Pentru proaspetii cistigatori la loterie
Am cistigat in 1998, am locuit in trei state si am schimbat 10 slujbe, de la opinca la directorat. Am pendulat intre trecut si prezent pina m-a luat cu ameteala, cu toate acestea am stiut ca nu e drum de intoarcere, in nici un caz la ce am lasat ATUNCI inapoi, pentru simplul motiv ca nu mai aveam mintea de atunci.
Am facut greseli cu nemiluita si am luat bobirnace tot atitea, in schimb am acumulat experienta pentru doua vieti.
Regret un singur lucru'. Mi-as fi dorit ca acum citiva ani sa fii avut norocul sa gasesc pe cineva care sa spuna lucrurilor pe nume si sa fie capabil sa dea sfaturi aplicabile in realitate.
Ce am invatat mai tirziu a fost ca unii iti dau sfaturi bazate strict pe ce functioneaza pentru ei, indiferent ca asta inseamna "m-am casatorit cu un nativ", "m-am lipit la o situatie", " am venit cu o caruta de bani" sau " am o meserie asa de cautata, ca m-au luat americanii de la aeroport", iar altii se uita chioris la unul care , abia aterizat, vrea sa reuseasca unde el nu a facut nimic nici dupa 10 ani.
Ca atare le-am invatat pe propria piele, iar astazi a venit rindul meu sa decid de care parte sint.
Am inceput cu un site www.expatus.com, unde am publicat un ghid sumar al noului venit, iar astazi invit pe cei care au intrebari sa le plaseze aici sau in particular daca sint sfiosi. Fac cinste cu informatii gratuite, specifice fiecaruia. Nu pot ajuta cu bani si nu pot da garantii nimanui, dar pot da amanunte menite sa va ghideze si sa va usureze perioada de inceput in America.
Raspunsuri
joe spune:
quote:
Originally posted by Samsara7
cami, de ce oare nu pot intra pe site-ul tau?
Michaela
Pentru ca la sfarsitul adresei a fost pusa din greseala o virgula.
Incearca asa - www.expatus.com
samila spune:
camelia11385 te felicit pentru initiativa ta. Sunt convinsa ca o sa ajute o gramada de lume informatiile tale. Mie personal imi sunt de folos ca sunt prospatura in America si iti multumesc.
Imi plac oamenii cu initiativa si care nu vorbesc numai de dragul de a vorbi.
Mult succes pe mai departe.
vickic spune:
, Camilla. Ai pus punctul pe "i"; abordarea asta functionala mi se pare ca lipseste din multe povestiri ale romanilor care prefera sa intre in nevroze insolubile si nehotariri de tipul: unde e mai bine, acasa sau aici?
Cred ca se aplica si pt. . Si aici se cauta profesori de elemetary si secondary schools, si la fel, domeniul medical absoarbe multa forta de munca; nu stiu insa daca domeniul IT e in scadere (sotul meu se orienteaza spre asa ceva, adica se "recalifica", sper sa nu fie riscant)
Vic
camelia11385 spune:
Multumesc tuturor pentru mesaje si incurajari. Este minunat sa vad ca informatiile furnizate sint bine primite.
Site-ul este deschis sugestiilor legate de subiectele abordate. Am inceput cu ceea ce s-a dovedit a fi foarte important pentru mine mai ales in perioada de inceput, job-uri, orientare profesionala si detaliile vietii de zi cu zi. Sint convinsa ca majoritatea ne confruntam cu aproximativ aceleasi situatii. Am observat ca, desi primii anii sint dominati ( cel putin asa am simtit eu) de un haos absolut, exista un anumita etapizare prin care trec aproape toti expatriatii a.k.a emigrantii. Deoarece fenomenul se deruleaza pe o perioada indelungata de timp este greu sa admiti ca esti inca in perioada "de inceput" dupa ani buni de zile.
Desi folclorul spune ca odata cu permisul si primul job american esti pe jumatate integrat si ca daca treci cu bine de clasicele sase luni de depresie si nostalgie esti de-a dreptul asimilat, realitatea se dovedeste a fi mult diferita.
Sint convinsa ca exista un factor personal in adaptarea la orice situatie, cred ca norocul si circumstantele joaca un rol, cred ca exista individualitati pentru care adaptarea e o briza, dar totodata cred ca in asamblu toti trecem prin acelasi proces de transformare atit de asemanator cu arderea pina in temelii si o renastere dureroasa.
Discomfortul primiilor anii nu inceteaza dupa ce semnezi primul lease sau iei primul paycheck ci mult timp dupa ce treci prin purgatoriul negarii de sine si reinventarea unui nou individ functional in noua societate. Din durere si neputinta de a pune degetul pe o cauza atit de abstracta ne varsam tot amarul pe locul unde am ales sa ne exilam.
Discutiile pro si contra vis a vis de emigrare se poarta intotdeauna intre expatriatii care sint in diferite etape ale devenirii lor, din aici si ciocnirile verbale frecvente.
Experienta mea in America m-a invatat un singur lucru: procesul de transformare este inevitabil si ireversibil. Unii il parcurg pina la capat in timp ce altii esueaza, in schimb adevarata eliberare vine din acceptarea acestui proces si permanenta autoeducare.
Toate cele bune si somn usor din Florida.
cataghe spune:
Camelia, pe cand continuarea la "Scrisori de expatriat"? Eu o astept demuuuuuuuult, de pe cand site-ul tau era in formatul vechi...
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
anky spune:
Da,da..si eu vreau continuarea.Misto de tot faza cu dolarul.Imi aminteste de un banc la fel de misto.
El oarecare:Cind am ajuns in America nu aveam decit un singur dolar in buzunar.Cu acesti bani am inceput totul.
Prietenul:-Si ce ai facut cu un dolar?
-Am trimis o telegrama acasa sa-mi trimita bani!
Numai bine
Anca
camelia11385 spune:
quote:
Originally posted by anky
Da,da..si eu vreau continuarea.Misto de tot faza cu dolarul.Imi aminteste de un banc la fel de misto.
El oarecare:Cind am ajuns in America nu aveam decit un singur dolar in buzunar.Cu acesti bani am inceput totul.
Prietenul:-Si ce ai facut cu un dolar?
-Am trimis o telegrama acasa sa-mi trimita bani!
Numai bine
Anca
Mi-a placut bancul!
Va promit ca ma apuc de continuare si o postez pe masura ce scriu. Sincera sa fiu cind am inceput "scrisorile" retrairea perioadei respective mi-a dat fiori de gheata; am incercat sa vad partea hazlie a lucrurilor, dar chiar si asa mi-a fost greu sa revad perioada respectiva. M-am oprit din scris din dorinta de a nu iesi o melodrama lesinata. Am asteptat sa mi se "cicatrizeze" ranile si in felul acesta sa pot scrie in deplinatatea optimismului care ma caracterizeaza de obicei.
Acum, dupa ceva timp, zimbesc aducindu-mi aminte de toate pataniile, dar la vremea respectiva eram in stare sa mestec pietre de turbata ce eram.
Urmatorul episod se numeste dupa cum era de asteptat "Amintiri din New York". Daca totul merge bine o sa postez ceva la sfirsitul acesta de saptamina.
Va pup.
camelia11385 spune:
quote:
Originally posted by vickic
, Camilla. Ai pus punctul pe "i"; abordarea asta functionala mi se pare ca lipseste din multe povestiri ale romanilor care prefera sa intre in nevroze insolubile si nehotariri de tipul: unde e mai bine, acasa sau aici?
Cred ca se aplica si pt. . Si aici se cauta profesori de elemetary si secondary schools, si la fel, domeniul medical absoarbe multa forta de munca; nu stiu insa daca domeniul IT e in scadere (sotul meu se orienteaza spre asa ceva, adica se "recalifica", sper sa nu fie riscant)
Vic
Draga Vic,
Domeniul IT a trecut prin transformari profunde in ultimii 6 ani, dictate de doua forte mari si late, cererea, aflata in strinsa legatura cu progresul tehnic si oferta, care la rindul ei este conditionata de viteza cu care se pregateste o forta de munca specializata, corespunzatoare cerintelor avansate.
Acum 5-6 ani domeniul IT putea sa absoarba orice persoana dornica de recalificare. In perioada respectiva persoane din sanatate,muzica, economie, etc. au schimbat macazul si dupa citeva cursuri luate la seral, ff sau distanta (invatat pe cont propriu pentru a obtine un certificat profesional )au reusit sa intre in acest domeniu care, la vremea respectiva platea bani buni, oferea deliciile lipsei de contact cu publicul si oferea o oarecare siguranta.
Odata cu decesul dotcom-urilor si revenirea la "business as usual" perioada de glorie a IT a apus. Inginerii Microsoft Certified care erau platiti inainte cu zeci de dolari pe ora, au ajuns sa fie nevoiti sa accepte 12.50/ora. Cei de la resurse umane s-au trezit in situatia de recruta inginerii cu experienta dispusi sa lucreze pe rate similare cu cele ale unui functionar de birou.
In aceste conditii cine a facut parte din ultimul val de profesionisti IT s-a cam ars. Un cunoscut de-al meu s-a inscris la scoala de programatori chiar inainte de a incepe declinul.
A pus banul jos, a investit timp si energie. De mentionat ca e inca la scoala iar sansele de angajare ca programator dupa absolvire nu arata deloc bine, decit daca se muta in Romania si gaseste o firma americana care face outsourcing in Romania.
Acestea fiind datele problemei, asta nu inseamna ca cine e in IT sau vrea sa intre in IT nu are nici o sansa. A devenit doar la fel de dificil ca in alte domenii profesionale.
Cred ca reorientarea sau orientarea catre IT incumba ceva riscuri dar in actuala piata a fortei de munca nu cred ca exista un domeniu in care e simplu de intrat, se fac o gramada de bani si slujbele se gasesc pe toate gardurile.
Asa ca ii doresc bafta si tine-ma la curent daca ai nevoie de sugestii.
anky spune:
Camelia,astept PM-ul de la tine...
Anca DPN 08.05.05 siBianca
http://community.webshots.com/user/anky2100