IQ test (Eng.)

IQ test (Eng.) | Autor: Angela T.

Link direct la acest mesaj

Redau mai jos un test IQ care poate fi facut online de catre cei interesati. Din pacate este in engleza si din motive tehnice imi este imposibil sa fac traducerea in romana.

http://web.tickle.com/tests/superiq/index.jsp

Spre deosebire de testele clasice de IQ care se bazau in special pe aspecte logico-matematice, testul de fata are la baza teoria multiplelor inteligente a lui Gardener, conform careia exista cel putin 8 tipuri diferite de inteligenta:
- logico-matematica (logical mathematical),
- lingvistica (linguistic),
- muzicala (musical),
- spatiala (visual-spatial),
- naturalista (naturalist),
- abilitati fizice (bodily kinesthetic)
- interpersonala (interpersonal or people smart),
- introspectiva sau cunoasterea de sine(intrapersonal or self smart),

Fiecare dintre noi avem strengths and weaknesses, deci vom avea scoruri diferite pentru fiecare din cele opt inteligente. Pot exista persoane cu un IQ formidabil in zona logico-matematica, dar cu un IQ scazut in aria interpersonala sau intrapersonala (dupa caz, acesti oameni nu se cunosc suficient de bine pe sine sau nu stiu sa interactioneze in mod inteligent la nivelul relatiilor cu semenii ) si vice-versa. Mai recent, in ultimii 15 ani, au existat diverse speculatii conform carora succesul/ reusita in viata nu s-ar datora inteligentei denumita traditional "academica" (sustinuta de un IQ ridicat in zona matematica), ci de "emotional intelligence" adica abilitatile in aria interpersonala si intrapersonala. Pe scurt, oamenii care sunt maestri in identificarea si interpretarea emotiilor/ sentimentelor proprii si ale celorlalti, si bineinteles care stiu sa reactioneze in mod adecvat acestora, vor avea mai mult succes in viata.