Somnul agitat de noapte - motive/solutii psihologi
Desi s-a mai pus aceasta problema eu doresc s-o readuc in discutie pentru ca vad ca multe mamici au probleme cu somnul agitat albebelusilor noaptea.
Incerc sa descriu cat pot de bine comportamentul lui Alex (5 luni) din timpul noptii. Deci, se culca seara intre 9 si 10, doarme 3-4 ore neintrerupt apoi se trezeste la doua ore sau la o ora sau chiar si dupa o jumatate de ora dupa fecare trezire. Cand se trezeste ii pun suzeta, daca nu o vrea ii dau ceai daca tot nu adoarme inseamna ca ii este foame si ii dau laptic. Bea putin sau mai mult, depinde cat ii este de foame si adoarme singur la loc, fara leganat / cantat / vorbit. Dupa o ora sau doua sau o jumatate de ora se trezeste iarasi si ii pun suzeta si se culca la loc si uite asa pana se hotaraste sa se trezeasca. Deci dupa ora 12:30 - 01:30 noaptea se trezeste chiar si de 6 ori pana dimineata la 6:30 - 7:00.
Intrebarile mele pentru psihologul de serviciu sunt: de ce se trezeste atat de des si ce pot face pentru a-l ajuta sa aiba un somn linistit? Sper ca am fost suficent de explicita in prezentare pentru a va ajuta sa dati un raspuns.
Va rog sa ma scuzati pentru insistenta dar s-a mai raspuns ca o cauza ar fi "terorile noptii". Eu nu stiu ce sa inteleg prin aceste terori ale noptii si nici cum sa combat aceasta situatie. Va rog mult de tot sa-mi explicati in termeni obisnuiti raspunsurile / solutiile date de dvs. Multumesc anticipat.
Maria-Cristina si Alex (15 iunie 2004)
Raspunsuri
roxanal spune:
Clara, poti sa incerci sa-i dai sa manance seara putin mai tarziu, pe la 10 sa fie ultima masa, de seara..pe urma, nu-i mai da lapte in timpul noptii, este destul de mare sa nu-i mai trebuiasca, si stomacul sau are nevoie de un repaus, deci incepe prin ai da ceai, fara zahar..n-o sa-i convina, cu siguranta insa daca perseverezi, o sa vezi ca la un moment dat o sa-si dea seama ca nu-i convine sa se trezeasca numai ptr un amarat de ceai, daca nu mai laptic...plus de asta, daca vede ca esti tot timpul la dispozitia ta, o s-o faca pe termen nelimitat si n-o sa mai scapi in veci de sculatul la orice ora din zi sau din noapte...nu, de ce sa nu te scoale cand o poate face, ii dai o putere pe care nu stie s-o directioneze unde trebuie..stiu ca pare dur dar nu este deloc..copii nu trebuie invatati ca este cineva la dispozitia lor non-stop(nu ca n-ar fi asa) insa ei invata in acest fel de mici sa-si manipuleze parinti ptr a obtine un confort care nu-i foloseste practic la nimic, insa ii face sa creada ca el conduce lumea..ceea ce este si adevarat, intr-un fel dar nu tb s-o si stie)...deci ideea ca un copil peste 4 luni, sanatos, deci fara probleme care sa necesite un tratament special, sa aiba nevoie de cineva sau ceva peste noapte, este falsa...nu i se ofera copilului nimik cun, ci numai iluzia ca cineva va fi acolo pentru el ptr totdeauna, ceea ce este un fals...stiu ca la inceput, pana sa incep o terapie, mi se parea foarte exgerata aceasta parere(cum..copii mici viseaza, au nevoie de noi, nu pot bea a[a, etc) dar este foarte adevarat ca un copil nu are nevoie sa fie dependent, are nevoie de foarte multa dragoste, reala, si de sprijinul nostru, insa nu au nevoie sa creasca de parca vom fi intotdeauna cu ei...voe invata greu ca parintii nu pot fi mereu si oriunde cu ei, ca mai trebie sa se descurce si singuri..
deci..ceai, in loc de lapte, si nu te mai duce imediat ce da primul semnal de urlete...il lasi cate 2-3 minute, mergi si ii dai ceai, ii spui o vb buna si ii expplici pe un ton normal, ferm si fara remuscari ca nu are nevoie de tine langa el...chiar si copii foarte mici pricep din tonul vocii si din atitudinea mamei ca nu trebuie sa mai faca ceva anume...succes..pot spune doar ca la mine orice am aplicat pe Marioa care acuym are aproape 4 ani a mers si am un copil foarte echilibrat..si o sa fie si mai bine, in curand...succes
Roxana Lilea,mama Mariei 3 ani si ceva
Clara Maria spune:
Roxana, multumesc pentru raspuns.
Alex nu prea mananca lapticul noaptea iar ceaiul de musetel i-l dau oricum fara zahar insa ai dreptate ca nu trebuie sa merg la el imediat ce maraie. Asa zicea si sotul meu, sa il las noaptea sa mai si mataie ca altfel se invata sa ma duc mereu la el.
Uite ca azi-noapte s-a trezit abia la 3:30, a baut foarte putin laptic apoi a papat bine pe la 5 si azi-dimineata la 7 fara un sfert inca dormea cand am plecat eu la serviciu. Sper sa nu dureze iarasi numai 3 zile ca acum vreo trei saptamani. Nu stiu de ce azi-noapte a fost cuminte caci ieri a dormit destul de bine. Sincer, nu stiu ce sa mai cred. Multumesc inca o data pentru sfaturi.
liliac1 spune:
Sa fie oare un dintzoc pe drum???
Noi acum suntem la capitolul 2 canini si suntem disperati dar...ne impunem sa avem rabdara ca trece!
Maria2 spune:
Si eu patesc la fel cu Alexandru al meu dar el a inchis deja un an si tot se scoala de cate ori are chef.
Sa-l las sa planga nu ma lasa inima si oricum daca l-as lasa s-ar scula si cei doi copii mai mari care nu inteleg de ce-l las sa planga(asta este motivul pentru care nu l-am lasat de la inceput sa planga).
Alta problema daca nu ma duc imediat sa-i dau biberonul este ca se scoala de tot. Adica se ridica in picioare in patut si tipa : "jooos". Adica sa-l scoatem din patut. Asta inseamna ca in urmatoarele 3 ore nu am nici o sansa sa dorm si daca ne gandim ca dimineata la 7.00 incep pregatirile pentru scoala ale Anastasiei care are 8 ani, va imaginati ca mi-e mai usor sa-i dau ceai si sa doarma iar.
Are nopti cand intre ora3.00 si 6.00 se scoala de cate 4 ori.
Nici una dintre fetite nu mi-a facut figura asta si nici eu nu mai stiu ce sa-i fac, asa ca astept sa-si revina singur.
Nu a dormit nici o noapte intreaga insa de cand s-a nascut.
Se pare ca totusi depinde de copil
mp
irina.c. spune:
Stiam ca in loc de ceai e mai bine sa ii dai apa.Plus ca e mai simplu.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
Sabina spune:
La copil de 5 luni nu se da apa, e prea mic pt. apa plata zic eu...
Nu cred ca la varsta asta e problema psihologica, o sa doarma, ai sa vezi.Sofia mea si la 2 ani si 2 luni se scoala nopatea, si e perfect echilibrata!
Asa sunt unii copii.
Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete
Maria2 spune:
O sa incerc si cu apa dar sincera sa fiu nu prea cred in minuni.
mamica de 2 printese si un print
marcuali spune:
Salut!
Si noi ne confruntam cu problemuta sculatului noaptea. Theo, baietelul nostru, are 8 luni si jumatate, pana la 6 luni a dormit uns pana dimineata, insa odata cu aparitia primului dintisor, gata...la revedere somn mami. Acum se trezeste de 2 ori pe noapte si vrea sa suga la san putin. Am incercat sa il las sa planga insa nici un sort de izbanda,a plans o ora, de imi era rusine de mine. Parerea mea este ca vor sa se simta in siguranta, sa stie ca mami sau tati este pe langa ei. copilul meu nu vrea leganat, matait sau cantat vrea doar sa ma vada si sa ma smita. Cineva dintre noi spunea ca nu trebuie sa ii oferim un confrt fals, nu sunt de acord. Dimpotriva de confortul pasihic de acum va depinde tot psihismul lui de mai tarziu. daca acum se va simti singur, abandonat, neiubit, respins, inchipuiti-va pentru o clipa cum va fi viata lui mai tarziu, cata incredere va avea in el si in ceilalti, cum va relationa cu viitoarea partenera de viata.
eu, ca mamica ce sunt sper sa ii pot oferi copilului, atat cat el are nevoie, siguranta si dragostea mea neconditionata. Asta cu riscul de avea cearcane pana la barbie...
marcuali
Clara Maria spune:
Va multumesc pentru raspunsurile voastre.
Si sa va spun ce am observat. Saptamana trecuta am fost dupa-amiaza nnumai eu cu el acasa. In timp ce el a dormit eu am facut treaba apoi am stat cu el. Rezultat: 3 nopti la rand a avut somnul mult mai linisitit, respectiv s-a trezit doar o data de doua ori noaptea. Apoi a fost intr-o seara fratele meu, in alta fratele sotului meu si eu am porofitat si l-am mai lasat cu ei si am mai facut eu cate ceva. Rezultat: trezit din ce in ce mai des. Si cand am observat asta seara, inainte de culcare l-am tinut numai eu in brate, eventual m-am jucat numai eu cu el. Si am din nou doua nopti de dormit bine. Deci eu cred ca el simte nevoia sa fie cu mine inainte de culcare. Cel putin asta am observat de o saptamana incoace. Sper sa fie ceea ce am crezut eu si sa doarma bine de acum incolo.
Sper sa va fie de folos si voua aceasta experienta a mea cu Alex.
Va doresc sanatate si nopti linistite.
marcuali spune:
Doamnelor,
Dorm de 4 zile toata noaptea. Bebeul meu se trezeste la 7 dimineata ca sa pape, si doarme pana la 9. Ce poate fi mai frumos?Seara ne jucam 2 ore si dupa ce papa adoarme la san sau uitandu-se la mine si alintandu-ma cu manuta lui cea firava.
Mult noroc tuturora si somn usor puilor!!
marcuali