Trebuie sa izolam tevile ce trec prin apartament?

Am primit o instiintare de la asociatia de locatari cum ca suntem obligati, noi cei cu centrala termica, sa ne izolam tevile care trec prin apartament. Si nu oricum ci de catre firma autorizata si cu proces verbal.
In caz contrar ne vor pune sa platim 18 % din factura de caldura care ne revine in functie de apartament.
Intrebarea mea este daca voi ati primit asa ceva? Sau daca stiti ceva in legatura cu acest lucru...e ceva oficial? S-a dat vreo lege? Ca administratorul nostru n-a facut referire la nici o lege sau ceva de genul asta.
Raspunsuri

ionela-roxana spune:
Tie nu-ti trebuie tevile!Sa vina sa si le taie!
Sa plateasca ei,cum adica sa platesti tu!Sunt nebuni!
Nu cred ca poate fi legal asa ceva!
Intreaba-l pe Marius de la legislativ,el stie mai bine daca e legal sau nu!
Marius , ajuta-ne aici!
Roxi si bb Rares 9. april.2002
http://ca.f2.pg.photos.yahoo.com/saracutionela

rachel owen spune:
Mirela, intr-adevar asa este. Problema este cum sa le maschezi sa arate estetic. Eu mi-am renovat de curand casa, adica am facut din 2 apartamente unul singur, si, intrucat mi-am imbracat peretii in rigips, tevile au fost mascate de rigips. Poti sa le imbraci intr-un material izolator, ceva ca o folie, si ca sa arate frumos, sa pui pe colt o bucata de pal de culoarea mobilei, din tavan pana in pardoseala. Nu stiu daca m-am exprimat destul de explicit. Pe partea aceea poti chiar sa amenajezi niste raftulete pe care sa pui, eu stiu, in camera copilului jucarii, in bucatarie niste ghivece mici de flori.
Cam asta e!
Sper doar ca ti-am fost de ajutor.
„Dumnezeu să te tină în palma mâinii Sale, iar îngerii să te îndrume mereu.”

joxy spune:
A mai fost acum vreo cateva luni un subiect pe forum, raspun acum ca si atunci:
A fost doar un proiect de lege. Din ce stiu eu nu a fost niciodata aprobat.
Cu respect,
Florin
Choose life

amicando spune:
Nu au nici un temei legal sa-ti ceara asa ceva. Problema e simpla: trebuie sa-si acopere cine stie ce pierderi si alte cheltuieli si d-aia incearca timpenii de genul asta. Nu le da nici un ban, nu exista nici o lege! Ai putea pina la urma sa tai tevile alea doar daca nu ii afectezi pe altii, adica daca ai fi la ultimul etaj si aerisirea coloanei nu se face pe la tine (desi si la asta e rezolvare, cel din apartamentul de sub tine sa-si puna aerisitoare la calorifere). In concluzie, stai linistita, n-ai de ce sa platesti. Pe de alta parte poti sa ripostezi si sa-i spui ca la caldura pe care o dai tu prin pereti celorlalti de la centrala ta, ar trebui sa primesti tu bani

mirelam spune:
Hai ca m-am interesat la primarie, la cei care se ocupa de asociatiile de locatari.
Ne-au spus ca nu exista nici o lege in sensul asta si ca nu suntem obligati in nici un fel sa izolam tevile.
Aseara s-a dus sotul meu la administrator sa-i spuna si ce credeti? I-a cerut sa aduca in scris de la primarie acest lucru.
Problema a inceput de la niste vecini cu gura mare care si-au montat centrala luna asta si pe care Radet-ul i-a obligat, prin contract semnat, sa-si izoleze tevile, altfel nu le semneaza debransarea.
Dar la noi, acum 4 ani, cand ne-am pus centrala, nu era asa ceva in contract si atunci vecinii astia au facut tambalau in tot blocul ca de ce sa-si izoleze numai ei si noi nu. Si asa a ajuns la administrator toata nebunia si asta ne-a trimis la toti cu centrala acea adresa prin care, chipurile ne obliga sa ne izolam tevile.
Pana la urma i-am spus administratorului ca daca-i nevoie le vom izola dar nu cu firma autorizata ci noi...ca n-o fi mare lucru.

mirelam spune:
quote:
Originally posted by amicando
Nu au nici un temei legal sa-ti ceara asa ceva. Problema e simpla: trebuie sa-si acopere cine stie ce pierderi si alte cheltuieli si d-aia incearca timpenii de genul asta. Nu le da nici un ban, nu exista nici o lege! Ai putea pina la urma sa tai tevile alea doar daca nu ii afectezi pe altii, adica daca ai fi la ultimul etaj si aerisirea coloanei nu se face pe la tine (desi si la asta e rezolvare, cel din apartamentul de sub tine sa-si puna aerisitoare la calorifere). In concluzie, stai linistita, n-ai de ce sa platesti. Pe de alta parte poti sa ripostezi si sa-i spui ca la caldura pe care o dai tu prin pereti celorlalti de la centrala ta, ar trebui sa primesti tu bani
Asa le-am spus si noi. La cat incalzim noi peretii celorlalti ar trebui sa primim noi bani nu sa dam.
De taiat nu le putem taia, desi asa le-am spus (mai in gluma), caci suntem la parter si de la noi se duc tevile pana la et.4 asa ca....

aissa spune:
Cred ca trebuie cumva facuta o intelegere cu asociatia de locatari. De exemplu, la noi in bloc este o astfel de conventie nu in legatura cu tevile, dar tot cu caldura. O parte din apartamente, datorita pozitionarii, au putut sa mute usa de la intrare un pic mai in fata, marind astfel holul cu o portiune luata din scara practic. Eu cand m-am mutat eram singurul apartament cu pozitia respectiva care nu marise holul si bineinteles ca l-am marit si noi. E, deci la noi se plateste o suma in plus la caldura, desi nu am calorifer pe hol si deci la mine e practic mai frig decat in celelalte apartamente. Dar, asta e conventia: noi nu avem acte pe holul acesta, nu avem aprobari de la primarie si platim la incalzire mai mult, cu 50000 anul trecut, deci nu foarte mult, ca sa nu faca cineva gura pe unde nu trebuie. Nu au nici o baza legala sa incaseze acei bani in plus dar noi suntem obligati sa tacem ca sa nu vorbeasca si ei.
In ce priveste tevile, sa stiti ca am auzit cazuri cand, desi au centrala, sunt obligati sa plateasca ceva si la caldura furnizata de Radet pentru ca le trec acele tevi prin casa.

OtiliaLia spune:
Verifica hartiile de debransare. La mine este trecut asa ceva in hartiile de debransare, dar n-a mai fost nevoie sa le izolez pana la uyrma ca s-a desfintat centrala...
Daca in hartii nu scrie nimic n-au nici un drept, daca acolo scrie va trebui sa te conformezi.

mirelam spune:
quote:
Originally posted by OtiliaLia
Verifica hartiile de debransare. La mine este trecut asa ceva in hartiile de debransare, dar n-a mai fost nevoie sa le izolez pana la uyrma ca s-a desfintat centrala...
Daca in hartii nu scrie nimic n-au nici un drept, daca acolo scrie va trebui sa te conformezi.
Lia-S
M-am uitat pe hartia de la Radet.
Nu scrie nimic in legatura cu asta.
E adevarat ca eu m-am debransat acum 4 ani. Atunci erau un pic mai ingaduitori, caci erau mai putini cei care se debransau.