Pedepse la copii
Azi am avut o zi f grea.
Yannis de cind merge la gradinita a devenit f dificil.Nimic nu-i place,e plingacios si vesnic nemultumit,nu stie niciodata ce vrea si ma scoate de multe ori din minti!
Azi am ajuns la limite...desi ii vorbeam cit puteam de frumos,il rugam sa nu faca niste chestii,ex sa nu se suie pe un dulapior de linga aragaz,pt ca e incins si se poate arde,dar el nimic,si mai si...
Mi-a venit sa dau cu capul de pereti si l-am luat de mana si l-am inchis in camera la el.A inceput sa urle si a inceput si Alexandros sa tipe ca sa-i dau drunul.Nu i-am deschis imediat,dar cum am deschis usa,am incercat calm sa vorbesc cu el si apoi a fost cel mai bun copil...pt 10 minute!!!
Si are o privire cind il cert,ma face sa ma simt atit de vinovata.
Trebuie sa aplicam mici pedepse copiilor si daca nu ce trebuie sa facem cind nervii nu ne mai tin!???
Theodora, Alexandros, Yannis
POZELE NOASTRE: aici www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=4480" target="_blank">Povestea-nasterii
Raspunsuri
mamica dulce spune:
theodora..bun subiectNici eu nu stiu ce sa ma mai fac cateodata cu Marc...e un copil foarte bun..heheee..la cat era de mic si rau acum ceva vreme,acum,efectiv,pe zi ce trece se face mai blandut si mai bunut,in ultimul timp chiar ne intelegem de minune ,dar si cand il apuca nabadaile (mai ales alea pornind de la te miri ce si mai nimic,mofturi si sclifoseli...cand i se pune PATA efectiv ...e vai si-amar de nervii mei.
E inca mic...are 1 an si 11 luni,dar e intepat si infipt in pampersi si stie EXACT ce vrea.nu merge sa ii iau portia de tom si jerry,de expediat in camera lui...absolut sigur nu merge...lasat sa urle nici atat ca nu pot efectiv,plus ca se mai si tranteste pe jos si e chiar periculos,ca am gresie.Palma la fund,cu voia lui Dumnezeu..n-o cunoaste prea bine...si nici nu intentionez.
pana la urma tot de vorba buna trebuie sa.i facem sa inteleaga,desi imi vine si mie cateodata sa.l iau de o aripa si sa-l incui in camera lui.
Eu inca sper la idealul in care mitzu' meu o sa inteleaga ca nu-i de gluma din tonul vocii (fara tipete,ca nu prestez din astea),dupa mimica fetei.
dar asta e ca...hmmm..fata morgana,cand zici ca pricepe...salut,ti-.o face si mai lata asa ca astept cu nerabdare sfatul psihologului sau a altor mamici patite.
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce
poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0
madalina horsa spune:
Cand era Maria asa mica mergea cu distragerea atentiei...dar asta cere recunosc multa stapanire de sine. De exemplu cand vrea sa se urce pe dulap, sa te faci ca ai vazut pe geam o pisicutza, sau ca a disparut jucaria preferata si trebuie sa o cauti, orice crezi ca l-ar atrage si i-ar lua gandul de la dulapul ala. Si cred ca si sa-i pui manuta intr-un loc care nu frige asa tare dar sa simta ca e cald si ca ii poate face rau.... e greu sa-i calmezi intotdeauna, asta e clar.
Succes,
Madalina
sinzi_ana spune:
Si io ma gandesc la ce pedepse ar trebui sa aplic cand ma scoate din minti. Inafara de faptul ca ii explic si nu ii dau voie sa face ce ii place, ma mai surprind uneori ca tzip la el (imi pare rau, dar ma mai scap), sau nu il mai bag in seama. Acum mai nou, spaima lui cea mai mare este cand ii spun ca plec. Cum face ceva ce nu imi convine, ii spun ca plec, ma duc la usa, si daca e nevoie chiar ies pe usa...asa il mai potolesc tot cam 10 minute...
La gradinita am alta pedeapsa (nu stiu daca sa o brevetez sau o mai foloseste cineva), cel care nu e cuminte iese in fata clasei si copiii ceilalti rad de el...Functioneaza!!!
Sinzi si David
Poze cu David si Cora nebunatica
craluca spune:
mamicilor, e drept ca uneori nervii nostri cedeaza si in astfel de situatii stapanirea de sine este esentiala.
Aplicarea pedepselor este o metoda de disciplinare a copilului in masura in care pedepsele sunt "potrivite" prostiei facute (de ex. nu interzici TV o saptamana pentru ca a rupt nu stiu ce jucarie). In plus, fapta copilului trebuie cantarita foarte bine si trebuie vazut ce motivatie are in spate. Un copil poate strica ceva din curiozitate, poate avea un comportament neadecvat ca sa ne atraga atentia sau daca i se pare ca este neglijat. Sunt multe de spus la acest subiect dar as vrea foarte mult sa insist asupra unui aspect: nu spuneti sau nu dati niciodata de inteles unui copil ca nu il mai iubiti fiindca a facut ceva rau ("daca mai pui mana la prize mami nu o sa te mai iubeasca"). Si nici nu aplicati pedepse fizice (bataie).
De asemeni, la aplicarea pedepselor si in disciplinarea copilului trebuie tinut cont de varsta acestuia si de capacitatea lui de a intelege ceea ce i se spune precum si consecintele faptelor lui.
pentru bebei: sa nu uitam ca acestia nu inteleg ce se intampla in mediul inconjurator si nici consecintele faptelor lor; nu-l loviti pe bebe pentru ca ii cauzati frica si neliniste; nu-i luati cu forta ceva din mana ci faceti schimb cu un alt obiect inofensiv; nu lasati in preajma lui bebe obiecte periculoase sau "interzise" ca sa nu dati ocazia unor "conflicte".
pentru copiluti: cuvantul de baza este RABDARE; nu spuneti "nu este voie" ci "nu este bine pentru ca ..."; copilul exploreaza spatiul inconjurator din curiozitate si nu din dorinta de a distruge sau de a face lucruri rele; alta regula de baza: DISTRAGE-I ATENTIA - cu o jucarie, cu un cantec, gadila-l, distreaza-l cu ceva, da-i o sarcina, invita-l la un joc care ii place; evita sa lovesti copilul, rezultatele nu sunt cele pe care le dorim noi.
Cat despre pedepse, acestea trebuie sa fie bine cantarite, aplicate la momentul potrivit si legate de incidentul respectiv (nu aplicati o pedeapsa pentru ceva ce copilul a facut cu 3 zile in urma, daca copilul arunca farfuria cu mancare pentru ca este nervos ii interziceti desertul si nu TV sau nu stiu ce jucarie).
Nu uitati sa si laudati copilul ori de cate ori face ceva bun, nu observati doar comportamentul prost al copilului ci si pe cel pozitiv. Regulile pe care le impuneti sa fie respectate de toti cei din casa (toata lumea poarta papuci, toata lumea se spala pe dinti, toata lumea se imbraca seara in pijama, etc.). Incercati sa intelegeti ce anume il determina pe copil sa aiba o anumita atitudine nedorita de voi. Poate incearca sa va spuna ceva, poate este suparat, poate sufera, poate vrea mai multa atentie; un copil nu stie sa vina la voi si sa va spuna ca este trist fiindca nu stiu ce i se pare lui, ii este mai usor sa va "arate" ca este nemultumit.
Mama Raluca, baiat Alex si bebita mica Ioana
http://community.webshots.com/user/craluca100
kjmami spune:
of fetelor..si noi avem aceias problema...cum sa ii facem a inteleaga ca nu e bine ce fac...
noi avem doi copii in casa..sebi de 2 ani si un pic..si dani de un am si 10 luni...problema noastra este ca sebi il cam bate pe dani...nu ca dani ar fi perfect..si el il musca pe sebi....se cearta tot timpul..pe jucarii...gelozii...nu stim cum sa procedam..
pana acum..l-am pedepsit pe sebi urcand-ul pe un fotoliu...in aceiash camera cu noi si explicand-ui ca nu are voie sa ii faca 'au' lui dani.....se uita la noi plangand...zice ca nu ii mai face 'au' dupa care il dam jos..si o ia de la capat..cu si mai multi nervi pe dani.....
ce facem?
craluca spune:
Alina, ai mare dreptate; copiii care sunt umiliti in mod repetat ajung sa se inchida in ei, sa creada ca sunt rai si ca nu fac nimic cum trebuie sau sa prinda ura pe cei ce-i umilesc.
As mai vrea sa spun ceva dar nu sunt sigura daca voi fi bine inteleasa. Sigura ca daca ai un copil, este copilul TAU dar el ca om, ca fiinta nu iti apartine. Ca parinti, trebuie sa indrumam copilul, sa-i oferim niste alternative in viata, sa-l invatam ce e bine si ce e rau dar nu sa-l subjugam, nu sa-i reprimam personalitatea ... Intelegeti ce vreau sa spun? E absurda chestia cu "Eu te-am facut, eu te omor!"...
Mama Raluca, baiat Alex si bebita mica Ioana
http://community.webshots.com/user/craluca100
casandra spune:
Eu sunt adepta lui Fitzugh Dodson. In mare, opinia lui este aceasta:
In primul rand trebuie sa se faca distinctie intre sentimentele si actiunile copilului. Parintele poate interveni asupra actiunilor copilului, dar nu trebuie sa incerce sa ii modifice sentimentele. Copilul trebuie sa aiba permisiunea de a-si exprima, in cuvinte, sentimentele, pozitive sau negative.
Parintele trebuie sa incurajeze, sa laude, sa recompenseze faptele bune ale copilului. De multe ori copilul se comporta intr-un mod dezagreabil doar pentru a atrage atentia, stie ca va fi pedepsit, dar pentru el pedeapsa e mai buna decat o atitudine neutra fata de faptele sale, deci daca nu i se arata apreciere pentru faptele bune, va alege sa faca fapte rele, pentru a i se acorda atentie.
Pentru eliminarea unor fapte rele, trebuie mai intai incercat cu recompensarea faptului ca nu mai face fapta rea. De ex: isi bate fratele mai mic. I se propune: daca te joci frumos cu fratele tau, diseara poti sa te culci cu o jumatate de ora mai tarziu. Daca noul comportament va fi intarit de mai multe ori, la un moment dat va deveni deprindere si nu va mai necesita recompensa. Cu copiii mai marisori, se pot face chiar contracte, e bine daca chiar scrise, pentru ca cel mic sa vada seriozitatea parintelui. In felul acesta copilul invata si sa negocieze. Parintele trebuie sa respecte intocmai contractul. De ex: daca iti faci zilnic lectiile intre orele x si y, sambata mergem la cinema.
Comportamentele neagresive, care nu sunt insuportabile pot fi neglijate. De ex: se joaca amestecand cu lingura in mancare, i s-a atras de nenumarate ori atentia, atentia acordata i-a intarit comportamentul. Nu i se va mai acorda atentie, dupa un timp, nu prea lung, va renunta la obicei, neinteresant daca nu este nimeni care sa il observe.
Pentru comportamentele agresive sau care pun rau la incercare nervii parintilor, se folseste "time out" (copilul este trimis 5 minute la el in camera). Time out nu este pedeapsa, ci retragerea recompensei (prezenta celorlalti). De ex: isi bate fratiorul cel mic, plange de nu mai poate pentru ca nu i se da ceva interzis,... Time out-ul se poate aplica la copiii mai mari de 3 ani, intre 1 an si jumatate si 3 ani este recomandata retragerea parintelui (de ex. parintele se inchide in baie) pana se linisteste copilul.
O alta metoda este cea a consecintelor naturale. Copilul intarzie la masa. In loc sa fie rugat insistent si asteptat cu masa pusa, i se spune o data, apoi vine sau nu, ceilalti se aseaza si mananca. Daca intarzie, va suporta consecintele: hrana rece sau ramane nemancat. Dupa 2-3 astfel de experiente, va fi tot timpul punctual.
oana_mm spune:
Casandra - mesajul tau mi se pare super!!!
Si metodele propuse cred ca sunt cele care functioneaza cu adevarat. Am fost in toamna asta in State, la o prietena americanca, care avea 2 baieti - unul de 1 an si jumatate si unul de 3 ani si jumatate si o fetita de 8 ani. Pentru baietelul de 3 ani metoda cu time-out functiona excelent. Mi-a povestit ca asta este pedeapsa pe care o aplica ea de obicei cand nu se mai intelege cu el. Il "trimetea" in time-out un numar de minute egal cu varsta lui. Si pentru ca el nu pleca intotdeauna cand ii spunea ea, numara cu voce tare si rar pana la trei sa ii dea timp sa faca ceea ce i-a spus. Si daca ajungea la 3 si el nu era in camera, atunci il ducea ea - frumos, nu brutal - si trebuia sa ramana in camera un timp dublu si cu usa inchisa. Functiona perfect! DAca nu erau acasa il punea sa stea intr-un loc mai separat de ceilalti si tot isi facea "time-out"-ul.
Pentru Eric al meu este prea devreme deocamdata - nu are decat 5 luni - dar presupun ca voi folosi aceasta metoda cand va fi destul de mare cat sa o priceapa.
Oana Melinte-Moraru
http://www.lamaze.ro
http://community.webshots.com/user/oana_mm
sinzi_ana spune:
Am incercat la gradi metoda cu time out si torn gaze pe foc...
1. la alte grupe nu poti sa il duci ca doamnele educatoare spun ca le strica activitatea si nu il primesc.
2. afara nu pot sa il las pentru ca e considerata recompensa si ar vrea si ceilalti copii
3. afara daca il las e nesupravegheat si imi e frica
4. in clasa daca ii dau time out, fac pe mascaricii si ceilalti copii rad si el devine vedeta
4. daca il las in clasa profita de acest time out si se relaxeaza, ba chiar vor si ceilalti copii...si incearca sa strice ora ca sa ajunga si ei la masuta izolata...
Nu cred ca e acelasi lucru cand iti pedepsesti propriul copil acasa, si cand este pedepsit la scoala intr-o colectivitate..
Sinzi si David
Poze cu David si Cora nebunatica
CryssUK spune:
Dragi mamici,
poate vi se pare putin exagerat , dar va spun pe cuvant de onoare si cu mana pe inima ca ceea ce spune Casandra e perfect adevarat.
Eu lucrez cu un copil f putin autist (dar si surorile lui mari au crescut cu aceeasi metoda) si functioneaza perfect metoda cu time out si numaratul pana la 3.
Noi in casa aplicam asta in fiecare zi si copii sunt niste ingerasi,au incredere in ei,simt ca sunt iubiti, li se respecta dorintele , dar exista momente cand se spune STOP asta nu ar tb sa faci.
La TV in Anglia exista emisiuni live in care se fimeaza cum o nanny(bona) cu pregatire psihologica vine pt 2 saptamani in casa unei familii care au probleme cu copii obraznici.Am ramas uimita sa vad ca metodele pe care eu le aplic zilnic(asa m-a invatat mama copiilor!0 sunt aplicate identic in filmuletele respective.E un mareee pacat ca nu exista astfel de experimente si in Romania si ca multi parinti nu stiu cum sa isi potoleasca copilasii obraznici.:)Subsemnata ar fi avut nevoie de niste reguli in copilarie....ca le-am mancat jumate din tinerete parintilor mei.Si poate,mi-ar fi fost si mie mai usor.
Pe langa ceea ce a scris Casandra ,mai adaug si urmatoarele:
1.Parintii tb sa fie f hotarati (ambii parinti) ca vor aplica metoda asta si tb sa fie f convingatori cand il cearta pe copil si il trimit in camera lui in time-out.E un soi de pedeapsa.
2.Un loc de time out atunci cand esti in oras ...poate fi coltul unui magazin sau un loc ales la intamplare , dar locul de time out de acasa tb sa ramana mereu acelasi si tb sa il faceti sa functioneze chiar daca la inceput o sa va fie CUMPLIT de greu.Stiu eu ce spun!
3.E f importanta MONOTONIA in viata copiilor.Daca ii schimbi unui
copil programul de masa, somn, joaca intr-o saptamana pt ca esti in vacata sau din alte motive, iti tb inca o luna sa il faci sa reintre in programul normal si implicit nervi, stress.
4.Inainte de a-i spune copilului ca tb sa plece in time out, trebuie OBLIGATORIU sa ii dai un AVERTISMENT si sa ii EXPLICI de ce il pedepsesti.Altfel copilul nu va intelege scopul pedepsei si nu se va corecta , iar pe deasupra se va simti abuzat.
Daca repeta acel lucru rau pt care l-ai pedepsit odata, tb sa il pedepsesti iar cand il repeta. Pt ca daca o data e ok sa il faca si o data e pedepsit, atunci el nu mai intelege nimic.
AVertisment inseamna ca dupa ce ii explici ce a gresit ''nu stai frumos pe scaun la masa si te-ai urcat cu picioarele si asta nu este frumos , asa ca daca nu o sa ........o sa te trimit in time out''
TB sa te uiti in ochii copilului, sa te cobori fizic la nivelul lui si ii spui unde a gresit si ca nu esti de acord cu asta si de ce e rau si ca va fi pedepsit.Asta nu inseamna sa il luati in brate si sa ii explicati 15 min , ci in 2 fraze scurte spuneti ce trebuie
Apoi numarati pana la 3 si ii cereti sa mearga in time out si daca la 3 el nu e in camera lui sau in locul stabilit pt time out(poate fi intr-un colt al camerei, pe scari(la cei cu casa mare) ,atunci il luati cu forta si il bagati in camera.Daca iese din camera si plange puneti-l inapoi in TO.
Un rol important il are si procedura:ACTION RELPY> care inseamna ca il rogi frumos din nou acelasi lucru la care el a raspuns urat.
De exemplu:daca tu l-ai rugat sa nu arunce scuipe pe jos in casa sau sa rupa o carte,si el a continuat sa o faca , atunci il spui ca ai ACTIUNE REPETATA ''am de gand sa fac o actiune repetata :TE ROG FRUMOS SA NU mai scuipi pe jos ca altfel te trimit in TO''
DE cele mai multe ori un copil obisnuit cu TO se teme ca va fi pedepsit si atunci se va corecta.
Dar pe langa corectia faptica tb sa cereti si o dovada verbala ,adica sa ii spuneti''Si acum ce spui?'' si el o sa zica ''imi cer scuze sau imi pare rau''
Daca a raspuns frumos , tb sa faceti alt pas si anume lauda ''BAIAT BUN! sau ''bine facut '' sau BRAVO ,gasiti voi o formula pe romaneste.....
5.Dupa ce copilul sta in time out o vreme ,pana la jumatate de ora ...si cand termina de plans si se calmeaza , duceti-va in camera si intrebati-l daca este calm sau ''ce ai de spus !'' el tb sa recunoasca ca a gresit si sa spuna ''iarta-ma ''Daca copilul e inca nervos lasati-l in TO pana se plisteste si nu va duceti in camera lui, nu il alintati sau luati in brate!
6.Multi parinti fac greseala de a da prea multe optiuni copilului.(eu , inca o mai fac cu Jake si mama lui mereu ma corecteaza)
De exemplu copilul e face baie si bineinteles ca nu mai vrea sa iasa usor din cada , asa ca mama ii zice ''Puisor , vreiu prosopelul roz sau bleo?''.O f mare greseala pt ca la o varsta de 4,5 ,6 ani e deja prea mult pt un copil sa il pui sa aleaga .De fapt in cele mai multe cazuri adevarul e altul:mamale speriate de ideea ca iar se apuca copilul de plans si tipat ....ii dau aceasta optiune ...chiar daca ele stiu ca baietelul va alege prosopul bleo ca urasete rozul''
Mama a grsit: tactica are efectul invers decat cel dorit.Copilul simte slabiciunea mamei si incepe sa oscileze , ba ala roz, ba bleu, ba ar vrea verde......si apoi plansete , tipete si data viitoare cand nu are optiunea ...va fi si mai rau.
La fel si cu dulciurile.Multi parinti le dau dulciuri cu sacosele la copii ca sa nu mai planga , Copii cer, parintii le dau si tot asa. Acum ma intreb: Cine se menajeaza ?Mama sau copilul? Eu stiu raspunsul .....
7.NU bateti copii,nu ii loviti nici cu o palmuta . Se poate educatie si fara palma!
De aseamenea nu trebuie sa abuzati de TO ca voi de exemplu vorbiti la telefon si vreti ca copilul sa plece din camera.Daca puteti, plecati voi si lasati copilul sa se joace mai ales daca e camera lui de joaca.Sper ca se intelege ce vreau sa spun!!!
Daca greseste, iarasi nu pierdeti momentul de a-l pedepsi pt ca el v-a intelege ca e OK sa faca acel lucru rau si va fi f uimit cand il veti pedepsi in viitor pt acelasi lucru.
Sunt lucruri aparent simple, dar la inceput o sa vi se para f greu sa le impuneti!Apoi, in timp va va fi f usor si vor functiona perfect.
Credeti-ma chiar functionaza daca toti adultii (mama , tata, bunic, bona) care se ocupa de copil , au acelasi tel si acelasi comportament vizavi de acesasta metoda.
NU UITATI sa va laudati copii cand fac ceva bun,sa ii faceti sa se simta iubiti(dar nu imediat dupa ce a iesit din TIME OUT!), sa tineti cont de aspiratiile lor .....Pt simplul fapt ca un copil a facut pipi la toaleta la 3 ani sau ca s-a spalat pe maine e un motiv f intemeiat sa il laudati cu formule scurte sau cu un pupic.
Nu va pedepsiti niciodata copii cu chestii de genul :Nu te mai iubesc daca nu esti cuminte !'', o sa ii iubiti oricum.....:)
Metoda asta poate functiona f bine intercalata cu chestii motivationale externe. De genul :daca stai cuminte la baie o sa iti dau o bombonica .ASta in cazul in care copii nu au la dispozitie saci cu bomboane zilnic la discretie, asa cum se intampla in f multe familii in Romania.
Poate am parut dura, dar nu sunt deloc asa. Ba chiar la inceput nu eram deloc de acord cu mama copilului si imi venea sa rad cand il trimiteam pe Jake in TOme out.Era ca oi piesa de teatru, replici invatate pe derost. Acum , inteleg cat de important e sa respecti regulile pt ca acel copil sa cresca bine, educat, sanatos, cu incredere in el, neabuzat, iubit.Nu imi va fi uspor sa aplic asta copiilor mei, dar o voi face cu siguranta !!!
Inchei dand un citat care mie imi place f mult :
''Cel mai sigur mod de a-ti face copilul mizerabil, este sa ii satisfaci toate dorintele!''
Cu mult drag,
Cristina