Pregatirea educatorilor in gradi
As fi tare interesata sa aflu care este conditia necesara ca o persoana sa fie educato intr-o gradi.Legal, e voie, ca o persona absolventa de facultate (litere)fara liceu pedagogic sau experienta sa fie educatoare intr-o gradi doar pe baza certificatului pedagogic facut in facultate? Care e pregatirea ceruta de lege pentru o educatoare, pliss???
Mie mi se pare aberant iar colegele mele , profesoare de litere, mi-au spus clar ca nu au nici o abilitate, pregatire de a lucra cu copii de 2-3 ani.
Raluca mama Ilincai
Raspunsuri
lavi02 spune:
Eu stiu ca trebuie liceu pedagogic si/sau colegiu (de 3 ani) pentru educatoare/invatatori.
Mie nu mi se pare deloc aberant. Pentru o educatoare se cer alte abilitati decat pentru o profesoara de romana sau limbi straine: auz muzical, talent la desen, abilitati manuale (trebuie sa faca cu ei si ore de pliat hartia, decupaje, plastilina, etc), mai trebuie sa faca si activitati sportive, ore de matematica incipienta. Muzica, desenul si sportul sunt probe eliminatorii la admiterea la liceul pedagogic dar cu facultatea de litere n-au nici o treaba.
Cursurile de pedagogie din timpul facultatii se ocupa de psihologia si pedagogia elevului si nu a prescolarului, care sunt diferite.
Raluca spune:
Cred ca nu m-am exprimat bine, eu sunt tare suparata caci la grupa de 3 ani unde e fiica mea, educatoarea este absolventa de litere, nimic mai mult.Parea de-a dreptul pieduta printre copii. Ma intrebam , daca nu exista o lege, reglementare, care sa ceara ca educatoarele sa fie absolvente de liceu pedagogic caci am de gand sa pun intrebari directiunii si as vrea sa am temele facute.
Raluca mama Ilincai
cris1iana spune:
eu sunt studenta la litere ,. si lucrez la gradi ca profesoara de engleza ..am avut o discutie cu directoarea si mi-a spus f clar ca eu nu am cum sa ma fac educatoare ,daca termin facultatea de litere .
trebuie obligatoriu ori sa fiu absolventa de liceu pedagogic ori sa fac colegiul de institutori .
probabil educatoarea ta a intrat acolo prin pile ,ca doar traim in tara nepotismelor , nu?
Cristina_C spune:
Studentii la Litere fac practica pedagogica in invatamantul primar, gimnazial si liceal, nicidecum in cel prescolar. La sfarsit sustin examen la disciplina Pedagogie, ceea ce le da dreptul sa predea limbile studiate in facultate elevilor din clasele I-XII.
Raluca, "educatoarea" ta in mod sigur are pile la Inspectorat. Altfel, locul ei ar fi trebuit sa fie la catedra intr-o scoala sau intr-un liceu. Nu ma mira ce se intampla, si eu sunt absolventa de engleza- franceza si, cand eram in Romania, cunosteam pe cineva care era profesoara titulara pe un post in oras fara sa fi dat titularizarea! Daca te duci la examenul de titularizare dar nu-l treci, poti sa fii suplinitor pe unul din posturile ramase, dar sa pnu te prezinti la examen si sa ajungi din prima titular pe un post "fantoma" (care nici nu fusese scos la concurs) mi se pare cea mai mare sfidare!
Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C
lavi02 spune:
Raluca, acum te-am inteles.
Ce pot sa-ti sugerez eu e sa cauti pe net Statutul personalului didactic, asta este legea care defineste ce si cum cu personalul din invatamant. Eu l-am gasit o data pe net cand am avut nevoie.
Daca gradi e particulara, nu stiu daca se supune aceleiasi legi desi asa ar trebui.
Succes,
Lavinia
lavi02 spune:
Revin ca m-am uitat eu in Statut. Uite ce scrie:
Art. 7. (1) Pentru ocuparea functiilor didactice trebuie īndeplinite urmatoarele conditii de studii:
a) pentru functia de educator/educatoare īn īnvatamāntul prescolar: absolvirea cu examen de diploma a liceului pedagogic sau a unei scoli echivalente, ori absolvirea cu diploma de licenta sau de absolvire, urmata de un curs īn domeniul psihopedagogic si metodic specific;
Probabil ca or fi cursuri specifice de psihopedagogie si metodica prescolara. Sper. Ce e dupa "ori", eu nu inteleg, ca nu spune absolvirea a CE anume.
Legi ca la noi....
Raluca spune:
Multumesc tare mult pentru informatii. Intre timp am "atacat" directoarea (gradi este particulara) si am facut putin scandal, momentan la grupa noastra a fost adusa o educatoare cu experienta (super)dar care din pacate in ianuarie va naste. "Educatoarea" cu pricina o secondeaza pe aceasta pentru a invata , ma indoiesc ca va reusi avand in vedere cat de rau se panicheaza cand plang copii, ce sa-i mai educe cand ea nu stie sa-i linisteasca!
Raluca mama Ilincai
claujro spune:
Salut!
Eu lucrez de 10 ani ca invatatoare, am lucrat si la gradinita si pot sa iti spun ca nici un director de gradi, fie ea si particulara nu are voie sa angajeze decat personal calificat. Calificarea o da Liceul Pedagogic sau Colegiul de Institutori din cadrul Universitatii Bucuresti. Nicidecum un absolvent de facultate doar cu modulul de pedagogie nu poate sa lucreze cu copii.
Succes!
Claudia si bebe MAtei (9 luni)