diagnosticare anexita-clarificari!
Domnule doctor,
As putea avea mai multe informatii referitoare la semnele clare de diagnosticare a anexitei?
De mai bine de o luna ma “plimb” intre mai multi medici (ginecolog, urolog, generalist) pentru a mi se stabili un diagnostic clar pt ceea ce pare din ce in ce mai sigur o anexita.
Luna trecuta am acuzat dureri puternice (crize, tip colici) in partea dreapta, pe toata perioada celor 28 de zile de ciclu (mai intense in prima zi). Avand in vedere localizarea-drepta- am fost orientata pe rand catre un generalist (pentru a exclude posibilitatea unei apendicite), ecografi (eco generala abdomen, unde singurul element patologic evidentiat este un chist ovarian drept de 2 cm, care nu explica intensitate durerilor), un urolog (nimic in neregula in afara aceluiasi chist dreapta, confirmat si de el la eco de 2 cm, aceesi opinie, nu explica violenta durerilor), analize urina bune (urocult+sediment), si un ginecolog (eco transvaginala, chist mic, ovar drepat inflamat, palpabil si la control)
Nu am luat decat antiinflamatoare calmante (Vioxx, ulterior Ketorol), iar dupa aparitia primului ciclu am incepaut tratamentul cu Diane35, pentru reabsorbtia chistului (mentionez ca in urma cu 5 ani am avut un chist de 6 cm (!), pe acelasi ovar drept, care a disparut complet dupa cateva luni de tratament contraceptiv, Diane).
Am urmarit de-a lungul ultimilor ani periodic (la fiecare 6 luni) prin eco transvaginale evolutia ovarelor, si am alternat perioadele de contarceptive cu pauze in functie de evolutia chisturilor (au ramas in general in faza micro--)
Am ciclu f regulat, 28 zile, fara probleme, neabundent, pana acun o luna fara dureri
De luna aceasta, dupa inceperea tratamentului cu Diane, durerile au incetat (o usoara senzatie de arsura dreapta si intepaturi mai apar) dar nu as vrea sa las ascunsa o problema care a existat (cunosc consecintele unou cronicizari de anexite). Acuz in continuare si o durere (contractie a intregii zonei pelviene) in timpul urinarii (uneori) .
Care sunt deci semnele clare care indreptatesc un medic sa puna acest diagnostic si in functie de ce se alege tratamentul (antiinflamatoare si+/sau antibiotice)?
Va multumesc mult pentru clarificarea acestui aspect.
MadaS
Raspunsuri
romeostanescu spune:
Uneori apar dureri anexiale cronice cand exista un folicul mai mare sau chist in tensiune, iar in urma ruperii apare o durere acuta(folicul este socotit pana in 3 cm,peste 3 cm sunt considerate chisturi). Tratamentul cu Diane pune ovarul in repaus si in general chisturile nu mai apar. Din simptomatologia enuntata este probabil sa ai o cistita subacuta care trebuie tratata cu antibiotic si antiinflamator.(ex.Zanocin+Aulin+Uricol).De multe ori sunt fals etichetate anexitele,in fapt fiind cistite subacute si care, netratate, se cronicizeaza.
Cu stima,
Dr. Romeo Stanescu
www.obgin.4t.com