizilor. Sarbatoarea numita “Ziua Cutiilor” are inca loc pe 26 decembrie. In acesta zi se impart cutii pline cu prajituri sau dulciuri pentru cei saraci iar servitorii au zi libera.
China
Crestinii chinezi isi impodobesc casele cu lumanari in suporturi de hartie si decoreaza brazii de Craciun cu lanturi de hartie, flori de hartie si lanterne de hartie. Chinezii numesc bradul de Craciun ‘brazi de lumina” Copiii chinezi agata ciorapi si asteapta vizita lui Mos Craciun, pe care il denumesc “Dun Che Lao Ren”, adica "Batranul Craciun". Marea majoritate a chinezilor nu sunt crestini. Cea mai importanta sarbatoare chineza are loc la sfarsitul lui ianuarie si se numeste oficial “Festivalul de Primavara”. Este momentul in care copii primesc haine noi, jucarii noi si se bucura de artificii. Un important aspect al festivitatii este celebrarea stramosilor. Portrete si tablouri ale stramosilor sunt agatate in camera principala a casei.
Rusia
Sfantul Nicolae este foarte popular in Rusia, mult mai mult decat Mos Craciun. Legenda spune ca in secolul al XI-lea, printul Vladimir a fost la Constantinopole ca sa fie botezat si s-a intors de acolo cu o multime de povesti despre miracolele facute de Sfantul Nicolae. De atunci, multe biserici ortodoxe din est au hramul Sfantului Nicolae si multi baieti din Rusia poarta acest nume. In timpul comunismului, sarbatoarea Sfantului Nicolae a fost inlocuita cu sarbatoarea lui Mos Gerila. In timpul perioadei comuniste, multe alte astfel de sarbatori au fost interzise. Inainte, insa, Babuska era personajul despre care se spunea ca aduce daruri copiilor. Conform legendei, ea nu a oferit mancare si adapost celor trei intelepti care au pornit sa-l cinsteasca pe Iisus si, de atunci, ea il tot cauta pe Iisus prin toate casele si aduce daruri tuturor copiilor. Vechile traditii incep treptat sa-si recastige locul in cadrul sarbatorilor de iarna din Rusia.
Franta
In Franta religia este o parte importanta din sarbatorirea Craciunului. Aproape in orice casa din Franta poti gasi o scena cu nasterea lui Iisus. Scena este deseori realizata cu figurine mici din lut, denumite “mici sfinti”. O traditie s-a dezvoltat in jurul acestor figurine care sunt lucrate manual in sudul Frantei in timpul anului. In decembrie figurinele sunt vandute la targul anual de Craciun la Marsilia si Aix. In Franta, Craciunul se numeste Noel. Copii francezi primesc cadouri de la Mos Craciun, care calatoreste impreuna cu Pre Fouettard. Pre Fouettard ii aminteste lui Mos Craciun cum s-a purtat fiecare copil de-a lungul anului.
India
Oficial, in India nu se sarbatoreste Craciunul. Majoritatea indienilor sunt de religie budista sau musulmana. Cei care sunt crestini insa, decoreaza bananieri sau copaci de mango si uneori isi decoreaza chiar casa cu frunzele copacilor de mango. In India nu se practica obiceiul luminitelor de Craciun.
Japonia
Craciunul a fost introdus in Japonia de misionarii crestini si, pentru multa vreme, Craciunul a fost sarbatorit numai de acei japonozi care deveneau crestini. In prezent, datorita influentei americane de dupa razboi, industria japoneza a obiectelor de Craciun s-a dezvoltat foarte mult si aceasta sarbatoare a devenit foarte populara in Japonia. Hoteiosho este un zeu japonez care aduce daruri. El are ochi la spate cu care observa mult mai bine comportamentul copiilor japonezi.
Oana D
Foto
GabrielaG spune:
Multumim din suflet Oana. Ne faci sarbatorile mult mai frumoase. Abia astept sa va povestesc cum va reactiona Octavian cand va veni Mosul chiar acasa la el.
Pupici si Sarbatori fericite,
Gabriela si baietii
Anina_n spune:
Multumim, Oana ! Sunt minunate povestile !
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002), www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=19346" target="_blank">Povestea nasterii !
http://www.ana-design.ch/paul/paul.htm
Sarbatori fericite !