concedii pre-, post, cic...
buna! am citit citeva pagini cu raspunsuri legate de concedii pre- si postnatale, cic, etc si am priceput ca ar fi bine sa-mi las mai mult de 42 zile pt. postnatal, caci nu stii exact cind nasti si de-ti mai ramin 41 zile, s-a zis cu cic-ul. as mai avea citeva intrebari, cu bunavointa dvs.
1.lucrez in invatamint din anul 2000,fara intrerupere, insa pe perioade determinate de cite un an sept.2000-sept.2001...actualul contract de munca e de pe 1sept.2004 pina pe 1sept. 2005.ar trebui sa nasc pe data de 25 februarie 2005 si ma gindeam sa-mi iau prenatal din 10 ianuarie2005.ce demersuri sunt de facut, de genul cerere, adeverinte, depuse unde?
2.cum trebuie sa procedez in cazul postnatalului-cui ma adresez, si cu ce documente?
3.o alta intrebare e daca pot beneficia de cic pe 2 ani, daca contractul meu pe perioada determinata expira la 1 sept. 2005?
4.de asemenea, ce trebuie sa contina dosarul pt cic; unde si cind il pot depune?
multumesc! scuze pt insistenta! marturisesc ca toate chestiunile aste de natura legislativa ma cam bulverseaza.
Raspunsuri
marius spune:
Buna nicolutza,
Intai de toate sarcina si nastere usoara.
In al doilea rand nu are sens sa iti raspund aici pt ca cel mai bun si sigur raspuns il primesti de la contabilitate de la serviciul personal salarizare. Ce iti vor cere ei e important. Norrmal am putea scrie aici dar toate la timpul lor. In ceea ce priveste celelalte nedumeriri pot sa iti spun ca vei intra in prenatal de asa maniera incat sa ramana 42 de zile din cele 126 admise de lege dupa nastere. Prenatal si postnatal sunt totuna fiind doar terminologii dar concediul este unul singur cel de maternitate impartit in doua inainte si dupa nastere. Trebuie doar o cerere la intrarea in maternitate, postnatalul este in continuare fiind acelasi concediu. Pt CIC trebuie insa alt cerere si alte documente. Toate vor trebui depuse la scoala. Vei beneficia de CIC indiferent cand expira contractul pt ca la data nasterii (febr. 2005) tu ca si persoana vei avea 10 luni asigurate anterior acelei date. Starea contractului de munca din momentul prenatalului si apoi in continuare in CIC va fi de suspendare (adica va fi inactv juridic discutand) pana la revenirea ta in serviciu sau la expirarea concediului.
Multi fac eroarea in invatamant de a spune ca la data expirarii ca si termen fiind pe perioada detereminata (inspeta 31 august 2005) acest contract se desface. Eroare juridica. Prin lege nu poate fi desfacut acest contract dar totul e de natura pur juridica pt ca prin lege contractul este in satre de suspendare si intangibil. Oricum nu isi produce efectele.
Marius