cumparare apartament de la mandatar

cumparare apartament de la mandatar | Autor: Andries

Link direct la acest mesaj

Buna,

Va rog sa ma luminati si pe mine: ce acte trebuie sa prezinte mandatarul unui cetatean roman stabilit in strainatate (Popescu de exemplu) pentru a vinde in beneficiul acestuia un apartament, apartamentul fiind propietate in urma a doua CM succesive: primul in 2000 prin care Popescu obtine 3/8 de la mama sa, al doilea in 2004 prin care obtine restul de 5/8 de la tatal lui.

Daca cel de al doilea CM (cel din 2004) a fost obtinut in septembrie 2004 (tot prin mandat), care sunt termenele pana la care poate fi atacat?

Ce alte aspecte trebuie sa mai am in vedere pentru a fi sigura ca nu ma pacalesc?

multumesc frumos



Andries

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In mod normal din cate stiu eu in urma mostenirii de care scrii domnul Popescu trebuie sa isi intabuleze apartamentul in Cartea Funciara, eliberandu-i-se extras de carte actualizat si prin acest extras facandu-se dovada ca proprietatea in cauza nu este grevat de alte sarcini juridice.
Dar asa nu e treaba ta, pt ca inteleg ca tu ai fi cumparatoarea. Pe tine nu trebuie sa te intereseze decat doar extrasul de carte funciara la zi din care sa rezulte ca unic proprietar vanzatorul si ca proprietatea nu este grevata de alte sarcini. Intrucat vanzatorul nu este in tara ele fiind reprezentat de o terta persoana, trebuie sa va duceti la un Notar Public si el va va specifica in ce masura si cu ajutorul caror acte originale va poate redacta si autentifica contractul de vanzare cumparare.

Pentru ca este vorba de mostenire, exista riscul atacarii actului respectiv post mortem de catre mostenitorii de drept dar dezmosteniti insa sansele de castig sunt practic nule in cazul unui testament(e) autentic(e) si facute(e) in deplinatate mintala care de asemenea trebuie sa fi originale si autentificate de catre un Notar Public anterior decesului (logic) fiind semnate de parintii ce au intocmit cate un testament pt fiecare parte de mostenire.
Toate acestea revin nu mai prezinta importanta pt tine insa Notarul le ve solicita in original sau autentificate originalului cate un exemplar urmand sa ramana chiar la el, unul chiar tie in calitate de cumparator, ca dovada de trecere legala de proprietate de la un detinator la altul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Andries, mai trebuie sa fi atent ca mandatul sa fie exprimat in forma autentica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Dat fiind faptul ca tu vorbesti de niste cote si data fiind marimea acestora, inteleg ca e vorba de o mostenire legala si ca Popescu e unicul succesor al parintilor sai decedati la date diferite. Astfel Popescu a devenit proprietarul apartamentului in cauza, trebuie sa fie intabulat ca proprietar, lucru ce reiese din extrasul de CF(cum zicea si Marius). Daca Popescu e stabilit in strainatate mandatarul lui trebuie sa aiba o procura speciala, redactata si autentificata la unul din consulatele romane din tara respectiva, prin care este imputernicit sa vanda imobilul situat in....In rest o sa mai aiba nevoie de celelalte documente care sunt necesare uzual in cazul unor astfel de tranzactii(act de proprietate, extras de CF, certificat de la fisc, adeverinta de la administratie).

Pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

multumesc frumos. Nu stiu daca Popescu tatal a lasat un testament sau nu. Ideea care ma framanta este urmatoarea: daca Popescu fiul are de exemplu un frate / sora (eventual din alta casatorie a tatalui sau) pe care in mod deliberat i-a exclus de la dezbaterea succesiunii (el a cerut tot prin mandatara dezbaterea succesiunii) si vinde imediat apartamentul, in ce masura si pana cand eventualul frate poate sa atace CM si sa obtina anularea CM si implicit a vanzarii catre mine?

In ultimul CM se precizeaza ca el Popescu este fiu si unic mostenitor, dar pot sa stiu eu daca este adevarat sau nu?

Eu am cerut mandatarului toate actele care sunt necesare (inclusiv extras de carte funciara si certificat fiscal, plus adeverinta de la administratia blocului vizata de primarie), in aceasta situatie, eu fiind de buna credinta, pot sa cumpar?

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Buna credinta nu are valoare juridica aici. Este esential extrasul CF la zi (deci la zi inseamna de ieri nu de 1 luna sau mai tarziu) din care rezulta in mod cert statutul imobilului+actele mentionate mai sus citeste cu atentie ce a scris Liliana. Nu e treaba ta daca are sau nu frati sau surori sau orice persoana care de drept ar putea sa acceada la succesiune. Ia legatura cu un Notar si vei merge pe un drum bun. E cel mai potrivit sfat pe care pot sa ti-l dau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Multumesc frumos. Deja am luat legatura cu un notar.



Andries

Mergi la inceput