Progesteron scazut, par cazut!
Sa va spun prin ce trec de doi ani de zile. Am luat anticonceptionalul Marvelon cam o jumatate de an, dupa care m-am oprit o luna (o "detoxificare" a organismului). Dupa nici doua saptamani a inceput sa-mi cada parul, din toate partile capului(ca norocul ca nu mi-a lasat pete goale, cum am auzit ca exista si aceasta versiune a bolii). Am alergat sa-mi fac tot felul de analize, mai ales endocrinologice, pentru ca doctorii credeau ca am probleme cu tiroida. Sa bat in lemn, tiroida imi functioneaza bine, dar mi s-a depistat un nivel foarte scazut de progesteron, fata de normal, si ca organismul meu din aceasta cauza nu raspunde la androgenii produsi in organism (nu stiu daca m-am exprimat bine, oricum asa am retinut). Dupa aceasta diagnoza mi s-a prescris Diane 35 si cu succes chiar, parul meu a incetat sa cada dupa o luna si jumatate.
Oful meu e ca as vrea sa am si eu un , dar ma gandesc la faptul ca daca ma opresc cu pilulele, raman si fara par. Oare exista substitut al hormonului progesteronic si in perioada sarcinii? Stiti voi despre vreun leac? Sau poate ati trecut si voi prin asa ceva?
Va pup uite asa pe toate :
Amedeea
Raspunsuri
ariadna33 spune:
Eu stiu ca exista duphaston (care se administreaza pana intr-o anumita luna de sarcina, dar nu-mi amintesc care, 16?) si utrogestan-ul (care se poate administra pe tot parcursul sarcinii).
De cand incerc sa raman insarcinata am tot luat utrogestan sau duphaston (la recomandarea medicului si in anumite zile ale CM) si chiar am remarcat ca mi s-a indesit parul si nu mai cade, dar n-am facut legatura intre progesteron si starea parului, totusi s-ar putea sa existe o legatura.
Despre utrogestan pot sa-ti spun ca prima data l-am vomat, asa mi s-a parut de nashpa, apoi chiar a inceput sa-mi placa, seara imi dadea o stare de somnolenta taaaare placuta, ca un fel de sedativ (eu am avut dintotdeauna probleme cu somnul).
gabid spune:
Eu am aceeasi problema!Progesteron fff mic!Adica 0.1 in ziua 21 .Se incepe administarrea progesteronului inainte de sarcina pt sustinerea corpului galben dupa ovulatie,adica din ziua in care stii ca ai avut ovulatia,deobicei ziua 14-17.Se ia utrogestan toata sarcina...unii sunt de parere ca pana in luna 7,altii ca pana la nastere.Cert este ca eu am luat pana la 6 luni jumatate pt ca dupa aceasta data poate produce masculinizarea fatului feminin.Dupa ce am oprit utrogestanul ,progesteronul meu a inceput sa scada si cand a ajuns la o valoare prea mica s-a declansat nastrea inainte de termen.Eu cand am ramas insarcinata prin FIV aveam toti hormoni dati peste cap si prof Ancar a procedat ca la o sarcina normala nestiind adevaratul meu deficit de progesteron.Probabil ca nu trebuia oprit brusc in cazul meu.
Deci,utrogestanul se ia fara probleme in sarcina pt sustinerea sarcinii!
Gabi si Moni cea obraznicuta.
Amedeea spune:
Merci tare mult, fetelor, acum macar am doua nume de medicamente de care pot intreba la doctor!
PUPICI
Amedeea