gratar in casa
salutare, gospodinelor.
am si eu o intrebare: cum i-as putea face celui mic (si nu numai), carnita la gratar in casa? se gaseste vreo ustensila sau un asa aparat? (nu prea scump)
va multumesc.
gen, o mamica de marius
Raspunsuri
arboria spune:
Gratar rotund, emailat, cu capac si orificiu circular in capacul de jos, care face caldura sa de disperseze uniform pe gratarul din interior. Nici un pic de fum. Noi facem de toate pe el, de la legume, la mititei. Si totul e gata in max. 30 de min. Bineinteles, fac si carnita de pui pentru copil.
300.000 lei la Metro, acum cateva zile.
Julia
gen68 spune:
hei, multumesc constanteanco.
super nickname ti-ai ales. imi aduce aminte de o carte ptr. ciutani: povesti din tara arborado.
gen, o mamica de marius
adriana_mihnea spune:
Da, cel mai tare gratar!! Toate ies super la el.
Prin Obor sau la magazinele de plastice, unelte si altele il gasesti tot in jur de 300 000 lei.
Adriana si Mihnea Stefan (11.11.03)
Pozele noastre 1
Pozele noastre 2
mstroie spune:
Spuneti-mi si mie daca exista vreun secret ca mie friptura imi iese uscata si putin tare pe acest gratar. Inrest e bun la toate, vinete, ardei, mici...
Mari12+ saptamani
arboria spune:
Carnea se lasa cateva ore (peste noapte) la marinat in ulei + vin + mirodenii si in partea de sub gratar se pune apa. Focul mic tot timpul.
Julia
aissa spune:
Acelasi gratar (OZN-ul cum ii spune sotul meu) il folosesc si eu si sunt foarte multumita.
Carnea cred ca se usuca daca sunt feliile taiate prea subtiri. Daca fac pulpe de pui sau cotlete nu mi se usuca, ies foarte bune.
Poze cu noi
Cristina, sper o viitoare mamica de ghemotoc mic-mic
marius spune:
Da ceea ce spuneti voi este "un fel de gratar". Depinde foarte mult de tipul de carne si de ce vreti sa obtineti. Pentru unii poate sa nu fie cel mai bun raspuns insa. De ce? Pentru ca un gratar trebuie sa aiba culoare, aroma, gust de gratar. Ideal este pe carbuni insa acasa nu se poate dar exista variante apropiate si pentru "aragaz". Nu scapi insa de fum pentru ca este o consecinta inevitabila a gustului inconfundabil al unui gratar. Ce trebuie insa?
Trebuie o forma de fonta cu marginile ridicate si ondulata avand o grosime destul de mare. Aceasta nu stiu in cate locuri se poate gasi insa ce se obtine cu el e altfel. Trebuie sa fie curata si se pune la incins fara frica pe aragaz. Se lasa sa se incinga bine fara a pune grasime de nici un fel. In prealabil carnea trebuie pregatita. Modalitatea de pregatire difera foarte putin insa este esentiala in functie de natura carnii care se pune. Pentru carnea de porc sau vita nu se condimenteaza niciodata inainte. Doar dupa. Pentru carnea mai grasa tip cefa de porc se taie mai groasa si se bate fara a o subtia prea tare nu se sareaza nu se pipereaza ci se lasa asa natur. Carnea de pui insa se condimenteaza de la inceput si obligatoriu se unge pentru ca este o carne slaba. Carnea de porc de tip cotlet sau muschi se unge si ea in prealabil fara a exagera sau se aplica un strat de grasime pe forma numai inainte de a aplica carnea. Pt ceafa nu este insa necesar deoarece ea va lasa grasimea prin prajire. Foarte important. Carnea de tip ceafa sau muschi(cotlet, pulpa) porc sau vita dupa ce se pune pe forma incinsa nu se misca. Trebuie lasata acolo unde a fost pusa pana in momentul in care culoarea rosie incepe sa paleasca trecand spre alb. In mod normal carnea se desprinde usor usor singura insa uneori trebuie "ajutata" usor cu o furculita. In acest timp deasupra ar trebui sa lasa apa daca a fost proaspata. Aaaa.si ca sa nu uit, desi se poate prepara si din carne congelata gustul dat de o carne proaspata este inconfndabil. Deci recomand intotdeauna carnea sa fie aleasa proaspata, frumoasa si doar in cantitatile consumabile la o singura masa.
Sa merg mai departe. Cand carnea incepe sa se desprinda se intoarce pe partea cealalta si se lasa la fript timpul necesar fiind mult mai mic. Se poate verifica usor ridicand un colt pt a vedea cum arata. Recomandare:
1 NU lasati carnea la prajit excesiv pentru ca se usuca. Un gratar cu adevarat bun este frumos rumenit pe ambele parti fara a fi ars, si este moale in interior dar "facut". Pentru a evita arderea la exterior se poate umezi carnea cu apa calduta (incalzita usor nu apa calda menajera!!!) pentru carnea de tip ceafa sau cu grasime pt carnea slaba. Focul trebuie sa fie puternic doar la inceput dupa care se coboara la mediu spre mic dar nu mic.
2. NU bateti carnea de porc sau vita prea tare (subtire) feliile trebuie sa aiba grosimea de un deget. Daca sunt prea groase riscati sa fie arse la exterior si nefacute la interior. Daca sunt mai subtiri riscati sa se usuce si isi pierd savoarea.
3. Nu sarati niciodata carnea inainte. Condimentele se pun doar dupa ce este pusa pe farfurie sau platou. Exceptie carnea de pui.
4. Daca va place carnea mai "in sange cum se spune" a nu se intelege cruda!!! lasati feliile mai groase sau prajitile doar pe foc puternic tot timpul si nu le lasati mai mult decat pana la rumenire. Recomandare: aplicati un strat de grasime in acest caz si apasati usor cu furculita carnea apoi fortati desprinderea si intoarceti carnea. Puteti sa aplicati putina apa calduta care va dda culoare gratarului.
5. Trick: Dupa ce terminati gratarele de prajit puneti-le intr-un vas Jena apoi pe forma puternic incinsa turnati fara frica o jumatate de cana de apa rece (100 ml) si lasati-o "sa fiarba" pe forma si va schimba culoarea luand aroma. Rasturnati "sosul" astfel obtinut peste gratarele din vasul Jena si condimentati dupa gust. Se lasa 5-10 minute sa se patrunda. Rasuciti gratarele si serviti-le astfel. Sosul va fi de nedescris. Carnea de asemenea.
Enjoy!
gen68 spune:
tizule, multumim.
esti tare
ne-ai facut o
cand ne inviti la ca aducem noi bericile?
gen, o mamica de marius