Preot duhovnic

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

Gandacel nu stii niste rugaciuni pentru sufletul celor care-si iau viata?Sau nu exista din cauza ca asa cum zici preotul nu se roaga in biserica pentru ei.Nici chiar dca e vorba de copiii? de tineri?
Multumesc,
Alina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns un_tata spune:

Dumnezeu a creat pamantul cu toate frumusetile lui si cu toate vietatile si apoi l-a creat pe om pe care l-a pus sa stapaneasca peste toate. Dumnezeu i-a daruit omului viata, l-a inzestrat cu un suflet nemuritor si l-a chemat la viata pentru a trai vesnic in Imparatia Lui cea cereasca. Viata de aici - trecatoare - este o pregatire pentru viata vesnica din lumea de dincolo.

Daca se sinucide, omul respinge viata - acest mare dar pe care i l-a facut Dumnezeu - si face o mare greseala. Prin sinucidere, omul rupe legatura cu Dumnezeu si, de aceea, Sfinti Parinti au lasat sa nu se slujeasca in biserica sinucigasii, afara numai de cazul cand au fost bolnavi psihic.

Numai Dumnezeu stie unde merge fiecare.

Dar, pentru ca eu sunt un nestiutor si un neinvatat, voi aduce cateva dintre cuvintele Sfintilor Parinti.

* * *

Din
PRAVILA BISERICEASCA
scrisa de ieromonahul Nicodim Sachelarie

"Sinuciderea este curmarea vietii proprii. Animalele nu se pot sinucide, caci ele n-au un trup incredintat spre pastrarea unei ratiuni, adica un suflet constient fata de misiunea fata de trupul in care traieste si de rostul sau in aceasta lume si in viata viitoare. Sinuciderea este cel mai mare pacat fata de sine, caci prin ea omul isi inchide definitiv calea spre pocainta. Sinucigasul da dovada de necredinta sau de o credinta bolnava (Jud. 9, 54-57; I Regi 31, 4-6; Fap. Ap. 1, 28); pacatuieste contra trupului sau care este biserica Duhului Sfant (I Cor. 6, 19; Matei 27, 5; Rom. 14, 8-12), si deci nu mai are iertare nici in lumea aceasta, si nici in cea viitoare, de aceea, sinucigasului nu i se mai poate face nici un fel de slujba, si nici nu se ingroapa in cimitir cu cei credinciosi.

Sinucigasul de buna voie nu trebuie sa fie slujit sau pomenit la vreo slujba, caci si-a dat sufletul satanei ca si Iuda Iscarioteanul. Cel ce s-a sinucis fiind bolnav si iesit din minti, poate fi slujit. Sinucigasul care s-a omorat din imputinarea sufletului, adica din frica de oameni, sau de persecutii, sau de boala care nu-i atinge mintea, acela nu poate fi pomenit.

Unii sunt de parere ca s-ar putea face o slujba sumara cu aprobarea episcopului, numai la mormant, fara a fi dus in biserica, preotul fiind imbracat numai cu epitrahilul, a celor sinucigasi a caror moarte ar avea motive de ingaduinta, cu conditia ca preotul sa nu faca necrologul, ci numai sa vorbeasca de pacatul sinuciderii cu scop moral si pastoral (Sirah 30, 17; Filip. 1, 21-30; II Regi 1, 1-27)"

* * *

DESPRE UCIDERE
care este un pacat mai mic decat sinuciderea
(din "Credinta Ortodoxa", Editura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Iasi -1999)

Uciderea este un pacat foarte greu fiindaca prin ea:

1. Se distruge o fiinta care poarta in sine chipul lui Dumnezeu;
2. Se intra cu nelegiuire in drepturile lui Dumnezeu, Care este singurul stapan asupra vietii si a mortii;
3. Se rapeste un drept firesc al fiecaruia si bunul cel mai de pret daruit omului de Dumnezeu si pe care nimeni nu-l mai poate inapoia;
4. Se calca porunca dragostei;
5. Se stirbesc drepturile societatii fata de care fiecare om are anumite datorii de implinit;
6. Se ucid serii intregi de urmasi, care aveau dreptul la viata si puteau fi de mare folos societatii.
Uciderea este pacat impotriva lui Dumnezeu, impotriva firii omului si impotriva societatii.

In ce priveste pe sinucigasi, deoarece ei de buna voie rup legatura cu Dumnezeu, Biserica, prin canoanele ei, opreste inmormantarea lor dupa randuielile crestinesti. Aceasta, bineinteles, daca atunci cand s-au sinucis au fost in deplinatatea mintii.

* * *

DESPRE CELE DOUASPREZECE TREPTE ALE PACATULUI
explicate de parintele Ilie Cleopa

"Daca omul se lasa mereu biruit de gandurile deznadejdii si nu alearga repede la spovedanie si la pocainta, deznadejdea (care este a unsprezecea treapta a pacatului) il duce la treapta a douasprezecea a pacatului care este sinuciderea, cea mai grozava moarte trupeasca si duhovniceasca, asa cum a sfarsit si Iuda vanzatorul. Acesta, facandu-se vanzator al Mantuitorului lumii, in loc sa se intoarca la pocainta din adancul inimii si sa planga cu amar, precum Marele Apostol Petru (Luca 22, 26), s-a deznadajduit, a aruncat argintii vanzarii in biserica, apoi s-a dus si s-a spanzurat (Matei 27, 45)."

* * *

Va rog sa ma iertati.

Sebastian

Mergi la inceput

Mergi la inceput

Va rog sa ma iertati.

Sebastian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

slakje, roaga-te pur si simplu ca Dumnezeu sa o ierte! nu trebuie sa folosesti o rugaciune anume, roaga-te din suflet!

au fost sfinti care s-au rugat si au scos pacatosi din iad cu rugaciunea lor!

Dumnezeu e mare, si El stie mai bine!

Mergi la inceput

Va multumesc mult, casamdra, un tata si gandacelu, si eu va rog sa ma iertati dar vroiam sa ma lamuresc caci nedumerirea si durerea si revolta din sufletul meu acum e mare si nu-mi pot imagina de ce si cum s-a putut asa ceva, si nu pot sa imi dau seama puterea parintilor acestei fete frumoase si destepte de a continua si de a se trezi dimineatza.

Alina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

In legatura cu Spovedania...aseara eram la Sf.Maslu si preotul citea o Epistola (nu stiu care exact) in care se spunea "fratilor,marturisiti-va unul altuia pacatele si veti fi iertati". Oare de aici vine Taina Spovedaniei? Sau ati intalnit alt loc unde este amintita?

Mergi la inceput

<<Mantuitorul Hristos a ingaduit această Taină (a Sfintei Spovedanii) sfintilor Sai apostoli cand le-a spus :

"Oricate veti lega pe pământ, vor fi legate si in cer si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer" (Matei XVIII, 18; XVI, 19).

El a instituit-o apoi după Sfanta Sa inviere din morti, cand aratandu-Se apostolilor le-a zis :

"Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal va trimit si Eu pe voi. Si zicand aceasta, a suflat asupra lor si le-a zis : Luati Duh Sfant; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute". (Ioan XX, 21-23)

Puterea de a lega si dezlega pacatele o are numai Mântuitorul Hristos, cum ne-a aratat (Luca V, 20 si 24), dar El a dat aceasta putere si apostolilor (Ioan XX, 21-23) si prin acestia, episcopilor si preotilor.>>

Text preluat de www.sfaturiortodoxe.ro/invatatura-crestina-ortodoxa/catehism-invatatura-credinta-crestina-ortodoxa-taina-spovedaniei.htm" target="_blank">aici.

* * *

Sfantul Ioan Gura de Aur a scris în tratatul "Despre preotie":

"Preotii locuiesc pe pamant, dar dispun de cer, caci au primit o putere pe care Dumnezeu n-a dat-o nici ingerilor caci orice hotarasc ei jos, confirma Dumnezeu sus".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gianna_r spune:

Foarte interesant tot ce am citit pana acum!

Duhovnic, preot, sfatuitor- cum vreti voi sa-i spuneti- este chiar DUMNEZEU!
Ati încercat vreodata sa va deschideti sufletul în fata lui Dumnezeu, adica sa vorbiti DIN INIMA, sa va rugati DIN INIMA, sa cereti sfaturi DIN INIMA undeva unde sunteti înconjurati de liniste, undeva unde puteti aprofunda LEGATURA ce EXISTA între Dumnezeu si om; nu neaparat la Biserica, ci în camera, pe strada, în natura- adica pe un câmp verde, între pomi si flori, în livada etc?

Încercati sa aveti dialog cu DUMNEZEU zilnic, macar cateva minute- dar sa fie profunde, sa simtiti acea emotie si acea senzatie de plutire! Deschideti-va sufletul în fata Lui, fiti SINCERI- nu ascundeti nimic pt ca El stie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

gianina,

nu stiu ce reiligie ai, daca esti ortodoxa sau nu, dar imi permit sa intervin pentru a accentua ca este o prejudecata (neo)protestanta faptul de a crede cum ca ortodocsii nu "vorbesc" cu Dzeu, doar se roaga din carti

iarta-ma daca te-am suparat cu ceva, nu a fost in intentia mea

Mergi la inceput