Religia din care facem parte

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pulstar spune:

quote:
Originally posted by alexxia

Rectific: Pentru o persoana ireligioasa ( cuvant inexistent in DEX ) esti deosebit de preocupata de religie.
Lumineaza-ma in ignoranta mea si explica-mi diferenta.
Alexxia

Alexxia, intr-adevar mai corect ar fi fost termenul nereligios (cuvant existent in DEX). Aveam in minte corespondentul acestuia in engleza - irreligious, si de aceea l-am scris asa. Facand referire la DEX, diferenta intre cele doua concepte ar fi cam asa:

Ateu:

• Adept al ateismului; persoană care neagă existenta lui Dumnezeu si a oricarei divinităti.
    – Din fr. athée, lat. atheus.

• Necredincios, liber-cugetător, (pop.) păgân, (înv.) ateist
  • .

Ateism:

• Negare a existentei lui Dumnezeu si a oricarei divinitati; conceptie care se bazează pe această negare. – Din fr. athéisme.

• Conceptie care respinge religia si existenta oricărei divinitati. /<fr. athéisme

• Necredinta.

Nereligios:

• Care nu are o religie

• Care nu respectă religia

• care este ostil sau indiferent fata de religie

• Care nu este condus de principii sau motive religioase

Religios:

• Care tine de religie, care se referă la religie; bisericesc. Evlavios, cuvios, pios. [Pr.: -gi-os] – Din fr. religieux, it. religioso, lat. religiosus.

• Care tine de religie; propriu religiei. 2) Care respectă cu strictete prescriptiile religiei; cuvios; cucernic; pios; evlavios. [Sil. -gi-os] /<fr. religieux, lat. religiosus

• 1. v. bisericesc. 2. bisericesc, sfant, (pop.) sant. (Carte ~oasă.) 3. bisericesc,pios, divin. (Seviciu ~.) 4. bisericesc, v. duhovnicesc. 5. v. cre-dincios

Religie:

• Sistem de credinte (dogme) si practici (rituri) privind sentimentul divinitătii care ii uneste, în aceeasi comunitate spirituală si morală, pe toti cei care aderă la acest sistem; totalitatea institutiilor si organizatiilor corespunzătoare; confesiune, cult.

• Disciplină predată în scoală, avand ca scop educarea si instruirea elevilor în spiritul religiei date.
    – Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion.

• Credintă în existenta unei forte supranaturale care implică un ansamblu de acte rituale si adorarea ei. [G.-D. religiei; Sil. -gi-e] /<fr. religion, lat. religio, ~onis, germ. Religion

Acum lasand la o parte DEX-ul, si explicand cu cuvintele mele, pot sa spun ca diferenta ar consta in faptul ca, spre deosebire de o persoana atee care nu crede deloc in Dumnezeu, eu, ca si persoana nereligioasa cred in acea Forta Infinita denumita Dumnezeu(eu prefer sa nu O numesc astfel). Diferenta fata de o persoana religioasa este ca eu nu ma raportez la nici un sistem religios pentru a crede in Ea. La mine credinta in acea Forta vine ca ceva natural, instinctual si nu ca si ceva impus de vre-un sistem de gandire religios. Astfel, eu am iubire de "Dumnezeu" si nu frica de "Dumnezeu". Este o diferenta mare. De asemenea nu ma raportez la nici un personaj religios - sfinti, profeti, mantuitori, mame de mantuitori,duhuri sfinte,ingeri, diavoli; sau simboluri si unelte religioase - cruci, pentagrame,icoane,preoti sau altele asemenea. De asemea nu ma raportez la nici o carte religioasa gen biblie,coran,tora, care pretinde ca detine adevarul suprem. Asadar credinta in acea Forta a Vietii Infinite imi este suficienta, iar in viata ma ghidez dupa acele reguli etice nescrise universal-valabile cu care fiecare dintre noi ne nastem. Locul unde ma simt cel mai aproape de "Dumnezeu" este natura si nu biserica. Iar "Dumnezeu" in felul meu abstract(pentru unii) de a crede in El, il simt mereu aproape, ii simt prezenta si ajutorul in cele mai neasteptate si diverse moduri.

* Nimic nu se pierde, totul se transforma *
http://photos.yahoo.com/pulstar3/

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by irina.c.

Draga Pulstar,daca Dumnezeu nu-si incalca propriile Sale legi,te rog explica-ne si noua cum de a inviat mortii,a facut pe orbi sa vada,a umblat pe mare,etc.?Cum s-a nascut Hristos dintr-o fecioara care nu a stiut de barbat?Cum a aprins El lemnele ude,la rugaciunea facuta de Sf.Prooroc Ilie?

Draga Irina, toate "minunile" despre care vorbesti sunt extrase dintr-o singura carte, si aceea scrisa si rescrisa de oameni, cunoscuta drept biblie sau scriptura. Eu nu sunt adepta nici unei carti care pretinde ca detine adevarul suprem, de aceea nici nu pot sa-ti explic "minunile" respective si nici sa-mi dau cu parerea nu as vrea acum. Este ca si cum m-ai intreba cum comentez intamplarile prezentate in "Cartea mortilor egipteni" sau "Mahabarata si Ramayana"..
Din punctul meu de vedere biblia, ca si alte carti asemenea, reprezinta o culegere de mituri, interesante de altfel dar fara pretentia de a avea titlul de adevar. Daca tu ai ales sa le crezi este alegerea ta. Nimeni nu te poate obliga sa faci contrariul deoarece fiecare este liber sa creada ceea ce considera potrivit pentru sine..
quote:
Originally posted by irina.c.
..se numesc MINUNI,draga Pulstar, si nadajduiesc sa ai si tu parte de ele in viata...Doamne ajuta!

.. de minuni am parte in fiecare zi. Fiecare zi in sine este o minune, o celebrare a vietztii, o poezie a existei. Fiecare noua viatza care se naste este o noua minune. Viatza in sine este o minune. Miscarea de rotatie si de revolutie a Pamantului este o minune, Aurora Boreala, eclipsa solara, alte minuni. In fiecare zi, in jurul nostru se deruleaza nenumarate minuni fara ca macar sa ne dam seama de existenta acestora. Daca nu am mai fi atat de orbi la minunile care se intampla chiar sub ochii nostri, viatza ne-ar fi cu adevarat sublima.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by pulstar
Asadar credinta in acea Forta a Vietii Infinite imi este suficienta, iar in viata ma ghidez dupa acele reguli etice nescrise universal-valabile cu care fiecare dintre noi ne nastem.

scuza-ma, exista un subforum aici pe DC, in caz ca nu ai acces la un manual de psihologie educationala de exemplu, unde se descriu in amanunt ce fel de instincte primare are fiinta umana, in special cand se naste cum zici. de asemenea, iti recomand manualul de filosofie de cls. XII-a unde, la cap. Omul, vei invata despre homo homini lupus si contractul social. in cuvinte simple, ne nastem cu instinct de supravietuire, de conservare si de reproducere. morala, sau cum preferi tu-etica- se invata pe parcurs, pentru ca, inca de pe vremea societatii primitive (recomand manualul de istorie de cls. V-a), uaminii au hotarat ei, se pare, ca mai bine sa se uneasca in triburi si mai mari si sa traiasca in buna pace dupa niste reguli create de comun acord, decat sa se decimeze ca fraierii. deci, tabloul pe care ti l-ai pictat singura despre realitatile universale si adevarurile etice sufera de fundament concret. dar, nu ii neg frumusetea, ce-i al tau e-al tau. iluziile nu fac rau nimanui daca nu creaza comportamente agresive la topicele despre credintele altora.

--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexxia spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Originally posted by pulstar
Asadar credinta in acea Forta a Vietii Infinite imi este suficienta, iar in viata ma ghidez dupa acele reguli etice nescrise universal-valabile cu care fiecare dintre noi ne nastem.

scuza-ma, exista un subforum aici pe DC, in caz ca nu ai acces la un manual de psihologie educationala de exemplu, unde se descriu in amanunt ce fel de instincte primare are fiinta umana, in special cand se naste cum zici. de asemenea, iti recomand manualul de filosofie de cls. XII-a unde, la cap. Omul, vei invata despre homo homini lupus si contractul social. in cuvinte simple, ne nastem cu instinct de supravietuire, de conservare si de reproducere. morala, sau cum preferi tu-etica- se invata pe parcurs, pentru ca, inca de pe vremea societatii primitive (recomand manualul de istorie de cls. V-a), uaminii au hotarat ei, se pare, ca mai bine sa se uneasca in triburi si mai mari si sa traiasca in buna pace dupa niste reguli create de comun acord, decat sa se decimeze ca fraierii. deci, tabloul pe care ti l-ai pictat singura despre realitatile universale si adevarurile etice sufera de fundament concret. dar, nu ii neg frumusetea, ce-i al tau e-al tau. iluziile nu fac rau nimanui daca nu creaza comportamente agresive la topicele despre credintele altora.

--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)

Conchita, mi-ai luat-o inainte cu raspunsul (la ambele topicuri )
, dar subscriu cu totul
Cu drag
Alexxia

Lumea este plina de frumusete atunci cand inima este plina de dragoste

Mergi la inceput

quote:
.... iti recomand manualul de filosofie de cls. XII-a unde, la cap. Omul, vei invata despre homo homini lupus si contractul social. in cuvinte simple, ne nastem cu instinct de supravietuire, de conservare si de reproducere. morala, sau cum preferi tu-etica- se invata pe parcurs, pentru ca, inca de pe vremea societatii primitive (recomand manualul de istorie de cls. V-a), uaminii au hotarat ei, se pare, ca mai bine sa se uneasca in triburi si mai mari si sa traiasca in buna pace dupa niste reguli create de comun acord, decat sa se decimeze ca fraierii. deci, tabloul pe care ti l-ai pictat singura despre realitatile universale si adevarurile etice sufera de fundament concret. dar, nu ii neg frumusetea, ce-i al tau e-al tau. iluziile nu fac rau nimanui daca nu creaza comportamente agresive la topicele despre credintele altora.

Conchita, vad ca iti face o deosebita placere sa faci trimiteri la cultura generala a celorlalti participanti la forum. Acum stau si oscilez, faci asta ori pentru a demonstra cat de desteapta esti tu, ori pentru a-ti gadila propriul ego, ori pentru a-i pune pe ceilalti intr-o lumina proasta aratand cu degetul la cat de "inculti" sunt ei. Oricare dintr-e cele trei variante enumerate mai sus demonstreaza un singur lucru despre personalitatea ta, si ii voi lasa pe ceilalti membrii ai forumului sa traga o concluzie in acest sens..
quote:
scuza-ma, exista un subforum aici pe DC, in caz ca nu ai acces la un manual de psihologie educationala de exemplu, unde se descriu in amanunt ce fel de instincte primare are fiinta umana, in special cand se naste cum zici..

Conchita eu nu ma refeream la instinctele primare ci la ceva mai presus de acestea. Daca nu ai inteles acest lucru este ok, insa daca nu esti sigura de un lucru, nu te grabi atat de tare sa tragi o concluzie, si aceea gresita, pe care sa o postezi cu orice pret.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

quote:
Originally posted by gandacelu

un tata
sa stii ca noi cei din interior intelegem ceea ce vrei tu sa spui, dar ma tem ca "din afara" se poate vedea cu totul altceva!

Desi nu sint chiar atit de "pe dinafara" precum s-ar crede, inclin totusi pentru echilibru, masura si imi displac extremismul, fanatismul si, hai s-o zic, fundamentalismul. De toate felurile. Imi dau o stare de disconfort, de rau aproape fizic.
- Da, m-a cutremurat performanta incredibila la care a ajuns baiatul lui "un tata". (sint oarecum in tema in ceea ce priveste puterea de concentrare si intelegere pe care o au copiii la trei ani si ceva)
- M-au pus pe ginduri aplauzele si ovatiile prelungite cu care i-ati raspuns.
- M-am innegurat cu totul cind am citit, in postarile unor membri DC pe care-i indragesc din cale-afara, ideea de "baricade". De a fi/sau nu de aceeasi parte a baricadei... Chiar asa? Chiar asa stau lucrurile?

Cred ca este timpul sa iau o pauza.
La revedere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

ileana, nu te suparaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

contextul este mai amplu decat vezi tu, sunt niste certuri aici de nu se poate, in sensul asta era ideea de "baricada"... tu ai nimerit cu seninatate in mijlocul

te rog sa ma ierti daca te-am suparat cu ceva! cu siguranta a fost o neintelegere, te rog nu o lua personal!
io sunt tare suparata daca tu esti suparata!

cat despre nemancarea copilului, sunt opinii si opinii, nu toata lumea isi impartaseste copiii pe stomacul gol, depinde si de sfaturile pe care le da preotul acelei biserici!

imi esti foarte draga si sa te superi e ultimul lucru pe care il vreau...

ps: in plus, nu mi s-a parut ca un tata a fost ovationat, dimpotriva!!! de asta am si intervenit, pentru ca balanta inclina mult prea tare intr-o parte! era singur in bataia

pace?!

pps: cred ca si la mine e timpul sa ma retrag!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

Gandacelu zicea pe undeva, pe aici :
"prefer sa stau pe marginea discutiilor de genul asta, care NU DUC NICAIERI (nici un ateu nu poate fi convins ASA!;)"

Dar cum ?

vlad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by tata lu Toma

Gandacelu zicea pe undeva, pe aici :
"prefer sa stau pe marginea discutiilor de genul asta, care NU DUC NICAIERI (nici un ateu nu poate fi convins ASA!;)"

Dar cum ?

vlad

prin harul lui Dumnezeu, prin revelatie...

cel putin la mine asa a fost

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

"prin harul lui Dumnezeu, prin revelatie...

cel putin la mine asa a fost"

Super ! Pe bune !
Si noi, cei mai putin norocosi, cei care ne explicam lumea, inca, cu voia Domnului, oleaca mai obtuz decat voi, suntem de ras sau de plans ?

v

Mergi la inceput