Fisa fiscala rectificativa ... lamuriri
Sunt in C.I.C. din luna iunie 2003 si primesc si asigurare suplimentara. In discutiile avute cu prietenele mele am adus vorba si despre restituirea impozitului pt. asigurarea suplimentara pt. anul fiscal 2003 ele spunadu-mi ca aceasta restituire se face dar ca angajatorului trebuie sa i se solicite o fisa fiscala rectificativa pe baza careia se face aceasta restituire. Cert este ca ambele prietene au primit sume de bani cuprinse intre 8 si 12 milioane. Solicitand (in scris) acest lucru de la angajatorul meu , acesta mi-a adus la cunostinta ca acest lucru nu este posibil si ca pentru toate "reglarile" trebuie sa ma duc la Administratia Financiara. Este dreptul meu sa obtin aceasta fisa fiscala de la angajator? Daca DA care este temeiul legal in baza caruia sa-i "oblig" sa faca acest lucru?
Bendis
http://photos.yahoo.com/dianabalas
Raspunsuri
Cary spune:
Va rog frumos sa raspundeti la acesta intrebare,legata de cazul lui BENDIS.
Este normal sa mi se restituie impozitul pe venitul suplimentar pe anul 2003 avand in vedere ca legea scutirii impozitului este aplicabila din 01.01.2004????
Daca DA ,atunci nu cumva trebuiau sa sesizeze cei de la Administratia Financiara si sa mi se dea acesti bani la reglarea venitului global?
In baza carui articol cer eu fisa rectificativa?????
Daca angajatorul nu doreste sa-mi restituie impozitul(daca am dreptul) atunci unde ma adresez?
Multumesc pentru ajutor,Carina.
marius spune:
Pana la urma care este intrebarea? Hai sa luam punct cu punct.
1. Nu poate fi vorba de nici o rambursare de impozit pe venit pt anul 2003 exceptie facand situatia in care impozitul pe venitul global realizat in anul 2003 depaseste impozitul aferent acestei transe de venit conform grilei de impozitare fiscala a veniturilor pentru anul 2003. Acest lucru s-a realizat in mod cert prin depunerea fisei fiscale aferente anului 2003 si a declaratiei prin venitul global si impozitul retinut si platit in cursul anului 2003. La aceasta ora in mod normal trebuia sa existe un raspuns de la Administratia Financiara fie asupra sumelor de plata cu titlu de diferenta de impozit aferent veniturilor globale realizate, fie asupra sumelor de restituit cu titlul de impozit pe venit calculat si achitat in plus fata de nivelul ce se calculeaza pe venitul impozabil global realizat in acelasi an de referinta 2003.
Angajatorul are obligatia sa intocmeasca fisele fiscale aferente veniturilor ce au fost contabilizate si implicit fiscalizate ca gestiune financiar-contabila proprie. Nu sunt cuprinse veniturile realizate din contracte individuale ele facand obiectul declararii proprii in Declaratia de venit global si certificata de Casa de Asigurari daca aceasta a fost platitoarea atat de drept cat si de fapt a asigurarilor aferente contractului individual in cursul aceluiasi an de referinta.
Marius
Si ca era sa uit:
Observ o incapatanare privind restituirea impozitului pe venit aferent asigurarilor sociale in anul 2003. Tin sa spun si nu mai revin ca pana la 31.12.2003 aceste venituri au fost si raman fiscale, au participat la venitul global impozabil nu au fost NICIODATA deductibile fiscal. Deci nu se poate discuta de restituiri de impozit pe acest considerent. Daca cineva oricine oriunde face ceva de acest gen se numeste evaziune fiscala frauduloasa pedeapsa fiind inchisoarea. Desigur fiecare este liber sa decida.
Cary spune:
Multumesc frumos Marius,stiam ca pe 2003 se opreste impozit(conform legii in vigoare la acea data),dar totusi am insistat sa mi se mai raspunda o data,avand in vedere ca sunt mamici care au cerut fisa fiscala rectificata pe 2003 pentru rambursarea impozitului,cel putin asa am inteles din spusele lui BENDIS!