in caz de divort...

in caz de divort... | Autor: Dalina

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,

As avea nevoie, daca se poate, de o parere autorizata pentru cazul de mai jos (este vorba de o prietena foarte buna care nu are acces la internet):

Este casatorita de 7 ani si are doi copii, unul de 6 ani, al doilea de 3 luni. Sotul a primit de la parinti un apartament de 2 camere in care au locuit pana la nasterea celui de-al doilea copil, moment in care s-au mutat in alt apartament de 4 camere, luat cu credit pe 15 ani de la banca.
Unde este problema?
Din pacate, inca din ultimele luni de sarcina (cu cel de-al doilea copil), sotul a inceput sa dea semne de "plictiseala" (ca sa folosesc un cuvant frumos), de lipsa de interes, WEnd-uri petrecute in compania colegilor de birou (cand sotia il astepta acasa cu cei doi copii, cu toate problemele post-natale), etc.
Intrebarea este: in caz de divort (poate nu se ajunge aici, dar totusi), care ar fi situatia ei presupunand ca ar pastra copiii?
Creditul a fost luat luand in calcul bugetul pe intreaga familie dar ea nu ar putea nici macar plati ratele - presupunand ca nu ar manca nimic :-(
Initial sotul a spus ca pastreaza apartamentul de 2 camere pentru a-l inchiria si a plati cu chiria o parte din rata. Ulterior si-a schimbat parerea si dispare din cand in cand acolo...Bineinteles exista ipoteza unei a 3-a persoane in tablou...
Am auzit ca dupa 5 ani de casnicie, chiar daca bunurile nu au fost achizitionate in acest timp, se partajeaza. Este adevarat?
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns, este disperata...
Ca sa pun "bomboana pe coliva" stiti ce a facut dupa cutremurul de pe 26? A fugit la vechiul apartament sa vada ce fac trandafirii de acolo si sa vada daca nu s-a spart vreo teava..., ramanand insensibil la rugamintile ei de a nu o lasa singura cu cei doi copiii.

Dalina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bibi spune:

quote:
Am auzit ca dupa 5 ani de casnicie, chiar daca bunurile nu au fost achizitionate in acest timp, se partajeaza. Este adevarat?

Nu
quote:
Intrebarea este: in caz de divort (poate nu se ajunge aici, dar totusi), care ar fi situatia ei presupunand ca ar pastra copiii?

Pai variante sunt multiple. Ideea e ca e foarte greu sa raspunzi la intrebarea asta atata vreme cat nu e clar formulata. Sfatul meu: sa mearga prietena ta la un avocat cu toate hartiile(carte de munca, ct de credit, etc) sa-i spuna aceluia clar ce ar vrea si omul ii spune in functie de ce si cat castiga daca se poate sau nu.

Bibi si David (08.07.2003)
http://community.webshots.com/user/bgoran

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dalina spune:

Intrebarea este - ca sa fiu mai clara: are vreun drept asupra apartamentului de 2 camere?
Va exista vreo obligativitate pentru el in plata ratelor pentru noul apartament daca nu va locui in el? Pana la rambursarea creditului - 15 ani.....?
Asta ar exclude pensie alimentara?
Multumesc mult pentru raspuns si sper ca am fost mai clara.
Dalina

Mergi la inceput

quote:
are vreun drept asupra apartamentului de 2 camere?

NU

quote:
Va exista vreo obligativitate pentru el in plata ratelor pentru noul apartament daca nu va locui in el? Pana la rambursarea creditului - 15 ani.....?

Daca solicita atribuirea apartamentului in natura catre ea se nasc doua mari probleme, avand in vedere situatia ei materiala. 1 Trebuie sa-i plateasca sotului o sulta. Sulta se stabileste in functie de cota de contributie a acestuia raportat la avans si rate deja achitate. In plus se mai ia in calcul sporul de valoare al apartamentului. Deci, se aduna ceva banuti. 2 Ratele in continuare proprietarul exlclusiv le plateste,adica ea.

quote:
Asta ar exclude pensie alimentara?

din punctul meu de vedere partajul bunurilor comune nu au nici in clin nici in maneca cu pensia alimentara. Pensia ar trebui platita indiferent de ce spun sotii.

Eu, daca as fi in locul ei, ceea ce nu-mi doresc, as incerca sa negociez asa: iau eu apartamentul tau de 2 camere si ma mut cu copii acolo. Tu ramai proprietar exclusiv al apartamentului de 4 camere, nu-mi mai dai sulta, nu mai platesc rate si nu-ti cer pensie de intretinere o perioada de xxx.

Mergi la inceput

Multumesc mult, situatia este mai grava decat mi-as fi inchipuit! In nici un caz nu va putea ea lua initiativa divortului pentru ca nu ar ma putea negocia nimic!
Multumesc mult Bibi pentru informatii, din pacate nu cred ca el ar renunta la apartamentul de 2 camere care este intr-o zona mult mai buna ca cel de 4.
As vrea sa o ajut dar nu stiu cum!
Dalina

Mergi la inceput

Tocmai revenisem ca sa-ti mai spun ca oricum solutia propusa este discutabila in functie de multe date, necunoscute de mine. Ma gandeam ca poate apartamentul de 2 camere e mai bine situat si are imbunatatiri multiple.
So, ideea e ca trebuie sa se consulte cu un avocat cu creionul si cu hartia in fata. Numai cineva care stie toate datele ii poate prezenta varianta optima.

Mergi la inceput

Multumesc mult, Bibi.
Cunosti cumva, din intamplare un avocat care sa se ocupe cu probleme de genul asta? Rugamintea ei la mine era de fapt sa ii spun un avocat, daca stiu, sa ii ceara o consultatie.
Multumesc foarte mult,

Dalina

Mergi la inceput