orez bun, dar nu pilaf
Dragele mele,
Am o problema...De cand ma stiu, nu am suportat pilaful.Nu imi place gustul lui si stiu sigur ca exista mai multe feluri de a gati orezul.Spre exemplu, am mancat de la un rest chinezesc un orez facut cu legume si cred ca sos de soia,dar boul era separat, si parca era si crocant un pic,nu moale ca in pilaf.
Voi cum stiti sa gatiti orezul astfel incat bobul sa nu se lipeasca(stiu ca e un soi de orez mai scump care e asa) si care sa fie mai crocant?
Astept sugestiile voastre, pentru ca sunt sigura ca exista niste explicatii pe care eu una nu ne cunosc.
Va multumesc mult!
Carmen
Raspunsuri
tuchi spune:
Cred ca te referi la orezul cu bob lung care dupa fierbere nu e chiar asa de moale si de lipicios ca si cel cu bobul scurt.
Are intr-adevar alt gust.
Eu mai gatesc orez cu legume cum ai scris tu, adica orez cu bob lung il prajesc nitel in ulei si apoi adaug apa, legume si codimente. Tot cu orez din asta se fac (din cite stiu eu) si salatele care contin orez, ca sa nu se lipeasca si sa devina baloase.
Si am mai incercat orez salbatic sau brun (nu mai stiu ce scrie pe el) dar are un cu tooooootul alt gust. In pilaf nu mi-a placut asa ca l-am lasat sa caut alta reteta.
Astept si eu sugestii de la bucataresele mai "profi".
anto spune:
Carmen eu folosesc orezul Basmati,la o cana de orez pun doua cani de apa,se fierbe la foc f.mic cam 20min.Poti sa pui si legume inauntru .Probabil cel de la rast.chinezesc era putin prajit .
slakje spune:
Salut,
Iti spun eu cum fac orezul sa nu se lipeasca si crocant cum doresti tu:
Pui putin ulei in cratitza unde vrei sa il gatesti, pui orezul si il prajesti pana capata o culoare alba.Iti vei da tu seama la fatza locului.Mai mesteci cu o lingura de lemn.
Apoi pui apa, lasi sa fiarba + o linguritza vegeta + o linguritza paprika din borcan daca ai, daca nu poti toca tu foarte marunt un gogosar rosu sau ce ai si pune peste orez.
Cand e gata, il iei jos de pe foc,il mai lasi acoperit putin, si gata.
Langa poti face sosul care il doresti, noua ne place cu sos de arahide si pui.
Pupicoi.
ynutza spune:
nici eu nu sunt adepta pilafului ......dar sint adepta imaginatziei culinare si fac tot felul de combinatzii.
mie mi-a placut orezul de la uncle bens .
l-am fiert l-am scurs de toata apa l-am amestecat cu unt si l-am facut salata cu varza cruda piept de pui fiert masline castraveti in otet si maionesa ......defapt potzi pune orice ingredient itzi place.
asa mai merge sa faci un sos din carne tocata , ciuperci masline si suc de rosii si sa il piu peste el...si daca razi si cascaval......
Cred ca in bucatarie depinde de imaginatie ...deschizi frigiderul si vezi cum le combini
mitub spune:
In Italia lumea gateste altfel orezul, anume se pune apa la fiert ca la paste (muuulta) si cand fierbe se adauga sare si orezul si se fierbe in aceasta apa multa, apoi se amesteca cu condimentele in functie de dorinta (legume, sosuri, branza etc) Sigur nu se lipesc boabele intre ele, dar pentru asta este de preferat sa nu cumperi orez cu bob rotund, ci cel cu bob lung, eventual din cel prefiert, vezi ca se gaseste si la preturi convenabile nu numai cel de fime renumite este bun.
Pofta mare!
Boga
slakje spune:
quote:
Originally posted by gianina-alina
slakje ,si ce orez folosesti?ca nu cred din asta simplu...sau mai stii?
giani
Giani sa-ti spun drept eu folosesc ce orez imi pica la indemana, dar felele au dreptate, e mai fain orezul acela cu bob lung.
Nu lua nici tu acum daca nu-ti place cum arata, sau daca are bobul chiar prea mic si gri.
pupiloi.
an-k spune:
eu fac ca mitub, fierb apa cu sare sau vegeta, cand clocoteste adaug orezul(nu s-a lipit niciodata- eu folosesc orez prefiert cu bob lung), fierbe orezul fiind prefiert cam 15min la foc mediu-mic(eu il gust sa stiu cand e gata)
noua ne place sos de rosii cu piept de pui si ananas(il cumpar gata facut)
anca DNP21martie
noni930 spune:
Carmen, uite aici un link despre tipurile de orez, cum se prepara si retete (in engleza).
http://www.ricegourmet.com/About_Rice.htm