Tia are nevoie de ajutor!
Tia este o fetita de 5 ani, care si-a vazut mama naturala doar de cateva ori, din centrul de plasament a fost data in grija unui asistent maternal, care a indragit-o dar care a fost nevoita, probabil din motive financiare, sa plece in Italia. Micuta Tia s-a reintors in centrul de plasament, dar nu pentru mult timp. Acum ea se afla in casa prietenei mele Daniela, care ii are in grija si pe cei doi copii ai sai naturali. Si-a dorit tare mult sa poata lua in ingrijire un copilas, mereu imi povestea cand mergea la cursuri.
Ceea ce nu a prevazut ea, a fost faptul ca va ramane singura, fara sprijinul si afectiunea sotului, fara un venit acoperitor.
In plus, micuta Tia sufera de o boala numita CELIACHIE, care nu-i permite sa manince orice, mai exact nu are voie sa manance paine, fainoase, cereale sau produse care contin gluten.
Cand Daniela imi povestea ca Tia nu are voie gluten, mi-am amintit ca ii dadeam fetitei mele, de la 4 la 6 luni, cereale fara gluten de la Hero, dar erau destul de scumpe,intre 80-100.000lei, si se terminau cam repede. Am inteles ca nu se pot cumpara compensat.
NEVOIA este: - de alimente fara gluten;
- hainute pentru fetita de 5 ani (are cca.1m inaltime) - copiii nostrii sunt mult mai mari si am tot dat hainutele mici.
Daniela ar putea oricand sa o trimita pe Tia inapoi la centru, dar s-au indragit reciproc, fetita se simte bine impreuna cu ei, este foarte isteata, ii spune Danielei "mami" si se tine dupa ea oriunde s-ar duce.
M-am gandit la comunitatea DC ca fiind sansa lor de a ramane impreuna.
Cu dragoste si incredere,
Magda
Raspunsuri
madalina horsa spune:
Magda, sunt sigura ca se va gasi aici pe DC un ajutor pentru o fetita cu nume asa frumos si pentru o mamica asa cu un suflet mare ca prietena ta.
Din pacate si ai mei sunt destul de mari dar daca apare ceva iti dau de veste. In ce oras sunt fetele?
Madalina
ancuta06 spune:
Magda, o sa ma duc prin magazinele specializate pe-aici si o sa ma uit sa vad ce pot gasi. Sper sa am noroc. La sfarsitul saptamanii viitoare vin in Romania, si daca gasesc ceva, aduc cu mine cat pot (vin cu avionul).
In Romania se gasesc produse fara gluten? In afara de cele pt bebelusi?
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
mmag spune:
Madalina,iti multumesc ca-mi intaresti credinta. Fetele sunt din Iasi.
Anca, iti multumesc pentru disponibilitate. Nu cunosc daca mai exista in magazine produse alimentare fara gluten in afara celor pentru bebelusi. Din cate am inteles, Tia poate manca doar porumb si ovaz. Este posibil sa existe niste batoane cu ovaz, am sa ma uit maine prin magazine sa vad daca nu mai au si alte cereale in compozitie.
Magda
ancuta06 spune:
Magda, intereseaza-te, te rog, de ce se gaseste in romania, ca sa aduc de aici doar ce nu se gaseste. adica, daca imi faci o lista cu ce e pe piata, eu pot apoi sa o compar cu ce e aici. Am inteles acum ca soacra mea este specializata pe produse fara gluten, si ei au in farmacie o gama variata.
O sa aduc acum ce pot, cand vin, iar pe viitor pot face pachet, periodic.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
mmag spune:
Ieri, Daniela a facut o prajitura cu ovaz pentru tot weekend-ul, dar micuta Tia a mancat-o toata, de la pranz pana seara.
madalina horsa spune:
mmaq, intrebari:
1. Cat cantareste si ce inaltime exact are Tia? Ii pregatesc niste hainute dar as vrea inainte sa stiu exact daca ii vor veni
2. Nu stiu care sunt produsele fara gluten, poti sa ma ajuti? Sau care au gluten...daca e mai usor asa. Fructe si legume are voie orice? Scuze pentru ignoranta...dar asta este, habar nu am.
3. in afara de haine si hrana fara gluten ce mai este nevoie? Ideea e ca am o prietena care are un secondhand de haine si o sa dau o tura, unele vin noi noute, dar sunt si paturi, perne etc, deci daca ii mai trebuie ceva urgent spune-mi si o sa caut.
Madalina
melina34 spune:
heeeeeeei, fetita mea are 6 ani si eu tot string de la ea hainute+incaltaminte care i-au ramas mici; as putea trimite acestei fetite dar unde locuieste? adresa, detalii...
M.
mmag spune:
Draga Madalina,
1.Dimensiunile Tiei sunt:
inaltime - 1,15
talie - 55cm
lungime mana - 40cm
lungime picior - 65cm (din talie pana la talpa)
lungime talpa - 17cm
2. Boala se datoreaza intolerantei la componentul prolamina al glutenului gasit in multe cereale, dar in special in grau (gliadina), secara (secalinina), orz (hordeina), mei (panicina) si de asemeni in ovaz (avenina).
Pentru cei care sufera de celiachie viata este dificila deoarece cerealele mentionate au o larga utilizare in alimente si pot fi sau nu declarate pe ambalajele produselor.
Oricum, sunt cateva cereale care pot fi tolerate, ca de exemplu, orezul, hrisca (seminte), in unele cazuri ovazul, soia, malaiul.
Am gasit Institutul de Bioresurse Alimentare, care "este singurul producator din Romania de produse alimentare pentru persoane cu intoleranta la gluten (celiachie) si intoleranta la fenilalanina (fenilcetonurie)"- zic ei. Le-am trimis un mail si astept raspunsul lor.
3. Micuta si-a gasit, cum s-ar spune, locsorul in caminul Danielei. Copiii o trateaza ca pe surioara lor. Pana la divort, aveau un nivel de trai destul de ridicat, asa ca nu-i lipsesc jucariile, cartile; din punctul acesta de vedere, caminul este dotat.
Eu i-am dat un dulapior pentru Tia, dar ar mai fi nevoie de unul; si un patut i-ar prinde bine, acum doarme in pat cu ei. Daca gasesti ceva, mai da-mi un PM, sa-mi spui preturile.
Daniela va multumeste din suflet. Tatal copiilor le va pune internet si abea asteapta sa comunice cu comunitatea DC direct.
madalina horsa spune:
Melina, Tia locuieste in Iasi. daca reusesti sa faci un pachet il pot trimite eu prin prietena mea de acolo, si eu vreu oricum sa trimit cate ceva dar la mine mai dureaza o saptamana-doua.
Magda, mersi pentru raspunsurile detaliate, o sa vad ce gasesc, de bani nu se pune problema.
Fetelor parca la unul din subiectele de aici s-au oferit patuturi mai multe...n-a mai ramas nici unul disponibil pentru Tia? Numai sa nu fie de bebelus....
Madalina