Sarcina extrauterina.
Scumpele,cele care ati avut asa ceva,care sunt simptomele,cum v-ai dat seama,la cat timp o poate detecta doctoru?Mi-a spus nea doctoru ca din cauza trompelor mele cam ingrosate am sanse de 99% sa obtin sarcina ectopica si doar o minune de 1% sa se deplaseze embrionu si sa ajunga u-in uter.Apreciez raspunsul vostru.
Raspunsuri
aura 1974 spune:
Delia eu am avut o sarcina extrauterina.
Am avut-o dupa doua sarcini normale. Cum se manifesta? Cred ca depinde de fiecare persoana. Eu incepusem sa am dureri foarte mari in partea de jos, in dreptul ovarelor, aveam singerari de o culoare marou cu un miros foarte urit. Am pierdut multe kg.,iar cind am mers la medic pur si simplu nu au stiut ce sa-mi spuna. Dupa analize timp de o saptamina inca imi spuneau ca e posibil sa am un chist ori un avort in ultimul rind mi-au spus ca e foarte posibil sa fie vorba si de o sarcina extrauterina formata in una din trompe.Am fost la medicul meu ginecologic ce abia venise din afara tarii si numai cu o singura privire mi-a confirmat diagnosticul.M-a operat a doua zi insa a trebuit sa extirpeze un ovar si sa-mi faca o legatura de trompe (erau afectate si era foarte posibil sa se repete). Problema vine acum pentru ca vreau sa fiu mamica inca odata.
ardit spune:
in general o SE se manifesta cu sangerare si dureri(cum a fost la mine), dar nu neaparat, stiu cazuri fara sangerare sau fara dureri prea mari. Important este sa monitorizezi cu teste de sarcina in permanenta (chiar si intre cicluri pentru ca poate apare menstruatia falsa) iar daca iese pozitiv: repede la echo.vaginala sa vezi daca este s.normala sau extra
Relya spune:
Asa e, simptomele sunt diferite de la organism la organism. Eu m-am prezentat la medic in momentul in care, dupa 3 zile de intarziere , rushii au fost putin altfel ca de obicei ( culoare roz - maroniu ).
Ecografic s-a vazut o sarcina f. mica in uter, dar prost pozitionata ( aproape de col )si mi s-a recomandat eliminarea acesteia prin chiuretaj ( mi s-a explicat ca-i mai bine pt uter sa fac chiuretajul cat mai repede si sa nu astept sa pierd in 3-4 luni cand pot sa apara alte complicatii ). Asa ca dupa 3 zile de la control am facut chiuretajul.
Dupa o saptamana am repetat ecografia. Totul era bine. Dupa inca 2 zile m-am simtit f. rau in sensul ca nu ma puteam tine pe picioare. Am avut o scurta durere de burta ( care am confundat-o cu o problema digestiva )dupa care am lesinat . Cand m-am trezit facusem pe mine ...de toate. Cu toate ca am avut supraveghere medicala nu s-a banuit ca ar fi ceva ginecologic. Nici un strop de sangerare si nici o durere de burta. Ma jena undeva pe sub coaste si ma simteam fara vlaga... Dupa 10 ore (timp in care in burta au curs 2 litri de sange) , un lesin si un stop cardiorespirator ( mi s-a facut masaj cardiac imediat )si soc hipovolemic , am ajuns la urgenta . Aici am fost stabilizata cat de cat si am fost operata (intrasem cu : hemoglobina 4, tensiune 6 cu 0 ).
Ideea e ca nici acum nu stiu ce a fost : sarcina dubla ( din fiecare ovar cate una ) sau sarcina extrauterina a dezvoltat in uter una falsa ?! Nu stiu. Totul s-a intamplat f.f. repede. Aprozimativ la 2 saptamani de intarziere.
Sper ca nu v-am plictisit !
Tmihaela spune:
Buna fetelor.Dupa 3 saptamani de intirziere,in care am fost la doctor si mi-a spus ca este o sarcina foarte mica formata undeva spre col a venit ciclu foarte abundent si cu o durere ingrozitoare jos.Ma voi duce joi dimineata la el sa vad ce spune.Oare ce se intimpla,sa fi fost o alarma falsa??
TM
Sorina7 spune:
Mihaela, eu as zice sa mergi astazi, sau macar sa il suni sa ii spui, sau sa mergi la altul...nu lasa ca nu este bine, mai ales ca zici ca ai dureri mari, ceea ce nu este normal.
Androix spune:
Mihaela din ce povestesti tu se pare ca ai pierdut deja sarcina. Imi pare rau Sper insa ca data viitoare sa fie bine si sarcina sa se prinda unde trebuie.
Oricum fuguta la medic, mai ales daca nu te simti bine.
Andreea
Life it's like a box of chocolates. You never know what you gonna get!
Kariris spune:
Delia21, si eu am avut o sarcina extrauterina, care a stat 2 luni jumate pe trompa dreapta cand trompa s-a rupt si am ajuns cu hemoragie interna la operatie de urgenta, a doua zi dupa ce s-a rupt trompa...asta pentru ca am suportat bine durerile, am fost mai rezistenta decat altele, nu am avut cu cine sa ma consult si pentru ca erau medici "buni" in Brasov in 1998 cand s-a intamplat.
Mie mi-a venit ciclu normal o luna iar a doua luna la fel, dar mai putin decat de obicei si mai inchis la culoare.... a doua luna nu s-a mai oprit in sensul ca trecusera zilele de ciclu si eu tot mai sangeram putin (inchis la culoare).Dupa cateva zile de "ciclu prelungit" m-am dus la dr. Mi-a spus ca am o perimetroanexita cronica si ca trebuie sa ma internez sa o tratez.Nu imi era rau, dar simteam o tensiune in abdomen ca si cum ar fi fost ceva inflamat acolo si l-am crezut ca am anexita. Eu imi facusem o groaza de teste de sarcina de la farmacie care au iesit toate NEGATIVE!!! In spital mi-au facut si ei testul de sarcina (acela clasic - pe broasca) si bineinteles ca a iesit negativ. Idiotii nu s-au gandit sa-mi faca analiza de sange Beta HCG care ar fi fost singura relevanta. Mi-au facut si echografie ( dar nu vaginala ca nu erau asa dotati) si au spus ca am o anexita urata pe partea dreapta! m-au bagat pe tratament puternic atibiotic intravenos... eu ma simteam din ce in ce mai rau transpiram, eram palida si vedeam intr-una stelute galbene ( pe bune!). Doctorii au spus ca vad stelute penrtu ca nu am calciu... asa ca mi-au bagat in tratament si calciu intravenos... o adevarata distractie...Cert este ca la externare ma simteam mai rau decat la internare dar medicul meu mi-a spus ca o sa ma fac eu bine, sa continui cu niste antiinflamatorii puternice acasa. Zis si facut: dupa o saptamana de spitalizare in maternitatea Brasov, continui 5 zile cu antiinflamatorul recomandat, trompa mi se rupe, a doua zi ma duc la serviciu (imi expirase concediul medical) si seara la ora 8 plec direct de la serviciu la maternitate inapoi, cu un taxiu pentru ca imi dadusem seama ca am hemoragie interna si am banuit ca am extrauterina. Intru bineinteles fara bilet de internare, fac scandal ( nu stiu cum am mai putut, ca imi tineam burta in maini, era plina de sange, parca eram in luna a 6-a) am norocul ca medicul care imi gresise diagnosticul era de garda, am ghinionul ca era singurul si avea o nastere, urlu prin spital sa nasca aia cu o moasa si el sa vina si sa ma opereze, ca daca mor mama mea o sa-l omoare pe el a doua zi....si uite asa intru in operatie "cu japca" de urgenta fara nici o analiza decat gr. sanguina si timpul de coagulare. Aveam tensiune 8 cu 3. M-am rugat la Dumnezeu sa nu mor pentru ca eram certata cu mama si apucasem sa ma impac cu ea. Ea de fapt nici nu stia ce se petrece cu mine. Ma astepta acasa cu cina. Dupa cateva ore a aflat de la secretara mea ca m-am dus la spital. Cand a ajuns mama acolo eram deja operata, am pierdut o trompa dar am ramas cu viata.Putea sa fie si mai rau. Am uitat sa-ti spun ca in tot acest timp sangerarea aceea maronie nu s-a mai oprit, iar cretinilor de medici nu le-a trecut prin cap sa-mi faca Beta HCG. Retine: asta-i singura analiza care atesta o sarcina oriunde ar fi pozitionata! Cele de urina din farmacii 9testele) ies f. des negative la sarcini ectopice.
Bafta multa!
salomea spune:
Lachione, imi pare tare rau ca ai trecut prin asa ceva... Chiar nu-mi vine sa cred ca exista medici care te tin prin zjdemii de tratamente fara sa fie in stare a diagnostica o extrauterina...
Ai aflat totusi pana la urma care a fost cauza extrauterinei sau ce ai putea face sa o previi?
Kariris spune:
Salomea draga,... am aflat si n-am aflat...
Cred ca trompele s-au defectat datorita multor raceli ( anexite0 care nu au fost tratate corect; adica au fost tratate doar pana au trecut durerile, superficial.. dar acolo a ramas inflamatia; asta cred ca a slabit mobilitatea trompelor, le-a infundat chiar, ori le-a facut putin permeabile.
Ideea era atunci in 1998 sa ma feresc sa mai raman gravida ptr. ca risc o a doua extrauterina.
M-am ferit sa mai raman pana cand am realizat ca ma feresc degeaba ca eu tot nu raman; mi s-a parut ciudat... ramaneam gravida foarte usor inainte de extrauterina...atunci am inceput investigatiile; trompa stanga era infundata de aceea nu mai ramaneam; mi-am desfundat-o prin operatie laparoscopica (bineinteles astea toate in Bucuresti) si speram sa fac repede un bebe. Dupa operatie medicul mi-a spus ca nu voi mai face niciodata copii pe cale naturala chiar asa cu trompa desfundata, pentru ca datorita tratamentelor necorespunzatoare ale anexitelor (din Brasov) trompa mea este total nefunctionala; nu mai favorizeaza fecundatia; nici macar o extrauterina nu mai pot face.
Mi-a dat 5 luni de incercare sa raman gravida... si apoi sa incerc fertilizare in vitro. N-am putut sa cred ca e adevarat! Au trecut 3 ani de atunci si nu am mai ramas! Acum am inceput procedura de fertilizare in vitro... si mi-e tare frica... sansele sunt mici!!
Asa ca fetelor aveti grija de voi nu mai umblati iarna cu blugii direct peste tanga, tratati-va bine si ganditi-va bine ininte sa faceti un chiuretaj... oricand s-ar putea sa fie ultima sarcina!! Stiu ca nu credeti, nici eu nu credeam ca mi se va intampla asa ceva.
Pupici.