Puteti demonstra ca nu exista Dumnezeu?
Raspunsuri - Pagina 15
lucia_cs spune:
quote:
Originally posted by try
Dar ia te rog frumos in calcul si spatiul, nu numai timpul. Ma refer la a lua in calcul distantele astronomice existente intre astri (planete, sori etc.) si ai sa vezi ca nu mai pare atat de neimagiant ca nu s-a interpus nici o supernova intre noi si soare. Sichiar daca e sa iei in calcul numai timpul. Cele cateva milioane de ani de cand a aparut viata pe pamant reprezinta numai o bucatica foarte scurta comparativ cu vechimea universului (de 10-12 miliarde de ani). E ca si cand ai spune ca mare minune ca din punctul x (numeste-l tu: latitudine si longitudine) nu a izvorat un parau intre ora 10 si 12. Din contra, sansa sa apara un parau in locul x intre orele 10-12 e chiar ff mica. Asa ca mie nu-mi pare deloc o minune ca nu s-a interpus intre noi si soare o supernova pana acum.
Mii de meteoriti trec pe langa pamant. Acum un an un meteorit mare s-a ciocnit cu Jupiter, nu numai supernova ma uimeste, ala era doar ultimul gand.
quote:
Originally posted by try
Biblia din punctul meu de vedere are o adevarata valoare doar daca e citita printre randuri, doar daca incerci sa urmezi sau sa deslusesti pildele care reies din ea.
Eu o iau ca pe intreg ca si pe orice lucru care face parte dintr-un intreg.
quote:
Originally posted by try
A folosi biblia ca pe o carte de istorie sau de matematica unde 1+1=2 mi se pare gresit. Eu prefer sa consider personajele din biblie ca fiind fictive si in felul asta reusesc mai bine sa desprind esenta de viatacare razbate dincolo de intamplarile povestite acolo.
Nimeni nu cred ca o ia ca si carte de iestorie, matematica, etc..
Biblia este o biblioteca de carti care atinge mai multe teme, dintre care si istorie, etc, dar nu e un manual. Pt mine Biblia reprezinta cartea vietii.
quote:
Originally posted by try
Asa cum sunt anumite conditii atmosferice pe Marte, pe Venus sau mai stiu eu ce planeta. Doar ca pe celelalte planete aceste conditii nu au fost favorabile dezvoltarii vietii. Cine stie? Poate peste 2 miliarde de ani de acum incolo pe Marte vor exista acele conditii care sa favorizeze aparitia primei forme de viata.
Ok, se pare ca putem sa continuam pana la nesfarsit.
O noua incercare - ce a favorizat aparitia acelor conditii?
quote:
Originally posted by tryConcluzia pe care vroiam sa o subliniez eu e ca foarte multi oameni pun pe seama lui Dumnezeu tate acele intamplari pentru care ei nu au raspuns. De ce, daca nu avem raspuns la o intrebare, trebuie sa zicem automat ca Dumnezeu face asta sau ailalta posibila? In general oamenii au tins sa puna pe seama unei divinitati acele fenomene pe care nu si le-au putut explica. Si asta e valabil si pentru acei oamen ide stiinta de care vorbeati voi ca cred in existenta lui Dumnezeu. Faptul ca nu putem deslusi niste mistere ale universului, nu inseamna automat ca o anumita entitate divina e raspunzatoare de ele. Cu siguranta peste ani si ani (zeci, sute sau paote mii), vom avea explicati isi pentru o parte din misterele care ne framanta acum.
Oamenii de stiinta erau anumite exemple. Eu (si crestinii in general) nu cred in Dumnezeu pentru ca e logic.
quote:
Originally posted by try
Mi-aduc aminte ca am intrebat odata pe cineva cu o credinta in Dumnezeu de nezdruncinat de ce a creat Dumenzeu oamenii si raspunsul care a venit a fost "sa se bucure" Ce mai vreti mai pueril de atat?!?!
Subliniez: "odata pe cineva".
quote:
Originally posted by try
Nu stiu ce-ai vrut sa spui cu asta...daca poti sa-mi detaliezi.
Am subiniat "o data pe cineva" pentru ca ai intrebat o data si o singura persoana ti-a raspuns asta.
quote:
Originally posted by try
OK, sa admitem ca Dumnezeu ne-a creat pe noi. Dar cine anume stie care e motivul pentru care El (folosesc scrisul cu capitals ca sa intelegeti ca ma refer la Dumnezeu, nu din alte motive) ne-a creat pe noi? De ce se cred unii atat de iluminati (dpdv spiritual, nu iliminati i nsensu lde destepti/inteligenti) incat sa aiba ei raspuns la toate? de ce cred ei anume ca Dumnezeu le-ar oferi lor raspunsul la anumite intrebari cheie?
Iti pun aceeasi intrebare si tie. "De ce se cred unii atat de iluminati [...] incat sa aiba ei raspuns la toate?"
Citez:
"De unde a pormit totul? Din existenta unor conditii favorabile. Ca daca existau alte conditii probabil ca acele conditii ar fi favorizat aparatia a altceva pe pamant sau poate a nimic."
quote:
N-am inteles nici aici ce vroiai sa spui...
Ziceai ca nu stii de ce unii se cred atat de luminati ca sa aiba raspuns la toate, mai sus iti puneam si eu aceeasi intrebare pt ca tu ai avut afirmatii de gen "sigur s-a intamplat asa", desi Darwin e teorie, nici macar stiinta. Te-am citat pt a vedea una dintre afirmatiile la care ma refeream.
_
La 7 luni are cancer, dar si 80% sanse sa traiasca. Haideti sa o ajutam!
Aici poti face viata unui copil mai acceptabila!
Noi ajutam pe unii, altii ajuta pe altii, astfel toti pot fi ajutati!
Lucia sotia lui Csaba
www.cisst.org/ftp/Lucia/" target="_blank">
Poze Bunny
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by tryquote:Da, am auzit. Insa nu vad legatura care incerci sa mi-o sugerezi. Dumnezeu, Iisus si Duhul Sfant sunt o fiinta nedespartita in esenta, insa eu vorbeam de cine a facut pamantul. Ca Iisus e bucatica rupta din Dumnezeu e una, dar e impropriu spus ca Iisus a facut pamantul.
Originally posted by irina.c.
Draga Try,de "Tatal,Fiul si Duhul Sfant, Treimea cea de o fiinta si nedespartita ai auzit?Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
Ca tot asa si fi-miu e bucatica rupta din mine, insa suntem entitati diferite. Daca Dumnezeu si Iisusar fi unul si acelasi lucru in toate acceptiunile nu li s-ar fi pus nume diferite, ci s-ar fi folosit acelasi cuvant, nu?"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi
"Potrivit invataturii ortodoxe, Dumnezeu este unul in fiinta Sa si subzista intreit in ipostasele Sale. Dumnezeirea nu este o fire compusa din trei ipostase, ci o singura fiinta in trei ipostase desavirsite 2. De aceea, "Cind zic Dumnezeu, inteleg Tatal, Fiul si Duhul Sfint" spune Sfintul Grigorie de Nazianz 3. In Dumnezeu exista o singura fiinta, o singura vointa si o singura lucrare. Fiinta dumnezeiasca formeaza o unitate desavirsita, dar ea nu se limiteaza si nu se inchide intr-o singura persoana. Desi fiinteaza in mod unitar, Dumnezeirea are un mod de subzistenta treimic. Tatal, Fiul si Duhul Sfint au persoana lor proprie si in fiecare persoana subzista una si aceeasi fire dumnezeiasca in mod deplin. Dumnezeu este deofiinta, are un principiu unic al firii si existentei si este contemplat in Treime. Cele trei persoane exista una in alta, si tot ce se atribuie uneia, se atribuie si celeilalte. Prin urmare, in Dumnezeu exista o singura fiinta si aceeasi fiinta neimpartita si trei persoane deosebite, deofiinta si egale. Dumnezeirea fiinteaza unitar si subzista treimic. De aceea, cind spunem Sfinta Treime, ne gindim la unirea celor trei persoane in care fiinteaza Dumnezeu cel unic dupa fiinta, vointa si lucrarea Sa. Dumnezeu este unul in trei, adica intr-o singura Dumnezeire in trei ipostase."Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
Ira spune:
De ce suntem limitati ?
De ce nu putem intelege totul ?
De ce creerul nostru nu poate absorbi Dumnezeirea ca si notiune stiintifica ?
De ce, daca debutul vietii pe pamant este incert dpdv stiintific, de ce macar nu putem sti cum a aparut Dumnezeu ? Cum adica a fost dintotdeauna ? Ce inseamna dintotdeauna ?
De ce se raspunde numai filosofic si bla-bla-bla-stic si nu se raspunde palpabil-concret-valabil ?
Oare avem nevoie de alte dimensiuni de intelegere decat cele utilizate pana acum (adicatelea cele cerebrale?)
Io am un singur raspuns la toate aceste intrebari :
Noi oamenii suntem mult prea limitati, si nu vom avea raspunsurile tuturor intrebarilor niciodata.
Sau : Ratiunea si dumnezeirea nu au prea multe in comun. In concluzie la Dumnezeu ajungem cu altceva. Poate cu inima ? Nu stiu raspunsul. Sunt deranjant de limitata.
xenocid spune:
quote:
desi Darwin e teorie, nici macar stiinta
Darwin nu e nici teorie si nici stiinta. A fost om si acum e oras in Australia
Poti reformula
Alin
*segmentation fault*
Ira spune:
Iar ce se intampla pe subiecte de acest gen, specializate, este inca o dovada concreta a faptului ca romanii sunt priceputi la toate, inclusiv la religie. Sunt polivalenti, domne', ce mai.
Sunt curioasa cati dintre cei ce scriu aici au teologia terminata, sau cati sunt specialisti.....sau religia e considerata element amatoristic ?????.....nu e oare o stiinta ?
Cum dumnezeu sa devina cineva credincios citind ce scriu "specialistii" de azi ai ortodoxiei romane ? Imi permit sa afirm asta pen' ca discutiile au devenit demne de sectiunea cu ochiul vanat.
Consider ca religia si toate discutiile ce deriva din religie sunt niste notiuni atat de intime incat expunerea lor la dialoguri "dupa ureche" e indecenta. Fiecare din noi a ajuns sau nu la Dumnezeu din convingere proprie si nu cu argumente bagate pe gat cu forta.
try spune:
Lucia, Jupiter functioneaza ca un aspirator al sistemului nostru solar. Avand o masa atat de mare (e cea mai mare planeta a sistemului nostru solar) dezvolta si o forta gravitationala mare. Ca urmare, foarte multe elemente care se plimba prin spatiul sistemului nostru solar au mare sansa sa fie absorbite de Jupiter. Existenta lui Jupiter ne-a protejat de multe ori planeta de astfel de ciocniri. Si numai pe a noastra, ci si alte planete din sistemul nostru solar.
Sunt multi oameni care trateaza biblia ca pe o carte de istorie. Adica aduc exemple din biblie de genul "Pai in biblie cutarescu spune ca asa s-a intamplat". Sau "citeste in biblie si-ai sa vezi ca Xulescu a facut asta sau asta sau ca mai intai s-a intamplat asta si apoi asta". Cand iei faptele povestite acolo ca dovezi, biblia incepe sa aiba rol de carte de istorie.
Ce a favorizat aparitia acelor conditii favorabile aparitiei vietii pe pamant? Pai alte conditii favorabile. Si daca e, putem s-o continuam asa la nesfarsit, insa ca sa-ti raspuns concret la intrebarea asta ar trebui sa stiu cum s-a format universul si ce anume a declansat aparitia lui. La ora actuala nici oamenii de stiinta nu mai au pareri comune. Se analizeaza tot mai mult ideea existentei nu a unui singur univers, ci a mai multor universuri, iar teoria Big Bang-ului incepe sa fie considerata depasita avansandu-se noi teorii/ipoteze legate de nasterea universului.
Pe scut: nu stiu ce anume a favorizat aparitia acestor conditii.
De ce te legi de acel "am intrebat odata pe cineva"? Ca uite, cazi singurica in putz. Eu am folosit cuvantul odata cu sensul de candva. Nu cu sens de numeral (o data, de doua ori, de trei ori). Si era limpede din context ca la sensul temporal al cuvantului ma refer.
Nu m-am bazat pe ce mi-a spus acea persoana ca fiind lege. Era doar un exemplu dat de mine pentru a reliefa faptul ca oamenii acolo unde nu au raspunsuri inventeaza, desi mi s-ar parea mai usor sa spuna "nu stiu".
Mi-aduc aminte acum ceea ce povestea cineva aici pe subiectul asta. Spunea ca un copil isi intreba parintele de ce aia, de ceailalta. Parintele s-a apucat sa-i dea raspunsuri si in final a ajuns la punctul zero cand iarasi intrebat fiind de copil de ce? nu a mai stiut ce sa raspunda si a zis "Dumnezeu a facut asta". Persoana respectiva a dat exemplul pentru a ne arata ca oriunde mergem cu explicatiile tot la Dumnezeu ajungem. Insa eu mai degraba as spune ca parintelui respectiv i-a venit greu sa-i spuna copilului sau "aici nu mai stiu sa-ti raspund". Si ca sa nu-si lase odrasla nesatisfacuta (adica fara un raspuns) i-a zis ca Dumnezeu a facut respectivul lucru.
Ira, nu incercam sa ne dam rotunzi ca ne-am pricepe la toate, ci incercam si noi sa comunicam, sa vedem alte puncte de vedere, alte pareri, alte viziuni asupra unor lucruri care sunt considerate importante in viata noastra. Faptul ca facem schimb de idei, faptul ca avem pareri divergente si faptul ca ne incapatanam sa continuam discutia nu e o dovada cum ca ne-am crede priceputi la toate. Si chiar daca nu suntem specialisti in teologie eu cred ca e un lucru bun sa discutam de religie, credinta si alte asemenea caci sunt lucruri care ne privesc si cu care avem de-a face. Nu trebuie sa fii musai specialist in ceva ca sa poti deschide gura pe un anumit subiect, ca daca ar fi asa, atunci ingineru' ar trebui sa vorbeasca numai de fizica, rezistenta, frecare, matematica, strunguri si alte asemenea, economistul numai de cifre, bilanturi contabile si crize economice, medicul numai de operatii, bolnavi si organe ale corpului etc.
Ne dam si noi cu parerea, ne mai inmu-iem (am despartit ca sa nu ma trimita forumul sa iau o pauza ) si noi pe ici pe colo cu ajutorul parerilor celorlalti. Eu una ma bucur ca discutia nu a esuat intr-o cearta si ca fiecare isi pastreaza o linie decenta fara a se lua de cel ce nu-i imparaseste ideea. Pe aceasta cale o salut pe Lucia si pe ceilalti participanti la subiect.
quote:
discutiile au devenit demne de sectiunea cu ochiul vanat
Unde ai vazut tu asta? Nu s-a aruncat cu rosii, nu s-au atacat persoane, nu a jignit nimeni pe nimeni. Inca o data, ma bucur ca pana acum a mers discutia frumos. Chiar daca ne-am incins, ne-am incins in argumente si idei, nu in ocare si jigniri.
Insa cine stie ce cale-o urma de acum subiectul.
Daca mai apar vrei 2-3 care sa spuna ca ne facem cu ou si otet aici e posibil chiar sa vedem jigniri acolo unde nu-s.
Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi
irina.c. spune:
quote:Irina si bb Ilinca(26apr04)
Originally posted by tryIra, nu incercam sa ne dam rotunzi ca ne-am pricepe la toate, ci incercam si noi sa comunicam, sa vedem alte puncte de vedere, alte pareri, alte viziuni asupra unor lucruri care sunt considerate importante in viata noastra. Faptul ca facem schimb de idei, faptul ca avem pareri divergente si faptul ca ne incapatanam sa continuam discutia nu e o dovada cum ca ne-am crede priceputi la toate. Si chiar daca nu suntem specialisti in teologie eu cred ca e un lucru bun sa discutam de religie, credinta si alte asemenea caci sunt lucruri care ne privesc si cu care avem de-a face. N utrebuie sa fi musai specialist i nceva ca sa poti deschide gura pe un anumit subiect, ca daca ar fi asa, atunci ingineru' ar trebui sa vorbeasca numai de fizica, rezistenta, frecare, matematica, strunguri si alte asemenea, economistul numai de cifre, bilanturi contabile si crize economice, medicul numai de operatii, bolnavi si organe ale corpului etc.
Ne dam si noi cu parerea, ne mai inia o pauzam si noi pe ici pe colo cu ajutoru lparerilor celorlalti. Eu una ma bucur ca discutia nu a esuat intr-o cearta si ca fiecare isi pastreaza o linie decenta fara a se lua de cel ce nu-i imparaseste ideea. Pe aceasta cale o salut pe Lucia si pe ceilalti participanti la subiect.quote:
discutiile au devenit demne de sectiunea cu ochiul vanat
Unde ai vazut tu asta? Nu s-a aruncat cu rosii, nu s-au atacat persoane, nu a jignit nimeni pe nimeni. Inca o data, ma bucur ca pana acum a mers discutia frumos. Chiar daca ne-am incins, ne-am incins in argumente si idei, nu in ocare si jigniri.
Insa cine stie ce cale-o urma de acum subiectul.
Daca mai apar vrei 2-3 care sa spuna ca ne facem cu ou si otet aici e posibil chiar sa vedem jigniri acolo unde nu-s."Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
Ira spune:
Nu era vorba de certuri, ci de consistenta argumentelor.
Adicatelea la intrebarile puse, numai niste preoti sau niste oameni specialisti pe religie ar putea da niste raspunsuri valabile,
sper ca am fost destul de explicita, in rest...... vorbim "vorbe" sau aducem argumente hilare. Ca de priceput nu ne pricepem, dar de dat cu parerea ne dam.
La celalalt subiect era un pasaj despre trufia in religie, asta simt eu in anumite postari de pe aici sa aratam celorlalti cat suntem noi de credinciosi, sa ne inchinam in picioare la biserica, sa cerem lui Dumnezeu in gura mare, de parca el n-ar sti ce nevoi avem noi, etc. Nu asta vrea el de la noi.
E ca si in muzica, una e sa o iubesti, alta e sa o cunosti. Numai pentru faptul ca il iubesti pe Dumnezeu, asta nu iti da dreptul sa il explici. Ca risti sa cazi in hilar.
try spune:
Ira, acum am inteles ce-ai vrut sa spui. Merci de adaugiri.
Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi
lucia_cs spune:
Ira, poate reusesti tu sa-mi expliciceva.
De ce se baga lumea in discutii de care nu sunt interesati doar pentu a arata ca ei sunt "altfel"?
Daca la astfel de discutii nu au voie sa-si dea cu parerea decat oameni cu teologia sau astronomia, la discutii de gen www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=56832" target="_blank">"e bolnavior :(" nu trebuie sa dai raspunsuri de genul "[...]incearca si cu albastru de metilene, [...]sterge-l bine cu un tifon inmuiat in albastru ....si da-i si sa suga bombonele sau acadele - pe bat (sa nu se innece cu ele) ca fluxul de saliva produs de bomboane e antiseptic. Si multa miere, sa stea cu ea pe gat cateva minute (sa nu bea sau sa manance dupa aia)", pentru ca ceva-mi spune ca nu esti pediatru...
Did you get my point?
quote:
Sunt curioasa cati dintre cei ce scriu aici au teologia terminata, sau cati sunt specialisti.....sau religia e considerata element amatoristic ?????.....nu e oare o stiinta ?
Religia nu e stiinta, e un mod de cunoastere.
http://www.sacred-texts.com/aor/einstein/einsci.htm
_
La 7 luni are cancer, dar si 80% sanse sa traiasca. Haideti sa o ajutam!
Aici poti face viata unui copil mai acceptabila!
Noi ajutam pe unii, altii ajuta pe altii, astfel toti pot fi ajutati!
Lucia sotia lui Csaba
www.cisst.org/ftp/Lucia/" target="_blank">
Poze Bunny