Zece luni pana la nasterea copilului?

Zece luni pana la nasterea copilului? | Autor: laura-olariu

Link direct la acest mesaj

Am o intrebare in legatura cu calculul celor 10 luni de cotizare pentru a beneficia ce CIC: daca copilul se naste inainte de data probabila a nasterii, se va lua in calcul data nasterii copilului sau data probabila certificata de medicul de familie (sau de specialitate)? Intreb pentru ca am incheiat o declaratie de asigurare pe 5 mai 2004 (platesc 605000 lei ca asociat unic) si chiar in acea luna am ramas insarcinata (fara intentie, se mai intampla). Data probabila a nasterii este 19 februarie 2005, iar in 5 februarie as avea 10 luni de cotizare, dar ce se intampla totusi daca nasc inainte de 5 februarie?
Multumesc
Laura si in 21 sapt - Muresan, Gine I Cluj

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Stai linistita se considera data probabila a nasterii. In cazul in care nasti mai repede (99% dion cazuri sunt astfel) se scade perioada dintre data nasterii efective si data prezumata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura-olariu spune:

Multumesc mult marius, sunt cam la limita cu cele 10 luni si de asta eram nelinistita.
Ai putea sa-mi spui cum procedeaza persoanele asigurate care nu sunt angajate la o firma (unde cei de la contabilitate sau de la personal se ocupa de toate actele), ci au declaratie de asigurare si platesc numerar la un ghiseu. Eu nu lucrez in alta parte, deci la mine nu va exista un concediu de marternitate sau de crestere a copilului, ci se pune problema numai de indemnizatii, nu? Si de actele necesare pentru acestea ma ocup tot eu acolo la Casa de Pensii? Una din nedumeririle mele provine din legea 19 unde se mentioneaza de exemplu ca pentru a beneficia de indemnizatie de maternitate trebuie sa existe un stagiu de cotizare de 6 luni anterioare primei zile de concediu de maternitate date de medicul de familie. Pentru o persoana care nu e angajata, mai exista notiunea de concediu?

Laura si in 21 sapt - dr. Muresan - Gine I Cluj

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Pentru tine situatia este urmatoarea:
1. Data de referinta este data incheierii acelui contract de asigurare sau cum ii zice deci actul tau are o data care devine de referinta.
2. Trebuie sa ai minim 6 luni intre aceasta data si data prenatalului (de la medic) pt maternitate (pre si postnatal).
3. Trebuie sa ai minim 10 luni intre aceeasi data si data nasterii (prezumata) cu exceptia de mai sus pt CIC dupa 42 de zile de postnatal.

Pt a beneficia de acesti bani va trebui sa iti intocmesti un dosar care sa fie depus la Casa de asigurari sociale (unde ti-ai intocmit si contractul de asigurare) si tot de acolo vei incasa banii lunar ( tu sau sotul tau sau oricare persoana imputernicita - va trebui imputernicire in caz).
Pt a nu intra in criza de timp e bine sa mergi acolo undeva in preajma lunii februarie (decembrie - ianuarie de exemplu) pt a intreba si ati nota toate documentele de care vei avea nevoie in intocmirea dosarului ce va fi depus.

Cam atat deocamdata.

Mergi la inceput