Concediere gravida! HELP!!!
Situatia mea e destul de complicata, am sa incerc sa o expun cat mai pe scurt.
Administratorul firmei la care am lucrat, mi-a desfacut contractul de munca cica "la cerere" (decizie bazata pe o fictiva cerere a mea de incetare a activitatii - n-am facut niciodata o asemenea cerere), cand eram gravida in 7 luni (31 dec 2003). Pentru ca firma era a fostului meu sotz de care tocmai divortzasem, am lasat lucrurile asa, ca sa nu existe scandal, in ideea ca imi voi face contract individual de asigurare cu Casa de Pensii pentru urmatoarele luni ca sa pot beneficia de CIC. Numai ca nu am putut sa-mi fac contract pentru ca firma nu mi-a "gasit" cartea de munca un timp, pana la urma a gasit-o dar a trimis-o Camerei de Munca in loc sa mi-o dea mie...si tot asa, pana cand a fost tardiv sa-mi fac contract pentru ca oricum nu mai indeplineam criteriile pt CIC. Nu pot nici macar sa-mi iau somaj pentru ca desfacerea contractului s-a facut la "cerere" cu litera "b".
Acum ma intreb daca nu cumva pot sa-i dau in judecata pentru ceea ce au facut si daca in felul acesta nu-mi pot recupera drepturile pe care le-as fi avut, indemnizatia pentru concediul de maternitate si apoi CIC-ul. Si care ar fi pasii pentru acest demers sau ce altceva as putea face?
Repet, cererea respectiva pe care se bazeaza decizia este falsa!
Astept cat mai curand cu putinta un raspuns de la voi!
Multumesc mult!
Ioana si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
Raspunsuri
cool spune:
Din pct meu de vedere situatia ta se poate rezolva numai in justitie
- falsul cererii se poate dovedi prin expertiza grafologica
- la incetarea contractului de munca erau obligati de lege sa-ti inmaneze carnetul de munca
- decizia de desfacerea contractului de munca ai primit-o? Cum ar face ei dovada ca ti-au dat-o? Decizia isi produce efecte de la data comunicarii!
- daca la acea data erai insarcinata in 7 luni erai in concediu medical?
- la acea data aveai dreptul la somaj chiar daca era cu art 55 "b"/C.muncii
- ai si tu partea ta de vina pt ca la acel moment, atat divortul cat si desf contractului trebuiau sa te faca sa te gandesti la viitor, la drepturile tale si ale copilului.
inaioana spune:
Mersi frumos pentru raspuns , Cool.
Ceea ce vreau sa stiu este daca exista psiblitatea legala de a-mi recupera drepturile (banii pt. CIC, mai ales) retroactiv. Pt. ca stiu ca CIC se acorda de la data depunerii cererii iar eu nu am depus nici o cerere stiindu-ma ineligibila.
Cat despre ce ai spus tu:
-ori vor prezenta una falsa, ori vor spune ca au pierdut-o, eventual (in cazul asta...cum se procedeaza? iau o amenda ca au pierdut-o si atat?)
-nu mi-au inmanat nimic, pana la urma am aflat ca e la camera de munca
-pe decizie scrie "s-a intocmit in trei exemplare dintre care doua s-au inmanat angajatului pentru inregistrarea la ITM" Eu insa am intrat in posesia ei la vreo 0 luna jumatate-doua, iar ea era deja inregistrata la ITM. De catre cine, etc...nu stiu!
- nu eram in concediu medical, intentionam sa-mi iau dar...nu am ami apucat
-eu am inteles ca nu as fi avut dreptul la somaj;in fine, mersi!
- ma gandeam mai mult la viitorul apropiat, avand in vedere ca am avut o sarcina cu probleme, cu stat in pat si cezariana... ma interesa mai mult sa fim sanatoase eu si bb la acea data! Iar an terior divortzului, nu am avut nici un motiv sa-mi fac probleme. Eram separata de sotz de multa vrema (trei ani) si ne intelegeam foarte bine si civilizat. Convenisem verbal, ca pana imi fac transferul al o alta firma sa raman angajata la firma lui (cea in cauza) in acte, sa mi se plateasca asigurarile, iar salariul sa faca ei ce cred de cuviintza cu el (a se citi: sa-l bage in buzunar ceea ce au si facut!). Dupa divortz, au aparut problemele , care s-au dezvaluit in timp, pentru ca asta cu desfacerea contractului de munca fara stirea mea nu este singura.
In concluzie, am vreo sansa sa-mi primesc CIC-ul daca ii actionez in justitzie ? Exista vreo rezolvare legala? Ca doar sa-mi pierd timpul si banii prin tribunale, si sa fac scandal fara sa castig nimic inafara de o eventuala satisfactie a razbunarii....nu ma intereseaza.
Astept raspunsurile voastre!
Ioana si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja