Gramatica

Gramatica | Autor: carola

Link direct la acest mesaj

M-am gandit ca ne prinde bine sa ne corectam si sa invatam.

o sa incep eu: obisnuit in loc de obijnuit
chiuvetadin francezul cuvette, in loc de ghiuveta.
nu mi-ar placeain loc de nu mi-ar place
intr-adevarin loc de intradevar.

voi , aveti alte pareri?
sper ca intelegeti ca nu este atac la persoana.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maria m m spune:

Este dezghetat si nu desghetat
Este deznodamant si nu desnodamant.
Este razgandi si nu rasgandi.
Este decoji si nu descoji.

eu am inteles ce ai vrut sa zici.

maria, de Paula (1 an) si Miruna (13 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

" obisnuiti in loc de .." in loc de : "obisnuitin loc "

, haida ca a fost o gluma, sper ca intelegi ca oamenii mai fac unele greseli cand tasteaza, nu neaparat din nestiinta dar se pot grabi, pot manca litere, semne de punctuatie, pot tasta nu limba literara ci cea vorbita...pot vorbi cum se vorbeste la ei in oras, in partea de Romanie din care vin...

Uite de exemplu si mie mi-a sarit intr-un mod destul de violent cineva sa-mni faca observatie ca am scris: Ai grije in loc de ai grija, persoana era bucuresteanca, dar in Ardeal in limba vorbita se zice: ai grije.
Nu e in DEX dar acest cuvant exista si poate fii folosit.
In fine...
Pe mine nu ma deranjeaza atat de mult unele greseli daca nu se repeta obsesiv si mesajul se poate citi, si si atunci nu vad de ce trebuie facuta observatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carola spune:

cand se repeta nu mai este greseala de tiparire ci nestiinta.

am corectat . e bine?

Mergi la inceput

Carola exista oameni care sunt plecati de multa vreme din tzara, nu au de mult prea mult contact cu limba romana, mai sunt si oameni care desi nu ti-ar veni probabil sa crezi sunt foarte capabili, buni si excelenti in domeniile lor exacte, matematica, informatica, dar care pur si simplu nu stiu atata gramatica, sau au uitat-o, ce mai, sunt si scriitori care sunt corectati , orice poate face greseli, nu le putem toti stii pe toate, plus ca mai sunt si persoane cu anumite dizabilitati care efectiv nu sunt in stare sa scrie o fraza in mod coerent chiar daca pot fii stralucitori in alte domenii.

De ce trebuie acum sa le stim pe toate ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirupati spune:

Mie-mi plac: zmoala, zmintina, zlipi !

Mergi la inceput

Numai cand imi numar greselile din ultima postare ma ingrozesc, dar faceam mai multe lucruri deodata cand postam, scuze .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

slakje are dreptate..in plus s-a discutat mult pe forum si s-a ajuns la concluzia ca nu e cazul sa corectam greselile gramaticale,ba mi se pare ca scrie si in regulament.

Daca insa deschidem discutia la modul general ,ca sa evitam in viata de zi cu zi anumite greseli...atunci e o idee super buna!

totusi nu ma pot abtine sa nu amintesc de cateva greseli intalnite aici si anume cratima in anumite cuvinte.De exemplu: iti place..?? l-am vazut scris si i-ti place? sau it-i place? ceea ce este incorect.
la fel pentru m-am dus ,este incorect ma-m dus.
ar mai fi ,dar trebuie sa fug.

pe de alta parte,la vrajeala si : io zic ca nu se iegzista frate!
Exprimarile de genul asta folosite de multi membri sunt intentionate si in stil amical,rog a nu fi sanctionate de ochiul vigilent al Academiei

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce

poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Alina Moscovici

Da, mey, si io' vorbeste cum vre' tastatura si can' tastatura'i beata nu am cui dicta ce si cum.

Amu va las, ca mie nu mi-ar place ca voua sa nu v-ar placea ce scriu ieu acisilea ...

Alina

Ajutati cazulwww.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=32436" target="_blank"> alinas

Pe mine ma cam deranjeaza sa fiu si eu sincera acum cuvintele : Mishto, Belea, E groasa, Bafta, si mai sunt dar nu-mi vin acum "pe limba".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carola spune:

nu v-am citit postarile - justificari. eu am deschis post-ul asta ptr. a incerca sa imi corectez si eu gramatica ajutata bineinteles de voi. daca vreti sa vorbiti corect in continuare chiar daca sunteti in alte tari,va rog... daca nu,nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

quote:
nu v-am citit postarile - justificari

stai putin....deschizi un subiect,fetele il gasesc interesant,raspund ,tu nici nu citesti,ba chiar cataloghezi raspunsurile (alea pe care nu le-ai citit) drept justificari...eu nu vad nici o justificare pe aici.
daca totusi arunci un oki mai sus ,ai sa vezi ce-am scris chiar eu (ca de asta sunt asa intepata acum
quote:
Daca insa deschidem discutia la modul general ,ca sa evitam in viata de zi cu zi anumite greseli...atunci e o idee super buna!

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce

poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0

Mergi la inceput