Nastere fara EPIZIOTOMIE?

De un timp ma preocupa problema asta foarte mult, pentru ca am citit foarte multe argumente pro si contra epiziotomiei. As vrea sa stiu daca cunoasteti pe cineva care a nascut fara epiziotomie. Sau ce parere aveti despre ea.
Coraly, 30+
Raspunsuri

bits spune:
aceeasi probl ma preocupa si pe mine mai ales ca sunt pe ultima suta de metri.vreau sa-ti spun ca nu-mi pot imagina ca un capusor cu diametru 10-11cm sa iasa printr-o gaurica.eu sunt pt epiziotomie dar sunt si persoana care prezinta o elasticitate mare si pot naste fara.parerea mea e ca epiziotomia nu ar trubui sa fie facuta de la inceput(aici asa e regula) ci pe parcursul nasterii in functie de necesitatile organismului.
octy 39 sapt DPN:29oct
http://photos.yahoo.com/octyb

crinuta spune:
Eu sunt impotriva epiziotomiei, deoarece stiu cat de greu se vindeca. De asemenea poate fi suparatoare dupa ani de zile daca nu a fost facuta cum trebuie.
Crinuta si bb din burtica 30+ saptamani
Dr. Nayel, CFR2

Lorelai182003 spune:
Uite, eu am nascut fara epiziotomie(si fara sa ma rup deloc). Acum depinde, fiecare femeie este diferita.Una poate are muschii mai elastici, alta poate nu. Nu trebuie sa generalizam.
Eu am facut si sport(si fac) de performanta si asta a fost un factor favorabil. Si mie mi s-a spus la inceput ca s-ar putefi sa fie nevoie de epiziotomie dar uite ca n-a fost. Si eu eram xtrem de speriata, chiar mai mult decat de nasterea in sine dar cand am aflat ca se face cu anestezie locla cu xilina m-am linistit.
Nu trebuie sa-ti fie frica, epiz. se faceca tu si bbul tau sa treceti de nastere in siguranta.
Nu mi-am pierdut elasticitatea muschilor dupa nastere si nici dimensiunile nu s-au modificat.
Medicul tau o sa te informeze la cererea ta(sper) despre avantajele si dezavantajele epiziotomiei.
Dar uite o idee pt un perineu mai elastic: poti face exercitiile Kegel. Adica iti contracti muschii perineului ca atunci cand retii jetul de pipilica. Si ii contracti asa de ate ori poti tu. Poti face exercitiul oricand si nu este foarte greu. Era bine daca il incepeai ma devreme dar cine stie, poate ajuta.
Mult succes si sanatate tie si puiului tau!
Adrian,Alina
si sotul Adi
Poznele noastre
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=17457" target="_blank">Nasterea Ingerasului

lilach spune:
Eu am nascut de 3 ori fara sa mi se faca epiziotomie.
Din cite am inteles eu depinde foarte mult de elasticitate, muschi si nu in ultimul rind de moasa. Eu nu am facut sport de performanta insa ceva sport am facut in "tinerete" ...ce am facut insa si fac si acum sint exercitiile "Kegel"...pe vremuri nici macar nu stiam ca le spune asa...sint exercitii care ajuta nu numai la nastere...ajuta si la altceva
"Un sfirsit e un inceput..."
ella&com.

joe spune:
Si eu am nascuta fara epiziotomie si fara sa ma rup!
Cred sincer ca exercitiile Kegel m-au ajutat - desi am inceput sa le fac corect de prin luna a 8-a abia!

Lorelai182003 spune:
quote:
Originally posted by lilach
...ce am facut insa si fac si acum sint exercitiile "Kegel"...pe vremuri nici macar nu stiam ca le spune asa...sint exercitii care ajuta nu numai la nastere...ajuta si la altceva
"Un sfirsit e un inceput..."
ella&com.
Da,da, ai dreptate

Adrian

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=17457" target="_blank">Nasterea Ingerasului

tomasa spune:
Coraly si eu tot fara epiziotomie as vrea sa nasc. Eu am incredere in corpul meu si pana acum nu m-a prea dezamagit...Normal ca nu sunt absurda si daca nu se poate prefer sa ma taie decat sa ma rup dar as prefera sa o faca doar daca este necesar si nu pt. ca asa se practica. Din pacate la noi nu te prea intreaba nimeni daca vrei sau nu epiziotomie si nici nu cred sa tina prea mult cont de parerea ta, ceea ce mi se pare revoltator. Ei fac taietura asta pe banda rulanta, ai sau nu nevoie de ea, probabil ca sa le fie mai usor. Ar trebui sa o faca doar daca observa ca ai tendinta sa te rupi, nu asa oricui...
Am vazut ca multe fete ti-au raspuns ca au scapat dar, din pacate pt. noi doar una a nascut in Romania. Oricum, interesant subiect si as fi curioasa sa aud de alte cazuri care au nascut fara epiziotomie in Romania.
Chiar Lorelai tu la ce spital ai nascut si cum de ai scapat? Te-ai dilat f. repede?
Irina burticoasa si copilasul cuminte din burtica

coraly spune:
Si eu stiu pe cineva care a nascut aici fara epiziotomie, dar a fost cu 17 ani in urma, si era si un doctor mai in varsta... dar in astia de azi nu prea am incredere. Nu stiu cand o sa-mi iau inima in dinti sa deschid subiectul si cu doctorul meu, sa vad ce parere are.
Coraly, 30 +

didita spune:
Eu am nascut de doua ori fara epiziotomie, fara rupturi si fara sa ma recoasa dupa. Nu am facut nici un fel de exercitiu fiic (sportul oboseste) , am luat 27 kg prima data si 20 a doua. Copii au avut 3.300 si 4.200. Si de fiecare data am avut probleme ca nu ma dilatam deloc in primele ore (10) de travaliu. A fost nevoie sa-mi rupa membranele de fiecare data si dupa, minune... m-am dilatat imediat si copiii au iesit intr-un timp record fara efort.
pe aici doctorii cam fac epiziotomie la toata lumea ca li se considera act chirurgical si sunt platiti mai bine... la mine doctorul a venit prea tarziu prima oara si nu l-am mai chemat a doua oara (era in vacanta si am preferat sa raman numai cu moasa).
Oricum nu cred ca o mamica in travaliu poata sa hoatarasca daca vrea sau nu. Trebuie sa putem avea incredere in medic si in ceea ce considera el ca e bine la momentul si in situatia data.

Lia spune:
eu am discutat cu medicul inainte de nastere si i-am spus ca nu vreau epiziotomie decat daca va constata ca e necesar,pentru ca imi spusese ca in Japonia fac tuturor.
N-a fost necesar pana la urma,a avut mai putin de "brodat" decat daca ar fi facut epiziotomie si toate au fost OK.sarcina si nastere usoare si un bebe sanatos!