Clarificari privind CIC - 2004 (3)
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
Ruxel spune:
buna tuturor
am urmatoarea nedumerire: sunt insarcinata in saptamana 15 si inca nu am anuntat la servici. Vreau sa anunt cam pe 12-13 Ianuarie. Este vreo problema ca nu am anuntat pana atunci? Ma gandesc ca ar putea sa-mi faca sau sa-mi spuna ceva de genul: dar pana acum ce ai asteptat de nu ai anuntat? Imi pot face probleme? Exista vreo lege care spune ca gravida trebuie sa anunte in termen de X zile faptul ca este insarcinata?
Va rog sa-mi raspunde-ti, ca abea acum m-am gandit la asta si m-am ingrijorat. Sincer, nu am anuntat inca pentru ca nu eram hotarata daca pastrez sau nu bb-le si vreau sa mai astept pana atunci ca sa-mi iau rezultatul la triplu test si sa vad daca totul este ok.
multumesc
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Poti sa anununti sau sa nu anunti ramane la alegerea ta. Daca anunti (in scris cu nr. de inregistare) sunt cateva avantaje (nu materiale).
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Ruxel spune:
multumesc, dar m-ai lamurit bustean...cum se spune. De anuntat nu am cum sa nu anunt, pentru ca atunci cand sarcina va deveni vizibila .... este de la sine inteles .....
Totusi din raspunsul tau, inteleg ca nu exista un termen limita legal care ma obliga sa anunt intr-un anumit numar de zile, da?
Deci daca anunt in Ianuarie este ok?
marius spune:
Da e Ok daca asa doresti. Legea nu te obliga sa anunti. Legea doar te protejeaza ca si salariata in cazul in care anunti.
Marius Pernes
ana l spune:
Loreena, in aceeasi situatie sunt si eu, firma imi da o parte din bani (1,7 mil) iar diferenta mi-o trimite CAS si ridic toata suma la sfirsitul lunii. La fel ca tine am avut si eu problema, mi se spunea ba ca nu a primit banii, ba ca nu a depus deconturile la timp , asa ca eu luam banii 3 luni nu, 3 luni da, iar mai mult, de 3 luni nu au trimis nimic ca s-a gresit un stat de plata de acum 2 ani, asa ca eu trag toate belelele. Daca nu primeam la timp, mergeam repede la CAS si ma informam de situatie si apoi sunam la servici. Asa ceva numai la noi se poate intimpla, iar noi, bietii muncitori de rind suntem luati peste picior de cei cu functii.
Mi s-a spus ca de 2 luni, au inceput sa opreasca 180.000 din cei 6,530 e adevarat?
Marius, stii cumva daca celor aflate deja in CIC li se indexeaza suma in 2005, in functie de sariul mediu?
mamica lui Andrei
marius spune:
Nu stiu exact ce va fi in 2005 nu ramane decat sa astept si in functie de legislatia de va apare sa pot confirma sau infirma anumite afirmatii. De princpiu indemnizatia de maternitate este indexabila CIC insa nu.
Marius Pernes
Ruxel spune:
Buna,
as vrea sa ma lamureasca cineva in urmatoarea situatie: eu trebuie sa nasc in jurul datei de 10-15 iunie 2005. Incepand cu luna Ianuarie 2005 pana pe data de 31 mai 2005 vreau sa-mi consum tot concediul de odihna aferent anului 2005. Apoi de la data de 01. iunie 2005 sa intru in prenatal. Este ok asa? Am dreptul in anul in care nasc si la concediul de odihna pe acel an inainte (normal !!!!) de perioada de 120 de zile de prenatal si postnatal?
As dori daca se poate un raspuns ferm si in cunostinta de cauza, pentru ca nu am chef sa ma duca cei de la servici cu vorba, pentru ca sunt in stare de asa ceva, iar eu necunoscand legile in acest sens, voi face asa cum spun ei.
multumesc
Ruxel
http://community.webshots.com/user/ruxel100
Amaya spune:
Stie cineva ce se retine din indemnizatia de maternitate? eu intelesesem ca nu se retine nimic si calculul se face plecand de la 85% din brut (mentionez faptul ca brutul meu a fost acelasi in cele 6 luni care se iau in calcul), dar mie mi s-a retinut CAS, somaj, sanatate si impozit pentru luna decembrie (cand am fost in prenatal, mai putin 3 zile lucratoare la inceputul lunii) atat la salariul pt. cele 3 zile cat si la CM...cum e corect?
va multumesc
Oana si comoara 33+ sapt
Amaya spune:
Chiar nu poate sa-mi raspunda nimeni? sau macar daca exista raspunsul la aceasta intrebare pe undeva spuneti-mi si mie unde il gasesc!!!
multumesc
Oana si comoara 33+ sapt
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Oana, ai dreptate, trebuia sa ti se retina CAS, sanatate si impozit doar pe veniturile cuvenite pentru veniturile obtinute in cele 3 zile lucrate in decembrie. Pentru indemnizatia de maternitate nu trebuia sa ti se retina.
Insa contributia la somaj se retine si pentru timpul lucrat si pentru concediul prenatal.
Victoras (24.08.2004)